Όπως γνωρίζετε και από προηγούμενες Ερωτήσεις που έχω καταθέσει στη Βουλή, το Νοσοκομείο Λέρου αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης.
 
Οι γιατροί έχουν, κυριολεκτικά, φτάσει στα όρια της αντοχής τους, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουν χρήση κανονικής ή ακόμα και αναρρωτικής άδειας λόγω του ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάτες σε κρίσιμες και βασικές ειδικότητες.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο περιστατικό που ανέκυψε, πριν από 3 μέρες, στις 26-2-2016 όταν ο μοναδικός μαιευτήρας του νοσοκομείου βρισκόταν σε κανονική άδεια.
 
Μια 23χρονη εγκυμονούσα που αντιμετώπιζε πρόβλημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λέρου, αλλά μέχρι να γίνει η άμεση διακομιδή της σε άλλο νοσοκομείο, λόγω της έλλειψης μαιευτήρα, γέννησε με φυσιολογικό τοκετό αλλά το παιδί ήταν νεκρό.
 
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερώσει τη 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για την έλλειψη μαιευτήρα, χωρίς να υπάρξει έστω μια απόσπαση ολίγων ημερών για να καλυφθεί το κενό.
 
Είναι σαφές ότι η υγεία των πολιτών της Λέρου δεν μπορεί να είναι στο έλεος της τύχης και οι ίδιοι να βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια.
 
Η Λέρος είναι ένα νησί με 8.500 μόνιμους κατοίκους, ενώ το νοσοκομείο του νησιού εξυπηρετεί και τις ανάγκες των άλλων νησιών. Ταυτόχρονα, στο νησί υπάρχει, σε σταθερή βάση, και ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών, ορισμένοι εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
 
Είναι, επίσης, σαφές ότι οι εναπομείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. 
 
Οι γιατροί είναι άνθρωποι με ανάγκες και συγκεκριμένες αντοχές, δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα υπάρξουν παραιτήσεις και τότε τα νοσοκομεία στα νησιά μας θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα από τα υφιστάμενα προβλήματα.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το συγκεκριμένο περιστατικό και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ενίσχυση με γιατρούς του νοσοκομείου της Λέρου.
 
2. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε απόσπαση ιατρού-μαιευτήρα με δεδομένο ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου είχε ενημερώσει εγκαίρως τη ΔΥΠΕ για το κενό που υπήρχε.
 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου