Ο Βουλευτής θέτει συγκεκριμένα και καυτά ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς για:
 
– Την έλλειψη προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, που έχει ως αποτέλεσμα οι ανάγκες φύλαξης του hot spot να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης του νησιού αφού δεν επαρκεί το προσωπικό.
 
– Την έλλειψη ενός μεγάλου οχήματος μεταφοράς (λεωφορείου) για τις ανάγκες μετακίνησης από και προς το hot spot.
 
-Το πρόβλημα στελέχωσης του συγκεκριμένου κέντρου με υποδομές, αλλά και προσωπικό από την Υπηρεσία Ασύλου για να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων αλλά και προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και της Frontex για τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών.
 
Ο Μάνος Κόνσολας απευθύνει, επίσης, τα εξής ερωτήματα:
 
– Εάν εξετάζονται αιτήσεις ασύλου στο hot spot της Κω και πόσες έχουν εξεταστεί έως σήμερα.
 
– Πόσες μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες  έχουν γίνει από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας έως σήμερα και πόσες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία σε ότι αφορά στο hot spot της Κω.
 
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για το αν κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν και άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες από άλλες περιοχές στην Κω.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Η κυβέρνηση έφτιαξε το hot spot στην Κω και το παράτησε στην τύχη του. Το μόνο που μας σώζει είναι ότι υπάρχουν μηδενικές μεταναστευτικές ροές στην Κω γιατί διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη.
 
Οι αστυνομικοί έχουν μείνει αβοήθητοι, ενώ δεν είναι στελεχωμένη με προσωπικό και υποδομές η Υπηρεσία Ασύλου.
 
Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα και αναμένω σαφείς απαντήσεις.
 
Στο μυαλό κάποιων, δυστυχώς και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο στόχος είναι να εγκλωβίζονται, όσο το δυνατόν περισσότεροι αλλά και για περισσότερο χρόνο, στο hot spot της Κω».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Επτά ερωτήματα για τη λειτουργία του hot spot στην Κω»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή hot spot στην Κω, τιμωρώντας, ουσιαστικά, την τοπική κοινωνία και ένα νησί που αποτελεί τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
 
Παρά τις επισημάνσεις όλων, για τα προβλήματα που θα υπήρχαν στη λειτουργία και στη διαχείρισή του, η κυβέρνηση αγνόησε τα πραγματικά δεδομένα. Κυριολεκτικά έχει εγκαταλείψει το hot spot στην τύχη του, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια αλλά και την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου προκειμένου είτε να γίνεται η επανεγκατάσταση προσφύγων είτε να γίνεται επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.
 
Φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς είναι να παραμένουν στην Κω όλοι αυτοί οι άνθρωποι με οποιοδήποτε τίμημα.
 
Αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω του γεγονότος ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μηδενικές στο νησί. Φρόντισε, όμως, η κυβέρνηση να μεταφέρει πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες από άλλες περιοχές.
 
Το μόνο που δεν φρόντισε είναι να μεριμνήσει για τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και για την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου.
 
Το βάρος της ασφάλειας της εγκατάστασης έχει πέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Κω, με αποτέλεσμα να γίνεται πλημμελής αστυνόμευση στο νησί αφού δεν επαρκεί το προσωπικό.
 
Είναι δεδομένο ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ στο νησί αλλά και όσοι έχουν αποσπαστεί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αστυνόμευσης ενός μεγάλου νησιού με χιλιάδες επισκέπτες και ταυτόχρονα να καλύπτουν και τις ανάγκες ασφάλειας του hot spot.
 
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι δεν έχει σταλεί στο νησί ένα μεγάλο όχημα μεταφοράς (λεωφορείο) προκειμένου να γίνονται οι μετακινήσεις προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές διαδρομές.
 
Το κύριο, όμως, πρόβλημα είναι ότι δεν είναι στελεχωμένη η Υπηρεσία Ασύλου που πρέπει να είναι εγκατεστημένη στο hot spot.
 
Απαιτείται άμεση ενίσχυση προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στην εξέταση των αιτήσεων αλλά και να διαχωρίζονται οι ιδιότητες πρόσφυγα και παράτυπου μετανάστη, προκειμένου οι τελευταίοι να επαναπροωθούνται με βάση της συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
 
Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα και το μόνο που την απασχολεί είναι να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω, αδιαφορώντας για τους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Για ποιο λόγο δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό η Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου προκειμένου να απεγκλωβιστεί το προσωπικό της από τις ανάγκες φρούρησης του hot spot στην Κω και να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης που έχει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός όπως είναι η Κως.
 
2. Προτίθεται να διαθέσει στην Κω ένα μεγάλο όχημα μεταφοράς (λεωφορείο) προκειμένου να γίνονται οι μετακινήσεις από και προς το hot spot;
 
3. Για ποιο λόγο δεν έχει ενισχυθεί η εγκατάσταση με το αναγκαίο προσωπικό αλλά και τις υποδομές από την Υπηρεσία Ασύλου αλλά και την ΕΛ.ΑΣ και την Frontex, προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου αλλά και να επαναπροωθούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο;
 
4. Εξετάζονται αυτή τη στιγμή αιτήσεις ασύλου στην Κω; Πόσες έχουν εξεταστεί έως σήμερα και ποιο είναι το αποτέλεσμα;
5. Πόσοι έχουν μετεγκατασταθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετεγκατάστασής τους από το hot spot της Κω αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα;
 
6. Πόσες επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών έχουν γίνει από την Κω αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας έως σήμερα;
 
7. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η εκ νέου μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω;
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου