- Κύριε Κόνσολα, είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις σας μέσω δελτίων τύπου που ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να βάλω σε σειρά τις ερωτήσεις που θέλω να σας κάνω. Εν πάσει περιπτώσει, ξεκινώ από το ουσιαστικότερο ζήτημα, αυτό της υγείας. Κατ’ αρχάς πείτε μου, στις κατά καιρούς προτάσεις και παρεμβάσεις σας προς αρμοδίους, έχετε λάβει απαντήσεις; Το ρωτώ αυτό διότι, τις περισσότερες φορές, για να μην πω όλες, οι βουλευτές καταθέτετε ερωτήσεις, αλλά απαντήσεις….
Οι πρωτοβουλίες μου, κα. Αυγούλη, δεν περιορίζονται μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και σε άλλα πεδία. Μέσα από την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία είμαι Πρόεδρος, φέραμε σημαντικά ζητήματα και προτείναμε λύσεις που δρομολογούνται πλέον για να μετατραπούν σε κυβερνητικές πολιτικές.
Αναφέρομαι σε συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το πλέγμα κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές, για το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αλιεία αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης.
Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι να είναι χειροκροτητής, αλλά να αναδεικνύει προβλήματα, να ενοχλεί αν χρειάζεται και να προτείνει λύσεις.
- Υγεία λοιπόν. Επειδή γνωρίζω ότι είστε ευθύς, πέρα από τα συνήθη «όρια» ενός κυβερνητικού βουλευτή, πείτε μου, ποιο είναι το συμπέρασμά σας από την επίσκεψη των υπουργών Θ. Πλεύρη και Μ. Γκάγκα στην Κω;
Δεν νομίζω να περίμενε κανείς λύσεις από την επίσκεψη και μόνο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην Κω.
Αν πρέπει να κρατήσουμε ένα θετικό στοιχείο, αυτό είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας πρέπει να κατάλαβαν το μέγεθος των προβλημάτων της δημόσιας υγείας στην Κω. Εγώ τουλάχιστον, που μιλώ πάντα ανοιχτά, δεν «μάσησα» τα λόγια μου, κα. Αυγούλη. Ανάδειξα πλήρως τα προβλήματα υποστελέχωσης στο νοσοκομείο της Κω. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε για να κάνουμε τη διαφορά, οι πολίτες θα εκτιμήσουν όχι κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά κινήσεις που θα μεταφραστούν σε ενίσχυση του νοσοκομείου της Κω με γιατρούς.
- Επιμένω στο θέμα. Ο κ. Πλεύρης ξεκίνησε τις δημόσιες δηλώσεις του λέγοντας επί λέξει: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα στην Κω προκειμένου να ευχαριστήσουμε την φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ…». Η δε κα Γκάγκα, είπε μεταξύ άλλων «ακούμε τα προβλήματα πρώτα, γιατί για να δώσεις λύσεις πρέπει να έχεις δει πραγματικά ποια είναι τα προβλήματα». Αφενός, λοιπόν, ο μεν υπουργός εάν είχε κάτι σοβαρό να εξαγγείλει αυτό θα πρότασσε και όχι τις ευχαριστίες, αφετέρου η υπουργός δεν ήταν ενημερωμένη για τα προβλήματα. Έχω την αίσθηση – και συγχωρήστε με που θα το πω ωμά – ότι ήρθαν καθαρά για τα εγκαίνια, γεγονός που με εξοργίζει. Επιπλέον, όσα μας είπαν, εκτός του ότι ήταν διαπιστώσεις, ήταν και γενικά και αόριστα.
Κυρία Αυγουλή, η κυβέρνησή μας θα κριθεί από το αν στο τέλος της θητείας της έχει βελτιωθεί η κατάσταση στις δομές δημόσιας υγείας και κυρίως στο νοσοκομείο της Κω.
Για αυτό αγωνίζομαι και πιέζω. Μπορεί να ενοχλώ ίσως κάποιους αλλά αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης αφού οι πολίτες της Κω με αγκάλιασαν, με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν. Μαζί με εμένα, εμπιστεύτηκαν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
- «Η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε». Αυτό δηλώσατε μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν κληθήκατε και δεν γνωρίζουμε το γιατί. Πείτε μου, γιατί τονίζετε το «σοβαρή υπόθεση»; Έχω την αίσθηση πως εννοείτε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί σοβαρά. Εδώ έχει δώσει το «πράσινο φως» ο ίδιος ο πρωθυπουργός…
Πράγματι, κα. Αυγούλη, πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή την προοπτική ως μία πολύ σοβαρή υπόθεση που ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εκλογών και αφορά την επόμενη μέρα για την Κω και τις επόμενες γενιές.
Το πλαίσιο μιας σοβαρής προσέγγισης προϋποθέτει την υλοποίηση και έγκριση των μελετών, την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, αλλά, κυρίως, την ενίσχυση του υπάρχοντος νοσοκομείου με γιατρούς και νοσηλευτές. Γιατί και στην υποθετική περίπτωση που κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο θα μεταφερθεί σε αυτό το προσωπικό του υπάρχοντος νοσοκομείου.
Μια σοβαρή, επίσης, προσέγγιση προϋποθέτει ένα ενιαίο τοπικό μέτωπο με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις και όχι αυτοσχεδιασμούς και εντάσεις χωρίς λόγο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που περιλαμβάνουν και το σχέδιο για την αξιοποίηση του υπάρχοντος νοσοκομείου, ποια θα είναι η χρήση του, δηλαδή, μετά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου.
- Εν κατακλείδι, πώς πιστεύετε ότι θα λυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας; Πείτε μου, επίσης, αληθεύει ότι προετοιμάζεται η λειτουργία του Κ.Υ. στην Αντιμάχεια σε συνεργασία με ιδιώτη;
Δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση, κα. Αυγούλη. Άλλωστε, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο για το Κ.Υ. Αντιμάχειας.
Για να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο της Κω, πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά.
Για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους οργανισμός γιατί η διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης με ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας να μην λειτουργεί, είναι ντροπή για όλους.
- Καύσιμα και ακρίβεια, μας έχουν γονατίσει. Υπάρχει περίπτωση οι προτάσεις σας να γίνουν αποδεκτές;
Η κατάσταση δεν είναι οριακή, έχει ξεπεράσει τα όρια. Η επιβολή πλαφόν, όπως έχω προτείνει, είναι η τελευταία, μα η πιο αποτελεσματική κίνηση για να μπει ένα φρένο στην τιμή της βενζίνης.
Πιστεύω, κα. Αυγούλη, ότι η ίδια η κυβέρνηση αρχίζει πλέον και προσανατολίζεται σε αυτές τις επιλογές. Οι ίδιες οι συνθήκες επιβάλλουν στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το όπλο.
Άλλωστε, όπως έχω προτείνει, υπάρχει ο ειδικός μαθηματικός τύπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται το πλαφόν.
- Έχετε λάβει απαντήσεις στις προτάσεις σας που αφορούν στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε τουρισμό και εστίαση;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα, επιδεινώνει την κατάσταση στο πεδίο της οικονομίας, μετά την πανδημία και τις ανατιμήσεις. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, κα. Αυγούλη, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα στατικό φαινόμενο ότι πρέπει να υπάρχει είτε ενεργοποίηση είτε επικαιροποίηση μέτρων στήριξης.
Σίγουρα οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούν να γίνουν. Κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους που περιλαμβάνει :
– Αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση.
– Αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, μέχρι να υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης, για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Ενίσχυση με νέους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και επέκταση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
– Αναστολή των οφειλών που αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις εστίασης.
- Κύριε Κόνσολα, στη διάρκεια της θητεία σας στο υπ. Τουρισμού, είχατε καταθέσει ένα πενταετές πρόγραμμα. Πείτε μου σε αδρές γραμμές το «σκεπτικό» του και εάν εφαρμόστηκε.
Κυρία Αυγούλη, διαμορφώσαμε στον Τομέα Τουρισμού μια ολοκληρωμένη προγραμματική και κυβερνητική πρόταση. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα αυτό διαμορφώθηκε μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση με τους ανθρώπους του τουρισμού.
Το πρόγραμμα αυτό δεν εφαρμόζεται. Προφανώς η πανδημία λειτούργησε ανασχετικά και εμπόδισε την υλοποίησή του. Εύχομαι και ελπίζω να ξεκινήσει και να τρέξει το επόμενο διάστημα η εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος για τον τουρισμό, το επιβάλλουν άλλωστε οι ίδιες οι συνθήκες. Υπενθυμίζω ότι στο Υπουργείο Τουρισμού υπάρχουν ήδη έτοιμα δύο νομοσχέδια που επεξεργάστηκα και ολοκλήρωσα και αφορούν στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Μακρά η κουβέντα μας, αλλά εκτιμώ ότι άξιζε. Θέλω την άποψή σας για την αυτοτέλεια των δήμων σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε δράσεις, όπως λ.χ. οι προσλήψεις, η πυροπροστασία κ.λ.π.
Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», κα. Αυγούλη, δημιούργησε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ για τους δήμους. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται διαρκώς έργα των δήμων και ιδιαίτερα στα νησιά μας.
Η οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης συνδέεται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φορολογικής αποκέντρωσης, ενώ η ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι στους πολίτες, συνδέεται με μια συνολική μεταρρύθμιση και ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κράτος-Περιφέρειες-Δήμοι.
Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην οποία θυμίζω ότι κατέθεσα σειρά προτάσεων όπως:
– Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης με ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ στο οποίο θα υπάρχουν κριτήρια όπως η νησιωτικότητα, η ορεινότητα η έκταση, η αναπτυξιακή υστέρηση.
– Πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και καθιέρωση του θεσμού της ενδοδημοτικής κινητικότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους.
– Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους έως 2.000 κατοίκων, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη σε υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν.
– Άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις», με προϋπολογισμό 320 εκ. ευρώ, που αφορά στην ψηφιακή μετάβαση των δήμων.
- Διάβασα στην «Καθημερινή» ότι, η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει σε ιδιώτες την είσπραξη οφειλών προς τους δήμους. Πώς το σχολιάζετε;
Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, κα. Αυγούλη. Για εμένα, μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών στους δήμους και η διασύνδεσή τους, είναι αποφασιστικής σημασίας για να εισπράττονται οι οφειλές.
- «Κύριε Κόνσολα, με τις ερωτήσεις σας και τις πιέσεις σας προς συναδέλφου σας υπουργούς και γενικότερα προς την κυβέρνηση, έχω την αίσθηση πως γίνεστε «ενοχλητικός», πως, κάποιους τους δυσαρεστείτε με την κριτική σας στάση. Αυτό δεν σας ανησυχεί μήπως πέσετε σε «δυσμένεια»;
Όπως σας είπα, κα. Αυγούλη, ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος προπαγανδιστή η χειροκροτητή.
Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η σχέση ειλικρίνειας και αμεσότητες που έχουν οι βουλευτές της με τον κόσμο.
Η κυβέρνηση χρειάζεται βοήθεια και προτάσεις από τους βουλευτές που τη στηρίζουν γιατί αυτοί έχουν την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες.
Θα συνεχίσω να καταθέτω προτάσεις, να αναδεικνύω προβλήματα και να αγωνίζομαι για να δοθούν λύσεις. Αν κάποιοι ενοχλούνται, προφανώς δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με το DNA αυτής της παράταξης που επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι η δύναμη της είναι οι πολίτες.
- Κύριε Κόνσολα, πολλά τα ζητήματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά σταματώ εδώ. Ο επίλογος δικός σας.
Το δικό μου μήνυμα στους πολίτες της Κω, κα. Αυγούλη, είναι ένα: Αλήθεια.
Με την αλήθεια πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια στις σχέσεις μου με τους πολίτες της Κω και για αυτό με αγκάλιασαν και με στήριξαν. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσω να βαδίζω, το δρόμο της αλήθειας, της ανθρωπιάς, των καθαρών θέσεων και σχέσεων.
Στη πολιτική δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα. Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα πρέπει να είμαστε παρόντες, οι πολίτες μας χρειάζονται στα δύσκολα.
Το link της συνέντευξης: https://www.stathmosnet.gr/politika/item/9866-to-diko-mou-minyma-stous-polites-tis-ko-einai-ena-alitheia?fbclid=IwAR1jK80liCgg4LR0At98Wbu4Qga5udeaNiEx1J4AqNhP3C_ENpwVNgDUiuA