Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα προβλήματα των αλιέων στα Δωδεκάνησα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα ζητήματα της αλιείας κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Ζαννετίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας της Καλύμνου, κ. Κώστας Σαρούκος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο των Αλιέων να θέτουν σημαντικά ζητήματα.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το πρόβλημα που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και αφορά στην παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ήδη, ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με ένα νέο και σύγχρονο πλωτό που θα έχει έδρα την Κω, ενώ με την προμήθεια νέων σκαφών θα ενισχυθούν και οι λιμενικές αρχές των άλλων νησιών.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι κάθε πλέον παραβίαση και έκνομη συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα τεκμηριώνεται, ενώ η σχετική τεκμηρίωση θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Υφυπουργός, κ. Κελέτσης από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα διατεθούν πάνω από 360 εκατ. ευρώ για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Με αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ενίσχυσης αλιευτικών δραστηριοτήτων, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων, εκσυγχρονισμού των αλιευτικών σκαφών, ανάπτυξης των παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων και νησιωτικών περιοχών.

Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων  του γεωγραφικού στίγματος (VMS) των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών προς αποφυγή παραβίασης των αποστάσεων αλιείας, τον καθορισμό ζωνών αλιείας και για την εφαρμογή  διαχειριστικών  σχεδίων  για  αύξηση  των  ιχθυοαποθεμάτων.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της τροποποίησης του κανονισμού για τις αποζημιώσεις προκειμένου να αποζημιώνονται οι αλιείς για ζημιές που πραγματοποιούνται στα αλιευτικά τους εργαλεία.