Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνου Κόνσολα, συζητήθηκε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του κ. Στράτου Χαρχαλάκη, Προέδρου της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων, της κα. Αλεξάνδρας Τραγάκη, Καθηγήτριας Οικονομικής Δημογραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της κας Δήμητρας – Ινές Αγγελή, Γενικής Γραμματέως της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και του κ. Δημήτρη Κοντού, Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδας.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε το δημογραφικό ως υπαρξιακό ζήτημα για την επιβίωση της χώρας και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

– Καταγράφεται μείωση πληθυσμού στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

– Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο γερασμένων  χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο  και μία από τις τέσσερις πιο γερασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Το έλλειμμα των γεννήσεων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο: το 2019, ο  αριθμός των θανάτων υπερέβαινε κατά 50% των αριθμό των γεννήσεων.

– Ο αριθμός των γεννήσεων ξεπερνούσε τις 150.000 το 1960 και έπεσε στις 86.000 το 2021.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, τα χαμηλά εισοδήματα, η ανεργία, το brain drain, η ερημοποίηση της περιφέρειας είναι αιτίες που τροφοδοτούν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Κατέθεσε, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που περιλαμβάνουν:

1ον: Θέσπιση φοροαπαλλαγών, χορήγηση απευθείας στεγαστικού επιδόματος σε νέες οικογένειες αλλά ΚΑΙ αλλαγή του καθεστώτος ενισχύσεων για επενδύσεις σε νησιωτικές περιοχές, ορεινές περιοχές, μικρούς και μεσαίους ηπειρωτικούς δήμους.

2ον: Ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα για νέες οικογένειες με δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, επιδότηση ενοικίου και φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

3ον: Ενίσχυση της απασχόλησης για τους νέους κάτω των 25 ετών. Με διασύνδεση της αγοράς με την εκπαίδευση και κατάρτιση, με αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

4ον:   Ενίσχυση των υπηρεσιών και υποδομών πρόληψης και προαγωγής υγείας για τη μητέρα και το παιδί.

5ον: Ανάσχεση του brain drain για να επιστρέψουν επιστήμονες που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες τα χρόνια της κρίσης. Ήδη η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ότι όποιος επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, έχει 50% χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος για τα επόμενα επτά χρόνια.

6ον: Ενίσχυση του αριθμού των δομών που σχετίζονται  με την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αλλά και η αύξηση του αριθμού των ολοήμερων σχολείων.

7ον: Αναβάθμιση των δικτύων πληροφορικής και επικοινωνιών για να προσελκύσουμε , ως χώρα, μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών νομάδων.

«Ο σχεδιασμός αυτός για να αποδώσει καρπούς θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Το σημαντικό, όμως, είναι να αποκτήσουμε μια περιφερειακή πολιτική για το δημογραφικό, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.