Την άμεση κατάργηση του άρθρου 26 του Ν. 2971/2001 περί ισχύος των διατάξεων του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού, ειδικά στα νησιά της Δωδεκανήσου σε σχέση με την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας   , ζητά με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στηρίζεται σε Κανονιστικό Διάταγμα του ιταλικού φασιστικού κράτους έναν αιώνα πριν, που επεκτείνει αυθαίρετα και όχι από άποψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας την οριοθέτηση του Αιγιαλού -Παραλίας.

Με αυτό τον τρόπο, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά κτηματολογικών και διοικητικών στρεβλώσεων, αλλά  και ζητήματα άνισης μεταχείρισης των κατοίκων και των νησιών της Δωδεκανήσου και μάλιστα ανάλογα με το διαφορετικό στάδιο κτηματογράφησής τους.

Ουσιαστικά, η εθνική νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία δεν έχει εφαρμογή στα Δωδεκάνησα.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας: «77 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, επιβάλλεται η πλήρης έννομη εξομοίωση των νησιών στο ελληνικό κράτος δικαίου με την πλήρη εφαρμογή της κοινής εθνικής νομοθεσίας για τη σύσταση Εθνικού Κτηματολογίου, για την αναδιάρθρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη λειτουργία Δασολογίου, αλλά και για την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας, με ενιαίους κανόνες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

15.02.2024, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ_ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ