«ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ»

«ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΑΚΤΥΠΗ ΠΟΥ ΑΓΩΓΙΣΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» – «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ. ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ , ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙΣ…»

Μάνος Κόνσολας (Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Τουρισμού)

«Πρόσταγμα είναι η υγεία , να είμαστε προσεκτικοί να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Θα περάσει , θα είναι μια μακρινή ανάμνηση ο covid , όμως πρέπει να σταθούμε όρθιοι.
Η αλήθεια είναι ότι το να είναι κανείς μέρος της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Εγώ γι άλλη μια φορά τον ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, να είμαι 18 μήνες σε ένα πολύ δύσκολο υπουργείο, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των εποχών και σε μια πανδημία που έχει σαρώσει και τον τουρισμό.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της διακυβέρνησης, όταν ήμουν στο υπουργείο,  είχα δυο (2) τουριστικά χαρτοφυλάκια, την τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση και τις  περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού .  Στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων, παρήχθη πολύ σημαντικό, μετρήσιμο και ορατό έργο. Στους 18 μήνες κάναμε 35 δομές τουριστικής εκπαίδευσης για επαγγελματίες του τουρισμού, οικοδομήσαμε πέντε (5) εθνικές σχολές ξεναγών, αναβαθμίσαμε τα προγράμματα στις ανώτερες σχολές τουρισμού, προχωρήσαμε και καταθέσαμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ως υπεύθυνος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ,για το ταμείο ανάκαμψης και μάλιστα σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που είχε η κοινοβουλευτική ομάδα με τον κ.Σκυλακάκη , οι  προτάσεις μας υιοθετηθήκαν. Η Ευρώπη αναγνώρισε το θεσμικό έργο μας και μας χρηματοδότησε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Ένα σχέδιο που είναι σε τρία  (3) νομοσχέδια…
Σε εξέλιξη είναι νομοσχέδιο που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη στον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Ρόδος , Σαντορίνη και Κρήτη, είναι όλη η επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου, δώσαμε ώθηση, με ένα σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο, πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί όλη αυτή η  τουριστική ανάγκη της χώρας. Την αρμοδιότητα μου αυτή, τώρα την έχει αναλάβει ο κ. Θεοχάρης, ενώ την άλλη για την τουριστική εκπαίδευση,  η κ. Ζαχαράκη. Θέλω να πιστεύω επειδή η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι μία σημαντική αρχή, που διέπει τουλάχιστον τη δική μου σημαντική λειτουργία, μέσα και από τη θεσμική μου αλλά και μέσα από την επαγγελματική μου ιδιότητα, και μέσα και από την κοινωνική μου ζωή, σέβομαι λοιπόν ότι η αρχή της συνέχειας πρέπει να υπάρχει στην χώρα και πρέπει να προχωρήσει  η ηγεσία του υπουργείου τουρισμού στα δύο νομοσχέδια…
Το σχέδιο της Ν.Δ που είχε εκπονηθεί από την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. και τώρα πρωθυπουργός,  αυτό το σχέδιο αναζητεί ακόμη έκφραση και λύση . Η πανδημία το αναχαίτισε και δεν υλοποιήθηκε. Όμως  πρέπει να γίνουν τα βήματα που χρειάζονται να υλοποιηθεί.
Συνδέεται ο τουρισμός ως δραστηριότητα με άλλες δραστηριότητες της χώρας και ένα σημαντικό ότι , κυρίως θα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Είναι αδιανόητο να μένουμε με εμμονική διάθεση, σε ένα πρότυπο που χρεοκοπεί, του  μαζικού τουρισμού, ενώ ο μαζικός τουρισμός έχει και άλλες εκφράσεις. μπορεί να συνδέσει και να αγκαλιάσει και θεματικά πεδία του τουρισμού, όπως αυτό που ψηφίσαμε και προετοιμάσαμε, το σχέδιο νόμου για τον καταδυτικό τουρισμό, 25 εκατομμύρια αυτοκαταδύτες βρίσκονται στην οικουμένη και αναζητούν διέξοδο στη Μεσόγειο, που η κατά κεφαλή τους δαπάνη είναι πολλές χιλιάδες ευρώ σε σχέση με αυτά που ο επισκέπτης δαπανά. Και μετά τη περίοδο της πανδημίας αυτά πρέπει να αναπτυχτούν.
Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που κατατέθηκε και  που αφορά την πολυκεντρική ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, που έχουμε τη δυνατότητα με πολύ ουσιαστικό τρόπο πολιτικό, να πράξουμε μετά την περίοδο της πανδημίας. Επαφίεται πλέον στην ηγεσία του υπουργείου να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο  νόμου που έχει δουλευτεί από δεκάδες εμπειρογνώμονες του τουρισμού, δεκάδες επαγγελματίες του τουρισμού και δεκάδες ακαδημαϊκούς συναδέλφους μου και πολλά πανεπιστήμια της χώρας.
Αυτή η πρόταση είναι στα χέρια του κ. Θεοχάρη και της ηγεσίας να προχωρήσει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει χθες. Από εκεί και πέρα είναι ενημερωμένο και  το υπουργείο ανάπτυξης.
Το υπουργείο τουρισμού είναι πάρα πολύ μικρό υπουργείο, χρειάζεται γρήγορα  βήματα, κι επειδή ο ανταγωνισμός τρέχει με γοργά βήματα, πρέπει μετά την πανδημία, να ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο της δεκαετίας για τον τουρισμό, να υπάρξει μια τουριστική πολιτική που θα έχει συνέχεια και μετά τη δική μας  διακυβέρνηση, και με το σκεπτικό αυτό νομίζω ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, η χώρα, να γίνει ένα παγκόσμιο brand, με  πολύ ισχυρό αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη της τουριστικής αγοράς.
Δεν έχει σημασία ποια θέση υπηρετείς. Από όπου και αν υπηρετείς την κοινωνία, την πατρίδα και τους συμπολίτες σου, θα πρέπει να έχεις ιδέες και να τις καταθέτεις, αρκεί να είναι με ευπρέπεια και με επιχειρήματα, να υπάρχουν τεκμήρια . Τότε θα είναι αληθινή η τοποθέτηση σου για οποιοδήποτε θέμα και στο βάθος του χρόνου θα δικαιωθείς ή θα διαψευστείς…
Δυστυχώς, ή ευτυχώς, πέρυσι το Μάρτιο, ήμουν ο πρώτος κυβερνητικός, που δηλώσει ότι η κρίση θα είναι σε βάθος τριετίας και επιβεβαιώθηκα. Το λέω αυτό γιατί η πανδημία δεν αστειεύεται, είναι ανάμεσα σας , δεν υπάρχει ακόμη απόλυτη ασφάλεια.
 Στα σημερινά δεδομένα σε όλη την επικράτεια υπάρχει μεγάλη προσπάθεια εμβολιασμού όμως πρέπει να τονίσω ότι η Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες. Τη στιγμή που είμαστε στο άρμα της Ευρώπης, είμαστε συνακόλουθοι των προμηθειών σε ότι αφορά τα εμβόλια,  και παίρνουμε κατά αναλογία. Στόχος είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι αφενός θα πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία και είτε μας αρέσει είτε όχι, το κριτήριο είναι η ασφάλεια. Το διαβατήριο υγείας ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι μια σημαντική κίνηση που ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι σημαντικό βήμα υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα κινηθεί γρήγορα και θα εγκρίνει το πλαίσιο αλλά και τα προαπαιτούμενα να μπορεί να ενεργοπισήσει αυτό το πιστοποιητικό μέσα στο Μάιο.
Από εκεί και πέρα όμως αυτός που θα εμβολιαστεί και θα είναι κάτοχος του πιστοποιητικού έχει καλώς για την κινητικότητα. Αυτός που δεν θα εμβολιαστεί; Τι πρέπει να κάνει για να πάει σε μια άλλη χώρα; Άρα πρέπει να προβλέψουμε ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε αρνητικό τεστ, ή ότι έχει αναρρώσει από την ασθένεια του στους προηγούμενους 6 μήνες. Πρέπει όμως η Ευρώπη μέσα στο Μάιο  να είναι έτοιμη.
Η δική μου πρόταση είναι συγκεκριμένη και με χαρά διαπιστώνω ότι έχετε αναδείξει μέρος αυτής, σε άλλη εκπομπή σας. Όμως επιτρέψτε μου να το τονίσω και πριν πάμε στα επτά (7) σημεία να πω, αν κάποιος σήμερα έρθει στην Ελλάδα από το Ισραήλ, θα επιστρέψει στο Ισραήλ χωρίς καραντίνα; Ή θα πρέπει να μπει σε καραντίνα αφού η χώρα ακόμη έχει θέματα με την πανδημία; Εδώ η απάντηση δίνεται και με αυτές τις προτάσεις που έχω καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας με ερώτηση μου και περιμένω να έχω μία εικόνα για το αν υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για το άνοιγμα της σαιζόν γιατί ακόμη δεν έχω απόλυτη και πλήρη εικόνα . Μια πλήρη εικόνα σχετίζεται με τα σημεία που προαναφέραμε.
Το πρώτο λοιπόν είναι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που θα αποτελεί, το διαβατήριο υγείας όταν αυτό είναι έτοιμο. Δεν είναι ακόμη έτοιμο. Μέχρι να ενεργοποιηθεί το διαβατήριο υγείας,
 η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τους δικούς της κανόνες. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών , ψηφιακής αναγνώρισης του εμβολίου, που έχει κάνει ο επισκέπτης  ή πιστοποιημένο αρνητικό τεστ. Να δείχνει το κινητό του κάπου και να λέει «εδώ έχω το αρνητικό τεστ» και αυτόματα να βλέπεις ότι μπαίνει με ασφάλεια στη χώρα. Να υπάρχει δυνατότητα διενέργειας rapid test  σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ,σε όλες τις εισόδους της χώρας, Επίσης η συμφωνία με χώρες όπως Ισραήλ,  Ρωσία και άλλες για την αμοιβαία παραχώρηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Θα πρέπει να υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο με εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό και στις μεταφορές, μέσα στο Μάιο. Υπάρχει πρόθεση από ότι φαίνεται από την κυβέρνηση να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό, για να υποδεχτούμε από το εξωτερικό επισκέπτες.
Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με στόχο την κάλυψη του  70% του πληθυσμού στα μεγάλα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό, νομίζω ότι μπορεί να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Στη Ζάκυνθο με αυτά που έχει περάσει και στο παρελθόν , δεν μπορεί να ανοίξει η σαιζόν και να μην είναι ο πληθυσμός εμβολιασμένος σε μεγάλο ποσοστό ώστε να αποκτηθεί ανοσία.
Ζήτησα πολλές φορές ότι όλοι οι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να έχουν πρόγραμμα. Είναι σε εξέλιξη αυτό το σχέδιο , περιμένω να δω την επίσημη ανακοίνωση.
Κλείνω με δυο ακόμη σημεία. Θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση την περσινή εμπειρία. Υπήρχε πέρυσι μία προσηλωμένη στα πρωτόκολλα πολιτική, αλλά και μία
αντιμετώπιση από τους εργαζόμενους προς τους επιχειρηματίες και τα στελέχη του τουρισμού, εξαιρετική.
 Γι αυτό και στη Ζάκυνθο υπήρχε απόλυτα με κανόνες, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με απόλυτα ορθολογικό τρόπο και δεν υπήρχαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό, γι αυτό και φέτος παραμένει η χώρα δημοφιλή, σε σχέση με την ασφάλεια που είχαμε πέρυσι.
Η τελευταία μου επισήμανση που αφορά και τη Ζάκυνθο, είναι η ενίσχυση υποδομών υγείας των περιοχών. Και θέλω να εκφράσω ευχαριστίες στους νοσηλευτές, στους γιατρούς , στους εργαζόμενους των δομών υγείας, στους ανθρώπους που νυχθημερόν αντιμετωπίζουν αυτή τη λαίλαπα. Και στη Ζάκυνθο διαπιστώσατε ότι υπάρχει καλό προσωπικό, ιατρικό , νοσηλευτικό, φαρμακευτικό και τους έκφραζε ευχαριστίες. Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στην ενδυνάμωση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς και συνεχίζει να το πράττει, με υλικοτεχνική υποδομή, με ανακαίνιση σε δομές υγείας και πρόνοιας . Σε αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε ένα εξαιρετικό συνάδελφο, στο Διονύση Ακτύπη, που ακούραστα δουλεύει για τον τόπο του. αγόγγυστα, πάντα με επιχειρήματα και με τεκμήρια . Όσο ήμουν στο υπουργείο τουρισμού, συνεργάστηκα μαζί του εξαιρετικά. Είναι ένας εξαιρετικός εκπρόσωπος που τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών
Όμως θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε δρόμο ακόμη. Πρέπει  να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι δύσκολη η περίοδος , η τουριστική περίοδος που έρχεται , μην περιμένουμε ότι θα είναι περίοδος όμοια  με το 2019 , θα είναι καλύτερη από το2020 και θα είναι στοίχημα για όλους μας. Ατομική ευθύνη, οικογενειακή, κοινωνική επαγγελματική, για να έχουμε και ως κράτος την ανταπόδοση από το εξωτερικό που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί με ποιότητα ξεκινώντας όμως από την ασφάλεια.
Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο χρόνο που απομένει μέχρι να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι να έρθουν στη χώρα μας και να είναι βιώσιμος ο τουρισμός , να μην υπάρχει ανεργία και να  μη λειτουργούμε με επιδόματα, γιατί η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το όριο των αποθεμάτων…
Υπάρχει χρόνος να θεραπεύσουμε ότι πρόβλημα υπάρχει ως παθογένεια, για να ξεκινήσει η σαιζόν. Εγώ δεν φείδομαι κόπου και από όπου και να είμαι καταθέτω προτάσεις. Είμαι από τουριστική περιοχή, ξέρετε πολύ καλά ότι επτανήσιοι, δωδεκανήσιοι, είναι στο παλμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι μεγάλο το ποσοστό σε ότι αφορά το συνολικό κύκλο που κάνουν οι δραστηριότητες οι παραγωγικές από τον τουρισμό, αρα μας ενδιαφέρει να ανοίξει ο τουρισμός σύντομα με αυτά που προείπαμε. Πρέπει σύντομα να δούμε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικό για το άνοιγμα. Και το υπουργείο υγείας , και τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουν συστηματικά σε αυτή την  κατεύθυνση. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν τόσα πολλά χρήματα για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρηματιών, σε όλο το εύρος της οικονομίας.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κλάδοι που έχουν πληγεί πάρα πολύ, όπως είναι η εστίαση. Για την εστίαση κατέθεσα προτάσεις, από την περίοδο της θητείας μου. Τα βλέπει θετικά το υπουργείο οικονομικών, υπάρχουν ακόμη κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν μείνει εκτός, κατέθεσα στον ΟΑΕΔ συγκεκριμένη πρόταση, ο κ.Τσακίρης το εξετάζει , στο υπουργείο ανάπτυξης θα υπάρχει ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα υπάρξει ενίσχυση για τους πενήντα χιλιάδες που δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα αυτά.
Τα μέτρα και η ενίσχυση είναι πάρα πολλά. Φυσικά δεν καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες της οικονομίας  του 2019 και δεν μπορούν να καλυφθούν. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για γρήγορη επάνοδο και να ευχηθούμε σύντομα να σας δω και από κοντά στη Ζάκυνθο και υπό την ιδιότητα πλέον και του προέδρου περιφερειών .  Στις προσκλήσεις που δέχομαι να ξαναπάω στη περιφέρεια, για θέματα περιφερειακής πολιτικής, είναι σημαντικό να έρθω και στη Ζάκυνθο , να ακούσω τους παραγωγικούς φορείς, για να κάνουμε κι εκεί μία κουβέντα εκ του σύνεγγυς..»
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΩ SKYPE
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «ΕΚΤΕΝΩΣ» ο Μάνος Κόνσολας (Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Τουρισμού)