2. Πρωθυπουργός ο Σαμαράς σε τρικομματική κυβέρνηση. Θα έχει διάρκεια ζωής η κυβέρνηση, τι λέτε;
Είναι στο χέρι όλων μας να αποδείξουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα συνεργασίας στο πολιτικό μας σύστημα.
Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα ήταν περιορισμένης διάρκειας και ειδικού σκοπού. Τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν σε αυτές, λειτουργούσαν με επιφυλακτικότητα, σκοπιμότητα και αμοιβαία καχυποψία.
Οι καταστάσεις όμως αλλάζουν και επιβάλλουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας για τη χώρα και τους πολίτες.
Διαμορφώθηκε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, μετά από διάλογο ανάμεσα σε τρία κόμματα. Το πλαίσιο αυτό αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις και μας δεσμεύει όλους.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδεολογικές διαφορές.
Το ότι όμως αναζητήσαμε και βρήκαμε ένα κοινό τόπο συμφωνίας είναι μια νέα αρχή για τη χώρα και το πολιτικό μας σύστημα.
Δεν με ενδιαφέρει τόσο η μακροβιότητα όσο η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης που θα κριθεί από τη συνέπεια και την ειλικρίνεια αυτών που την στηρίζουν αλλά και από τη δυνατότητα τους να δώσουν ελπίδα στην Ελληνική κοινωνία.
Κάποιοι περιμένουν στη γωνία, επενδύουν στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης. Και αυτοί είναι στο εξωτερικό αλλά, δυστυχώς, και στο εσωτερικό.
Οι πολίτες όμως πρέπει να ξέρουν ότι αν δεν τα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει η Ελλάδα. Και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της δραχμής.
Κάναμε ένα νέο ξεκίνημα. Με αλλαγές, τομές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, δίνουμε ελπίδα στους πολίτες.
3. Η οικονομία της χώρας παραμένει στο κόκκινο Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να τα καταφέρει;
Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει μόνο με τη στήριξη μίας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με την κυριαρχία μιας νέας αντίληψης.
Ο στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της ύφεσης και της εξαθλίωσης.
Χρειαζόμαστε κοινωνική ειρήνη και εθνική ενότητα για να πετύχουμε.
Πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία άμεσα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις, μείωση του Κράτους και της γραφειοκρατίας, παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εκεί ακριβώς στοχεύουν, μαζί με μέτρα στήριξης και προστασίας των κοινωνικά αδυνάτων. Έχουμε όλοι πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ξέρουμε τι έγινε αλλά και τι δεν έγινε τα τρία τελευταία χρόνια.
Οι πολίτες θα στηρίξουν μια προσπάθεια που θα δίνει ελπίδα και θα φέρνει αποτέλεσμα ορατό και μετρήσιμο. Μαγικές λύσεις και μάγοι της οικονομίας δεν υπάρχουν. Αλλάζουμε τη μοίρα μας με σχέδιο, συνεπή αγώνα και σκληρή δουλειά.
4. Η Δωδεκάνησος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο με προβλήματα πολλά και σοβαρά Δώστε μας τη δική σας ιεράρχηση στα προβλήματα και αν βλέπετε κάτι να μπορεί να αλλάξει.
Η μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση αποτελεί ένα πρώτο μέτρο στήριξης της μικρής και μεσαίας οικογενειακής επιχείρησης στα νησιά. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχουν ορθολογισμός, σχέδιο, επιχειρήματα και αξιόπιστες προτάσεις, μπορούν να δρομολογούνται λύσεις και να λαμβάνονται ορθές αποφάσεις.
Τα προβλήματα των Δωδεκανησίων είναι γνωστά. Και είναι και πολλά.
Χρειάζονται σίγουρα ιεράρχηση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά που βρίσκονται μπροστά μας και θα μας επηρεάσουν άμεσα.
Όπως γνωρίζατε έθεσα επιτακτικά το ζήτημα της μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής για το Ν.Αιγαίο.
Μιλάμε για το επόμενο ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Γιατί γίνεται αυτό;
Γιατί η Ε.Ε κατανέμει τα κονδύλια στις χώρες και στις περιφέρειες σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μόνο που αυτά τα στοιχεία, φτάνουν μέχρι το 2009 με τη διαφορά όμως ότι αυτά τα τρία χρόνια στην Ελλάδα έχουν επέλθει δραματικές
αλλαγές.
Το ΑΕΠ, το βιοτικό επίπεδο της Δωδεκανήσου και του Ν.Αιγαίου σήμερα δεν είναι το ίδιο με αυτό του 2009. Δεν μπορούν λοιπόν να μας θεωρούν μια πλούσια περιφέρεια και να μας δίνουν λιγότερα χρήματα. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μειώσεις 40 και 50% στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Αυτό σημαίνει λιγότερα έργα, μικρότερες δυνατότητες ανάπτυξης, αδυναμία χρηματοδότησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων. Σημαίνει επίσης ότι και κάποια από τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει, κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν.
Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα όσο είναι καιρός και όσο έχουμε τα περιθώρια και τις ευκαιρίες. Ζήτησα από όλους τους βουλευτές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες.
Σε τέτοιου είδους ζητήματα ο βουλευτής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να βγει μπροστά ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Και ας γίνει τώρα η αρχή.
5. Συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε τοπικό επίπεδο πως βλέπετα να λειτουργεί αυτό το σχήμα; Αναφέρομαι στις πολιτικές θέσεις αλλά και σε αποφάσεις για κρίσιμα θέματα
Νομίζω ότι σε σχέση με τα τοπικά προβλήματα οι συνεργασίες μπορούν να υπερβούν τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση. Να διαμορφωθεί ένα πιο πλατύ μέτωπο.
Για το θέμα που σας ανέφερα πριν, δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος. Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να μην στερηθεί η Δωδεκάνησος πολύτιμους πόρους για την ανάπτυξη της και τη δημιουργία νέων υποδομών.
Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Πρέπει όμως να γίνεται πάντα το πρώτο βήμα.
Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε με πολιτικές πρακτικές και όρους αντιπαράθεσης της δεκαετίας του 80. Με σκοπιμότητα και κομματικούς μικροϋπολογισμούς για τα οποία δεν δίνουν δεκάρα οι πολίτες που δοκιμάζονται και αγωνιούν.
Πριν από λίγους μήνες είχα μιλήσει για μεγάλη Τοπική Συμφωνία Συνεργασίας για τα Δωδεκάνησα. Στα μεγάλα ουσιαστικά και πραγματικά προβλήματα που δεν έχουν κόμμα και χρώμα.
Για αυτή τη προοπτική της ελπίδας και της συνεργασίας θα δουλέψω.