Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή hot spot στην Κω, τιμωρώντας, ουσιαστικά, την τοπική κοινωνία και ένα νησί που αποτελεί τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
 
Παρά τις επισημάνσεις όλων, για τα προβλήματα που θα υπήρχαν στη λειτουργία και στη διαχείρισή του, η κυβέρνηση αγνόησε τα πραγματικά δεδομένα. Κυριολεκτικά έχει εγκαταλείψει το hot spot στην τύχη του, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια αλλά και την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου προκειμένου είτε να γίνεται η επανεγκατάσταση προσφύγων είτε να γίνεται επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.
 
Φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς είναι να παραμένουν στην Κω όλοι αυτοί οι άνθρωποι με οποιοδήποτε τίμημα.
 
Αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω του γεγονότος ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μηδενικές στο νησί. Φρόντισε, όμως, η κυβέρνηση να μεταφέρει πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες από άλλες περιοχές.
 
Το μόνο που δεν φρόντισε είναι να μεριμνήσει για τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και για την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου.
 
Το βάρος της ασφάλειας της εγκατάστασης έχει πέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Κω, με αποτέλεσμα να γίνεται πλημμελής αστυνόμευση στο νησί αφού δεν επαρκεί το προσωπικό.
 
Είναι δεδομένο ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ στο νησί αλλά και όσοι έχουν αποσπαστεί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αστυνόμευσης ενός μεγάλου νησιού με χιλιάδες επισκέπτες και ταυτόχρονα να καλύπτουν και τις ανάγκες ασφάλειας του hot spot.
 
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι δεν έχει σταλεί στο νησί ένα μεγάλο όχημα μεταφοράς (λεωφορείο) προκειμένου να γίνονται οι μετακινήσεις προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές διαδρομές.
 
Το κύριο, όμως, πρόβλημα είναι ότι δεν είναι στελεχωμένη η Υπηρεσία Ασύλου που πρέπει να είναι εγκατεστημένη στο hot spot.
 
Απαιτείται άμεση ενίσχυση προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στην εξέταση των αιτήσεων αλλά και να διαχωρίζονται οι ιδιότητες πρόσφυγα και παράτυπου μετανάστη, προκειμένου οι τελευταίοι να επαναπροωθούνται με βάση της συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
 
Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα και το μόνο που την απασχολεί είναι να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω, αδιαφορώντας για τους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Για ποιο λόγο δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό η Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου προκειμένου να απεγκλωβιστεί το προσωπικό της από τις ανάγκες φρούρησης του hot spot στην Κω και να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης που έχει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός όπως είναι η Κως.
 
2. Προτίθεται να διαθέσει στην Κω ένα μεγάλο όχημα μεταφοράς (λεωφορείο) προκειμένου να γίνονται οι μετακινήσεις από και προς το hot spot;
 
3. Για ποιο λόγο δεν έχει ενισχυθεί η εγκατάσταση με το αναγκαίο προσωπικό αλλά και τις υποδομές από την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και την ΕΛ.ΑΣ και την Frontex, προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου αλλά και να επαναπροωθούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο;
 
4. Εξετάζονται αυτή τη στιγμή αιτήσεις ασύλου στην Κω; Πόσες έχουν εξεταστεί έως σήμερα και ποιο είναι το αποτέλεσμα;
5. Πόσοι έχουν μετεγκατασταθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετεγκατάστασής τους από το hot spot της Κω αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα;
 
6. Πόσες επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών έχουν γίνει από την Κω αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας έως σήμερα;
 
7. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η εκ νέου μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω;
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου