Όλα αυτά επιβάλουν την αναδιάρθρωση και τον εκσυχρονισμό των κρατικών μας μηχανισμών και κυρίως της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, έχει θετικά στοιχεία και αναφορές που συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρώ εποικοδομητικές και κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσαν συνάδελφοι.
Ανάλογες προτάσεις θα καταθέσω και εγώ πιστεύοντας ότι η νομοθετική διαδικασία στο Κοινοβούλιο πρέπει να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά.
Είναι θετικό ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποκτά ένα από τα προαπαιτούμενα για να μπορεί να ασκήσει επιτελικό ρόλο.
Αποκτά διοικητικό κορμό με την ίδρυση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποκτά, ταυτόχρονα με το διοικητικό κορμό, πολιτική διάσταση και χαρακτήρα.
Μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη προσαρμογής της Ελληνικής Αστυνομίας στις σύγχρονες συνθήκες.
Φαντάζομαι ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί πλέον η Αστυνομία με τους όρους, τις συνθήκες και το κανονιστικό πλαίσιο του 1984.
Γιατί από τότε χρονολογείται η τελευταία νομοθετική παρέμβαση για το πλαίσιο διάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Καθίσταται συνεπώς αδήριτη ανάγκη η θεσμική αναδιάρθρωση.
Με όρους μέλλοντος.
Και πράγματι, είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η δημιουργία Επιτελείου, που ουσιαστικά αντικαθιστά το Αρχηγείο.
Αυτό προϋποθέτει ευελιξία στον επιχειρησιακό έλεγχο.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορώ να επισημάνω, ως θετικά σημεία, τον διαχωρισμό των κλάδων της Ελληνικής Αστυνομίας σε τρεις νέους αυτόνομους, διοικητικά και επιχειρησιακά και έχει σημασία αυτό, κλάδους.
Ο ένας είναι ο Κλάδος Τάξης.
Ο άλλος είναι ο Κλάδος Ασφάλειας.
Και ο τρίτος ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.
Παράλληλα με αυτόν τον τρίτο κλάδο δημιουργείται και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου.
Γιατί;
Γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο, είναι σύνθετο και όπως έχει πει ο κ.Δένδιας απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και θεώρηση.
Και είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν έντονα οι νησιωτικές περιοχές, το βιώνουμε εμείς στα Δωδεκάνησα.
Το Προεδρικό Διάταγμα 116/2007 προέβλεπε τη δημιουργία τμημάτων παράνομης μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω, με συνοριοφύλακες.
Ποτέ δεν λειτούργησαν.
Δεν λειτούργησαν που;
Στα Δωδεκάνησα, στην περιοχή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης.
Υπάρχουν συνοριοφύλακες ακόμα και στην Αττική αλλά δεν υπάρχουν στα Δωδεκάνησα.
Κύριε Υπουργέ θα πρέπει να δείτε το ζήτημα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσετε στην ίδρυση αυτών των τμημάτων σε Ρόδο και Κω αλλά και σε άλλα νησιά.
Κύριε Υπουργέ
Είμαι μεταξύ αυτών που έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της οριζόντιας εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ιδιαίτερα στο στάδιο της σύνταξης του, σε κάθε διοικητική πράξη.
Τη ρήτρα νησιωτικότητας επικαλούμαι κύριε Υπουργέ για να αναφερθώ στην κατάργηση του ενιαίου και της αυτονομίας διοίκησης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο νομού.
Ως μέτρο ενδεχομένως να έχει ορθολογικά στοιχεία σε ότι αφορά την ηπειρωτική χώρα.
Μιλάμε όμως για τα Δωδεκάνησα, για το Αιγαίο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από τη γεωγραφική ασυνέχεια και τις δυσκολίες μετακίνησης και επικοινωνίας.
Μπορούμε να μιλάμε για την εφαρμογή οριζόντιων κριτηρίων και ρυθμίσεων σε μία περιοχή όπως τα Δωδεκάνησα;
Χρειάζεται ευελιξία και ένα ιδιαίτερο διοικητικό μοντέλο.
Είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρχει συντονισμός από την Κρήτη για τις δομές και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στα Δωδεκάνησα και στο Αιγαίο.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο αυτόνομες περιφερειακές διευθύνσεις, με έδρα τη Ρόδο, που θα αποτελούν το διάδοχο σχήμα των δύο αστυνομικών διευθύνσεων που καταργούνται.
Εκτιμώ επίσης ότι πρέπει να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας σε ότι αφορά την κατάργηση του αμετάθετου σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού.
Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι για έναν αστυνομικό, με οικογένεια, που υπηρετεί σε ένα νησί, μια μετάθεση στην ηπειρωτική χώρα θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Επιτρέψτε μου μια εκτενή αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος κ.Σηφουνάκης για την κατάτμηση των δήμων.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες του κ.Υπουργού Εσωτερικών.
Η χώρα κυβερνάται από μια κυβέρνηση συνεργασίας που στηρίζεται σε δύο κόμματα.
Δεν αντιλαμβάνομαι όμως την επίκληση βέτο.
Κοιτάξτε να δείτε.
Η νομοθετική διαδικασία και ευθύνη ανήκει στο Κοινοβούλιο, είναι ευθύνη όλων των βουλευτών.
Και για ένα ζήτημα που αφορά την κοινή λογική, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να συμβάλουν σε μία νομοθετική παρέμβαση που διορθώνει στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Το δόγμα κάθε δήμος και νησί, κανείς δεν μπόρεσε να το υπερασπιστεί για μεγάλους νησιωτικούς δήμους όπως είναι η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.
Φαίνεται όμως ότι με τον Καλλικράτη επικράτησαν άλλου είδους κριτήρια, επιβεβαίωσης και ενίσχυσης κομματικών συσχετισμών.
Κριτήρια που δημιούργησαν τα προβλήματα που βίωσαν αυτή την τετραετία οι μεγάλοι αλλά και οι μικρότεροι νησιωτικοί δήμοι.
Δύο δήμοι στα Γρεβενά με 30.000 κατοίκους, ένας δήμος η Ρόδος των 116.000 κατοίκων και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζονται θεσμικές αλλαγές που να απαντούν και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των νησιωτικών δήμων.
Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να είχε κινηθεί με μεγαλύτερη τόλμη και ταχύτητα, τη στιγμή μάλιστα που ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου ήταν ήδη έτοιμος από τον Οκτώβριο, υπήρχαν και οι προτάσεις των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων του Αιγαίου αλλά και οι δικές μας προτάσεις για θεσμικές αλλαγές που θα βελτίωναν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στις νησιωτικές περιοχές.
Σήμερα όμως τι κάνουμε.
Εγώ θα συναινέσω στην τροπολογία του κ.Σηφουνάκη.
Θα διατυπώσω όμως κάποια εύλογα ερωτήματα.
Γιατί φτάσαμε στο παραπέντε να συζητάμε κάτι που ήταν αυτονόητο.
Ποιοι είναι αυτοί που έθεταν βέτο και με ποια επιχειρήματα.
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η κατάτμηση των δήμων μπορεί να γίνει με πρόταση των δημοτικών συμβουλίων.?
Έχει αναρωτηθεί κανείς αν η σύνθεση αυτών των συμβουλίων ανταποκρίνεται στους σημερινούς συσχετισμούς;
Αν αύριο υπάρχει μια άλλη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και αποφασίσει έναν δήμο πάλι ή αποφασίσει άλλο χωροταξικό διαχωρισμό, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί.
Μετά, υπάρχει πρόβλεψη για τις ΚΥΑ που θα λύσουν όχι τεχνικά αλλά ουσιώδη ζητήματα;
Αναφέρομαι στο συντελεστή με τον οποίο θα επιμεριστούν τα χρέη στους νέους ΟΤΑ, στην κατανομή του προσωπικού, των περιουσιακών στοιχείων.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ατολμία και αυτήν πληρώνουμε σήμερα.
Το Υπουργείο έχει ακούσει τις τοπικές κοινωνίες, ξέρει τα προβλήματα, οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει.
Με αντικειμενικά και ενιαία κριτήρια για τους μεγάλους νησιωτικούς δήμους.
Ολοκληρωμένα, έστω και με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Επαναλαμβάνω, Ολοκληρωμένα.
Σας ευχαριστώ