Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που ήταν μεταξύ των ομιλητών της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στην  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία εκρηκτικών συνθηκών στα νησιά του Αιγαίου.
 
«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να δημιουργήσετε hot spot στα νησιά του Αιγαίου;
 
Να σταματήσει το παραμύθι ότι τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου τα επέβαλλε η Ευρώπη.
 
Λέτε ψέματα.
 
Δική σας επιλογή ήταν.
 
Ακόμα και αν κάποιοι σας το πρότειναν, εσείς τι έπρεπε να κάνετε; 
 
Γνωρίζετε τι σημαίνει εθνική συνείδηση και ευθύνη ή είστε δογματικά ενταγμένοι στη λογική ενός θολού διεθνισμού, μιας Ελλάδας ξέφραγο-αμπέλι;
 
Τα hot spot, ακόμα και μέσα από αυτή τη συμφωνία την οποία κάνατε, έπρεπε να ήταν δομές δακτυλοσκόπησης, καταγραφής, παροχής μιας πρώτης μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Τα μετατρέψατε σε ανεξέλεγκτους καταυλισμούς.
 
Εξαπατήσατε την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
 
Βάλατε απέναντί σας τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή, να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Γιατί το Κράτος ήταν απών και οι ΜΚΟ, που τόσο αγαπάτε, δεν κάνουν τίποτα με το αζημίωτο.
 
Σήμερα στη Λέρο όλοι ζητούν να κλείσετε αυτή τη δομή. 
Τα ίδια συμβαίνουν στη Χίο και στη Λέσβο, θα μιλήσουν αναλυτικά και διεξοδικά οι άλλοι συνάδελφοι.
Στην Κω, η κυβέρνηση εξάντλησε την εκδικητικότητά της. Με τα ΜΑΤ και τη βία πήγε να στήσει ένα hot spot, που και αυτό μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτο καταυλισμό. Είχε χωρητικότητα 1000 άτομα και έχει ήδη 1800.
 
Στην Κω και στη Λέρο, μάλιστα, για να τους τιμωρήσετε που αντιδρούν, μεταφέρατε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες και από άλλες περιοχές», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι η κυβέρνηση αρνείται, δογματικά, να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες.
 
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτό που γνωρίζουν όλοι: ότι τα νησιά αποτελούν τον πιο ευαίσθητο εθνικό χώρο.
 
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Ερντογάν, τονίζοντας:
 
«Στην Κω, η πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στο hot spot πλέον είναι Πακιστανοί. Είναι πρόσφυγες;
Στην Κω, κύριε Υπουργέ, υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα η οποία όμως διαβιεί ειρηνικά με τους πολίτες του νησιού εδώ και χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
Λάθη ή εσφαλμένες πολιτικές στην οικονομία ή στην Παιδεία έχουν, βέβαια, επιπτώσεις, αλλά μπορούν να αντισταθμιστούν.
Η εγκληματική αμέλεια, όμως, σε ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας δεν συγχωρείται.
Ούτε από τους πολίτες ούτε από την ιστορία.
Αυτή η ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά, τα μετατρέπει σε αποθήκες ψυχών.
Διαλύει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Είναι ζήτημα χρόνου τα επεισόδια που βλέπουμε να εξελίσσονται, να πάρουν πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις».
 
Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε στα πρακτικά τη δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών του, κ. Γιοχάνες Ντίμροντ, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν ισχύει για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες που είναι στα νησιά.
 
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους Υπουργούς της κυβέρνησης επισήμανε:
 
«Αν έχετε κάνει, ως κυβέρνηση τέτοια συμφωνία, εμείς δεν την αναγνωρίζουμε. Είστε ένοχοι και υπόλογοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες και κυρίως απέναντι στους πολίτες της Λέσβου, της Χίου, της Κω, της Λέρου και της Σάμου και αύριο ίσως και άλλων νησιών.
Γιατί αποκαλύπτεται, πλέον, ότι εγκλωβίζετε αυτούς τους ανθρώπους εκεί, μετατρέπετε τα νησιά σε αποθήκες ανθρώπων.
 
Σας το λέω ευθέως: είναι ζήτημα χρόνου να υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα νησιά, είναι ζήτημα χρόνου να υπάρχουν νεκροί».
 
Ο Μάνος Κόνσολας κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της αλλά και τους κινδύνους. Προειδοποίησε ότι  η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει αλλά ακόμα  και με την εφαρμογή της υπάρχει σταθερή ροή προς την Ελλάδα, ο αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών διαρκώς ανεβαίνει.
 
Τόνισε, επίσης, ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και δεν πρόκειται να ανοίξουν και η συμφωνία επανεγκατάστασης ούτε λειτουργεί ούτε πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει.
 
«Η χώρα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό.
Διαφορετικά από χώρα θα γίνει χώρος.
ʼμεσα θα πρέπει να μεταφέρετε από τα νησιά τους 15.000 ανθρώπους που έχετε εγκλωβίσει εκεί.
Να κλείσετε τους ανεξέλεγκτους καταυλισμούς, να υπάρχουν μόνο δομές στα νησιά για καταγραφή και ακολούθως να μεταφέρονται άμεσα και να διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Αρκετή ζημιά έχετε κάνει έως σήμερα, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι από τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
Οι πρώτοι, οι πρόσφυγες πρέπει να απολαμβάνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας
Οι δεύτεροι, οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να κρατούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε όλους όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα.
Χρειάζεται σχέδιο και μελέτη, για να αποφασίσουμε πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί και να αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία, κάτω από τις δεδομένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και με την προϋπόθεση της ανάλογης στήριξης που πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους ανθρώπους.
Χρειάζεται σχέδιο ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Γιατί όλες οι άλλες χώρες έχουν σχέδιο.
Χρειάζεται πολιτική εθνικής ασφαλείας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει», κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής.