Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, που ήταν ένας εκ των 7 ομιλητών που επελέγησαν από τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε χαρακτηριστικά:
 
«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει στη χώρα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, που δεν λέει όχι σε όλα, που είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία έντιμη συμφωνία με τους δανειστές και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα που αμφισβητούσατε και δεν αναγνωρίζατε έχει γίνει ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείται.
 
Η αποδοχή των πλεονασματικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που είχατε αρνηθεί την αναγκαιότητα τους, αναγνωρίζετε πλέον ότι είναι επιβεβλημένη.
 
Η στήριξη της εθνικής προσπάθειας, από τη δική μας πλευρά, έχει ένα και μοναδικό όρο.
 
Να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
Εμείς σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, τους κανόνες της δημοκρατίας.
 
Η εντολή όμως των πολιτών δεν είναι σε καμία περίπτωση η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση».
 
Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο θέμα του δημόσιου χρέους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε:
 
«Είπα και πριν ότι είμαι μακριά από τη λογική της κινδυνολογίας, έτοιμος να αναγνωρίσω και να στηρίξω ρεαλιστικές θέσεις.
 
Είναι σαφές ότι έχετε εγκαταλείψει τις εξαγγελίες για διαγραφή του χρέους ή για διεθνή διάσκεψη για το χρέος, από τη στιγμή που διαπιστώσατε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και προσκρούει στην πραγματικότητα.
 
Η ρεαλιστική γραμμή διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης σε σχέση με το χρέος, σχετίζεται με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με το ύψος του επιτοκίου.
 
Εκεί βρίσκεται το κλειδί και η ουσία της διαπραγμάτευσης.
 
Παρατήρησα επίσης ότι μετατέθηκαν σε βάθος χρόνου εξαγγελίες που ήταν σαφές ότι δεν ήταν κοστολογημένες.
 
Υπάρχουν όμως ζητήματα που ανέκυψαν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του κ.Πρωθυπουργού.
 
Δεν άκουσα από τον κ.Τσίπρα να εξειδικεύει ή να κάνει σαφές το σχέδιο-γέφυρα που προτείνει στους εταίρους μας. Δεν μας έχει εξηγήσει ποιο είναι αυτό, τι περιλαμβάνει.
 
Τον άκουσα, με ικανοποίηση, να δηλώνει πίστη στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων.
 
Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η αποστροφή της ομιλίας του για ιδιωτικοποιήσεις, που μπορούν να γίνουν με διακρατικές συμφωνίες και συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο και στο κοινοτικό δίκαιο».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Κόνσολας στο ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης τονίζοντας ότι «το τουριστικό ρεύμα των δύο τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να ανακοπεί ούτε να διαταραχτούν οι σταθερές που το διαμόρφωσαν.
 
Αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, με την οποία ήμουν κάθετα αντίθετος, σημαίνει ακριβότερες υπηρεσίες και μείωση της ανταγωνιστικότητας.
 
Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
 
Στη λογική της συνέχειας του Κράτους αλλά και του ορθολογισμού θα ήθελα να απευθυνθώ στον Υπουργό Παιδείας για το θέμα της ίδρυσης των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.
 
Είναι μία απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, έχει στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας αφού αποτέλεσε συλλογική διεκδίκηση και πρέπει να υλοποιηθεί.
 
Το ίδιο ισχύει και για το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο».