1. Συντονισμένα ο Τούρκος Πρόεδρος ΤαγίπΕρντογάν και πληθώρα τούρκων αξιωματούχωνκλιμακώνουν την επιθετική τους ρητορική για τη χώρα μας. Θα πρέπει να ανησυχούμε μήπωςαυτή η επιθετική ρητορική εκδηλωθεί και στο πεδίο;

 

Η Ελλάδα, κα. Μπέλλα, έχει και τη δύναμη αλλά και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κανείς δεν θέλει μια πολεμική αναμέτρηση βέβαια.

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για τη διαρκώς εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί, εμπράκτως, συνθήκες αλλά και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Η Τουρκία λειτουργεί πλέον ως παράγων αποσταθεροποίησης τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, αφού η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη.

Η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες, έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Δεν φοβάται και δεν απειλείται.

 

  1. Οι αποκαλύψεις του κ. Ρουμπάτη στην εξεταστική ότι η ΕΥΠ επί διοίκησής τουπαρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα εν γνώσει του κ. Τσίπρα αναστρέφουν τα δεδομένα; Μήπωςη ΝΔ επιχειρεί ένα συμψηφισμό για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;

 

Το γεγονός ότι υπήρχαν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και την περίοδο 2015-2019 , συνηγορεί στο ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές θεσμικές αλλαγές, να αλλάξει το πλαίσιο. Η κυβέρνηση, κα. Μπέλλα, έκανε μια πρώτη κίνηση, καθιερώνοντας την υπογραφή και δεύτερου εισαγγελέα για τις περιπτώσεις νομίμων επισυνδέσεων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλλουν και αυτές με προτάσεις. Φαίνεται,όμως, ότι για κάποιους προέχει η εργαλειοποίηση αυτού του ζητήματος. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία αλλά η συντήρηση του θορύβου.

Διαπιστώνω,επίσης, ότι πυροδοτείται και ένα κλίμα οξύτητας στην πολιτική ζωή, που είναι το τελευταίο πράγματα που έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή.

 

  1. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ακριτικά νησιά μας και τι πρέπει να γίνει για να επιλυθεί;

 

Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα, κυρία Μπέλλα, είναι η υποστελέχωση των δομών υγείας. Πολλές φορές προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Πιστεύω ότι  έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα θεσπίζει γενναία μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά. Έχω μιλήσει συγκεκριμένα για το ποια πρέπει να είναι αυτά τα κίνητρα, τα οποία αποδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου υγείας σε μονοθεματική συνεδρίαση που διοργανώσαμε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία προεδρεύω:

1ον: Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή  να προσμετράται διπλή.

2ον: Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που  θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

3ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

4ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε  νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο,  εκτός επετηρίδας.

5ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες  περιοχές.

6ον: Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό  επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

 

  1. Τι νομίζετε ότι θα κρίνει τις επόμενες εκλογές;

Πιστεύω ότι όλα κρίνονται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος είναι πιο ικανός για να διαχειριστεί, με ασφάλεια για τη χώρα και για τους ίδιους, την παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν επάρκεια, έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση στον Έβρο, υπερασπίστηκε τα σύνορα της χώρας από μια υβριδική επίθεση που σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από το βαθύ τουρκικό κράτος.

Αντιμετώπισε,επίσης, αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας, κρατώντας ζωντανή την οικονομία, διαθέτοντας 43 δις ευρώ για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, κυρία Μπέλλα, αποδεικνύει ότι είναι μοναδική που διαθέτει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με μέτρα στήριξης της κοινωνίας αλλά και με μια πολιτική που οδηγεί στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία της χώρας.

 

  1. Ο βαρύς ενεργειακά χειμώνας θα περάσει τις τσέπες των πολιτών και τη ψήφο τους;

Πιστεύω ότι αυτό που προέχει είναι να μην μείνει κανείς μόνος του, αυτό το χειμώνα και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που έχουν άμεση εφαρμογή. Αναφέρομαι στον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, στη χρηματοδότηση  250.000 μικρών  φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια και βέβαια στη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος , σε συνδυασμό με  κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Θα υπάρξουν,επίσης, παρεμβάσεις και για το φυσικό αέριο αλλά και για τις τιμές του πετρελαίου στην αντλία.

Η ενεργειακή κρίση, κα. Μπέλλα, έχει παγκόσμιες διαστάσεις, δεν αντιμετωπίζεται με τον λαϊκισμό. Χρειάζεται μια σοβαρή, στιβαρή και συγκροτημένη διακυβέρνηση.

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: https://thestandard.gr/politiki/manos-konsolas-kinitra-giatrous-nision/