Το άνοιγμα προσκλήσεων στο νέο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών  ξενοδοχείων, κάτω των τριών αστέρων, ζητά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα μικρά αυτά ξενοδοχεία έως τριών αστέρων, αντιπροσωπεύουν το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Τα ξενοδοχεία αυτά που αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, χρήζουν άμεσης αναβάθμισης σε ότι αφορά στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το ζήτημα είναι ότι οι εργασίες ανακαίνισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και η ενεργειακή τους αναβάθμιση, απαιτούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως, μέχρι σήμερα, στις προσκλήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μια στοχευμένη αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων κάτω των τριών αστέρων.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα μικρά ξενοδοχεία να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες τους.

Αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας, για την επένδυση στην ποιότητα, αλλά και προϋπόθεση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα.

 

8.01.2024, ΕΡΩΤΗΣΗ_Χρηματοδοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων