Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απαίτησε επίσης την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας στις μεταθέσεις των αστυνομικών, που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές ενώ επισήμανε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης οφείλει να δει, κάτω από διαφορετικό πρίσμα, την ανάγκη δημιουργίας δύο περιφερειακών διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ με έδρα τη Ρόδο γιατί είναι αδύνατον να υπάρξει συντονισμός των δομών και των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ από την Κρήτη.
 
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε χαρακτηριστικά:
 
”Το Προεδρικό Διάταγμα 116/2007 προέβλεπε τη δημιουργία τμημάτων παράνομης μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω, με συνοριοφύλακες.
 
Ποτέ δεν λειτούργησαν. 
 
Δεν λειτούργησαν που; 
 
Στα Δωδεκάνησα, στην περιοχή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης. 
 
Υπάρχουν συνοριοφύλακες ακόμα και στην Αττική αλλά δεν υπάρχουν στα Δωδεκάνησα. 
 
Κύριε Υπουργέ θα πρέπει να δείτε το ζήτημα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσετε στην ίδρυση αυτών των τμημάτων σε Ρόδο και Κω αλλά και σε άλλα νησιά. 
 
Είμαι μεταξύ αυτών που έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της οριζόντιας εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ιδιαίτερα στο στάδιο της σύνταξης του, σε κάθε διοικητική πράξη.
 
Τη ρήτρα νησιωτικότητας επικαλούμαι κύριε Υπουργέ για να αναφερθώ στην κατάργηση του ενιαίου και της αυτονομίας διοίκησης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο νομού. 
 
Ως μέτρο ενδεχομένως να έχει ορθολογικά στοιχεία σε ότι αφορά στην ηπειρωτική χώρα. 
 
Μιλάμε όμως για τα Δωδεκάνησα, για το Αιγαίο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από τη γεωγραφική ασυνέχεια και τις δυσκολίες μετακίνησης και επικοινωνίας. 
 
Μπορούμε να μιλάμε για την εφαρμογή οριζόντιων κριτηρίων και ρυθμίσεων σε μία περιοχή όπως τα Δωδεκάνησα; 
 
Χρειάζεται ευελιξία και ένα ιδιαίτερο διοικητικό μοντέλο.
 
Είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρχει συντονισμός από την Κρήτη για τις δομές και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο. 
 
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο αυτόνομες περιφερειακές διευθύνσεις, με έδρα τη Ρόδο, που θα αποτελούν το διάδοχο σχήμα των δύο αστυνομικών διευθύνσεων που καταργούνται. 
Εκτιμώ επίσης ότι πρέπει να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας σε ότι αφορά την κατάργηση του αμετάθετου σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού. 
 
Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι για έναν αστυνομικό, με οικογένεια, που υπηρετεί σε ένα νησί, μια μετάθεση στην ηπειρωτική χώρα θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα”.
 
ΟΜΙΛΙΑ: