Ο κ.Κόνσολας στην επιστολή του τονίζει ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ασάφεια και επισημαίνει ότι επιβάλλεται να κυριαρχήσουν ενιαία, ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό των νέων δήμων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, δεν θα υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση και αποδοχή της νομοθετικής διάταξης. 
 
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, τονίζει: 
 
”Τρεις μήνες πριν τις εκλογές δεν μπορεί να ”σέρνεται” το θέμα αυτό. 
 
Να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας. 
 
Πρέπει να υπάρξει άμεση άρση αυτής της εκκρεμότητας και αυτό το χαρακτήρα έχει η παρέμβαση μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών. 
 
Τις θέσεις μου τις έχω δημοσιοποιήσει, τις κατέθεσα και εγγράφως με υπόμνημα που και αυτό δημοσιοποιήθηκε. 
 
Έγκαιρα και όχι όψιμα. 
 
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν μπορεί να ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη διαμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων. 
 
Ότι πρόκειται να σχεδιαστεί για νησιά με το μέγεθος της Ρόδου, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τη Ρόδο. Με ενιαία, αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια. Οι σκοπιμότητες και οι μικροϋπολογισμοί πρέπει να παραμεριστούν”. 
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ.Κόνσολα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, έχει ως εξής: 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Είναι δεδομένο ότι η παράταση της εκκρεμότητας, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, δεν μπορεί να παραταθεί. 
 
Απαιτείται άμεση αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης, ώστε να αποφανθεί η Βουλή. 
 
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση που θα περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη ρύθμιση. 
 
Ενδεχομένως θα πρέπει να επιδιωχθεί η κατάθεση τροπολογίας, που να ρυθμίζει το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών δήμων. 
 
Βρισκόμαστε τρεις μόλις μήνες πριν τις εκλογές και σε περίπτωση που προχωρήσει το εγχείρημα της κατάτμησης των μεγάλων νησιωτικών δήμων, απαιτούνται στοιχειώδεις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η ψηφοφορία και να επιλυθούν λειτουργικά προβλήματα των νέων δήμων, μέσα από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που πρέπει να είναι έτοιμες. 
 
Σας εκφράζω την έντονη ανησυχία μου, τόσο για τη συντήρηση και διαιώνιση του κλίματος αβεβαιότητας και ασάφειας όσο και για την διαχείριση του παράγοντα που λέγεται χρόνος. 
 
Τις απόψεις μου τις γνωρίζετε, σας κατέθεσα και σχετικό υπόμνημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη Ρόδο. 
 
Οφείλω όμως να τονίσω ότι σε περίπτωση που υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάτμηση των μεγάλων νησιωτικών δήμων, πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα προαπαιτούμενα: 
 
– H υιοθέτηση ενιαίων, ορθολογικών και αντικειμενικών κριτηρίων. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ότι ισχύσει για ένα νησί με το μέγεθος της Ρόδου, το ίδιο αναλογικά πρέπει να ισχύσει και για τη Ρόδο. 
 
– Δεν μπορούν να υπεισέλθουν κομματικοί σχεδιασμοί και λογικές αποκλεισμών στη βάση συσχετισμών που δεν υφίστανται πλέον ή δεν διαθέτουν δημοκρατική αποδοχή και νομιμοποίηση. 
 
– Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν από την κατάτμηση πρέπει να έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά, στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και όχι η ανακύκλωση μιας αδιέξοδης κατάστασης. 
 
– Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το προπαρασκευαστικό πλαίσιο, που αφορά την εκλογική διαδικασία στους νέους δήμους αλλά και τις ΚΥΑ που θα επιλύσουν ζητήματα σχετικά με την κατανομή προσωπικού, περιουσιακών στοιχείων, υλικοτεχνικής υποδομής, οφειλών και υποχρεώσεων. 
 
Τα 4 αυτά προαπαιτούμενα διασφαλίζουν μία ομαλή πορεία. 
 
Κυρίαρχο όμως ζήτημα είναι να υπάρξει οριστική, επίσημη και άμεση δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων. 
 
Επιβάλλεται από τους δημοκρατικούς κανόνες και την ίδια την πραγματικότητα.