«Η Ν.Δ., το 2014, είχε δημιουργήσει το νόμο πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης οικονομικής δραστηριότητας, το νόμο 4262/14. Μέχρι το Δεκέμβριο του ’14 είχαν εκδοθεί  οι Υπουργικές Αποφάσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που απλούστευσαν τις διαδικασίες αδειοδότησης σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα. 
 
Έκτοτε τι κάνατε;
 
Ένα απόλυτο τίποτα. Δεν προχωρήσατε απολύτως τίποτα, αν και υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο. Γιατί δεν πιστεύετε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είστε δέσμιοι ιδεοληψιών».
 
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι το νομοσχέδιο που έφερε όψιμα η κυβέρνηση, ακόμα και αν ψηφιστεί, θα είναι ανενεργό αφού:
 
1ον: Δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται η αδειοδότηση λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
2ον: Για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων και  κανονιστικών πράξεων, για την έκδοση των οποίων, μάλιστα, δίνεται μεγάλο χρονικό περιθώριο έκδοσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
 
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα τουριστικά καταλύματα ο κ. Κόνσολας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει να παρουσιάσει μηδενικά αποτελέσματα στο ζήτημα των ελέγχων στα παράνομα τουριστικά καταλύματα, τονίζοντας:
 
«Αν πραγματικά θέλατε να κάνετε ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός θα θεσμοθετούσατε τη δυνατότητα δειγματοληπτικού ελέγχου από ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για να αφαιρεθεί και διοικητικό βάρος από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως προέβλεπε ο δικός μας νόμος. Η Κυβέρνηση, όμως, βάζει φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συνδράμουν στις διαδικασίες ελέγχου, τα οποία θα πιστοποιούνται μόνο με μια απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Αν είναι δυνατόν!
 
Γιατί δεν δίνετε αυτή τη δυνατότητα, για παράδειγμα στον ΣΕΤΕ σε ό, τι αφορά στα τουριστικά καταλύματα ή σε άλλους ιδιωτικούς φορείς και πρόσωπα και εφόσον πληρούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης;».
 
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών  για την  περιβαλλοντική αδειοδότηση, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δεν μειώνει το χρόνο για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που προκαλεί προβλήματα και καθυστερήσεις στην άσκηση οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας στον τουρισμό. 
 
«Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση υπόσχεται έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης μέσα σε 30 ημέρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις για τις οποίες χρειάζεται έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατηγορίας Α1 και Α2. Η συγκεκριμένη διαδικασία εξακολουθεί να είναι χρονοβόρα, υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κατηγορίας Α1, για μια μεγάλη τουριστική επένδυση είναι 12 έως 18 μήνες, ενώ για την κατηγορία Α2, χρειάζονται 10 μήνες.
 
Το πόσο σημαντική είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε. Είναι απαραίτητη και η πρώτη από τις εγκρίσεις και τις άδειες που απαιτούνται για να εκδοθούν και οι υπόλοιπες. Και όμως, το νομοσχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζει αυτή την παθογένεια», επισήμανε ο κ. Κόνσολας. 
 
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
 
«Το παράδοξο είναι, ότι το περιτύλιγμα με το οποίο συνοδεύει η κυβέρνηση τις διατάξεις που έφερε για τα τουριστικά καταλύματα, στηρίζεται στο αφήγημα ότι στηρίζει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού και διευκολύνει την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.
 
Το δεύτερο είναι δεδομένο ότι δεν συμβαίνει.
 
Όσο για το πρώτο, να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
 
– Προχώρησε σε αύξηση του Φ.Π.Α. αλλά και στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης. 
 
– Κατήργησε τις διατάξεις για την ένταξη των ενοικιαζομένων δωματίων στα ειδικά κτίρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για τον ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα.
 
– Απέκλεισε με φωτογραφικές διατάξεις, το 80% των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους».