αναδεικνύει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η απροθυμία γιατρών, με τη συγκεκριμένη ειδικότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ στην Κω, δημιουργεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς για να κάνουν μικροβιολογικές ή βιοχημικές εξετάσεις, με την συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση.
 
Ο κ.Κόνσολας ζητά από Υπουργό Υγείας και τον  Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα. Προτείνει μάλιστα ως εναλλακτική λύση τη μετάβαση στην Κω κινητού συνεργείου, που θα συγκροτήσει ο ΕΟΠΥΥ, για να καλύπτει τις ανάγκες των μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του.
 
Σε δήλωση του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην Κω δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται και να αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς για τις μικροβιολογικές εξετάσεις.
 
Το πρόβλημα δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών να επιλέγουν αν θα συμβληθούν ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι όμως υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να αναζητήσει εναλλακτική λύση και να προσφέρει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του στην Κω».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ : ‘’Aπαιτούνται άμεσες λύσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην Κω. σε ότι αφορά τις μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις’’
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην Κω, εδώ και ένα και πλέον χρόνο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης και κάλυψης των μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.
 
Παρά τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις και προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες γιατροί-μικροβιολόγοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να συμβληθούν με τον οργανισμό.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να παράσχει τις ανάλογες υπηρεσίες ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του στην Κω. Οι τελευταίοι είναι αναγκασμένοι να επιβαρύνονται οικονομικά, καταφεύγοντας σε ιδιώτες γιατρούς.
 
Αποτελεί δικαίωμα του κάθε γιατρού να αποφασίζει αν θα συμβληθεί ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ.
 
Είναι όμως υποχρέωση και καθήκον του ΕΟΠΥΥ να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, σε ότι αφορά την προσφορά υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του.
 
Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η συγκρότηση κινητού συνεργείου, που θα συγκροτείται με μέριμνα του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα μεταβαίνει στην Κω για να καλύπτει τις ανάγκες των μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ή να αποστέλλονται τα δείγματα σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
 
1.Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην Κω και να καλύπτονται οι ανάγκες των μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων τους.
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας