μάνος κόνσολας

1. Τι χρειάζεται η χώρα ώστε να πάει καλά η θερινή τουριστική σεζόν; Θεωρείτε ότι  έγιναν όσο γρήγορα θα έπρεπε οι ενέργειες για την υγειονομική θωράκιση;

Δεν είμαι από αυτούς που καταφεύγουν σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Τις όποιες επιθυμίες μας δεν μπορούμε να τις μετατρέπουμε σε εκτιμήσεις, ιδιαίτερα όταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν να διανύσουν πολύ μεγάλη απόσταση προκειμένου να ανακάμψουν.

Κύριε Νεοχωρίτη, ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει τουρισμός, ότι όλοι όσοι επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας θα αισθάνονται και θα είναι ασφαλείς.

Σε αυτή τη συγκυρία, το brand που πρέπει να χτίσουμε είναι η Ελλάδα ως ο πιο ασφαλής τουριστικός προορισμός. Πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί και η μεγάλη δυναμική που όλοι περιμένουμε για το 2022, γιατί και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τον τουρισμό μας, αυτή είναι η αλήθεια.

Το πράσινο πιστοποιητικό, ο έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα, η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η επιτάχυνση και ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς, είναι τα όπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.

2. Ποιες είναι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και  πως πρέπει να διοχετευθούν τα κονδύλια ώστε να έχουμε ως χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την αξιοποίηση τους;

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να «χωρέσουν» όλοι σε αυτό, να μην μείνει κανείς στο περιθώριο. Να ενταχθούν στην αναπτυξιακή διαδικασία οι μικρές επιχειρήσεις και να αντλήσουν και αυτές οφέλη από τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία.

Το κυριότερο είναι η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη να συνδυαστεί με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στη χώρα μας που θα υποστηρίξουν αυτό το πρότυπο. Οι πρώτες ύλες και τα υλικά να αποτελούν προϊόν ελληνικών παραγωγικών μονάδων και όχι να εισάγονται από το εξωτερικό.

3. Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο τονίζοντας πως η αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας, θα οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, καθώς ο εργοδότης  θα καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης με το υφιστάμενο προσωπικό. Όπως και ότι ο εργοδότης θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση του ωραρίου. Τι απαντάτε;

Οι εποχές αλλά και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κ. Νεοχωρίτη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση που θα είχε στις μέρες μας η τηλεργασία. Είναι μια νέα μορφή εργασίας που κερδίζει έδαφος, ακόμα και αν ελεγχθεί η πανδημία, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες για αυτή τη νέα μορφή εργασίας;

Αναφέρεστε στην αύξηση των ωρών για τις υπερωρίες αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι η μείωση των θέσεων εργασίας. Εγώ το συνδέω με την αύξηση της παραγωγικότητας, το μεγάλωμα της επιχείρησης που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας αλλά και με την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας.

Σε όλα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, η διαμόρφωση του ωραρίου δεν θα αποτελεί αυθαίρετη πράξη του εργοδότη,αλλά προϊόν συμφωνίας με τον εργαζόμενο. Ασφαλιστική δικλείδα θα είναι εκτός από τους κανόνες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να συνθέτουν ένα νέο και σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, που να διασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

4. Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε ή υπάρχουν καθυστερήσεις; Επίσης που σας βρίσκει σύμφωνο η υποχρεωτικότητατου εμβολιασμού. Μήπως  δημιουργεί μια αίσθηση  εξαναγκασμού;

Εδώ και καιρό, έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων, ήδη άνοιξε και η ηλικιακή ομάδα 35-39, ενώ επιταχύνεται ο εμβολιασμός στα νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπου είχε καταγραφεί μία καθυστέρηση.

Υπάρχει ένα καλό επίπεδο συντονισμού, πιστεύω, όμως,ότι όλα εξαρτώνται από την ανταπόκριση των πολιτών. Το χτίσιμο τείχους ανοσίας επιβάλλει να εμβολιαστούν όλοι και ιδιαίτερα να ανέβει το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ηλικίες.

Δεν πιστεύω στα οριζόντια μέτρα και στην επιβολή. Αντίθετα, πιστεύω στη δύναμη που έχει η πειθώ, ο διάλογος και κυρίως ο ορθολογισμός.

Ο ορθολογισμός είναι αυτός που επιτάσσει τον εμβολιασμό σε ευαίσθητες κοινωνικές, κρατικές δομές και χώρους εργασίας. Αντί για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προτιμώ να έχουμε σύμμαχο τον πολίτη για την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, που αποτελούν διαβατήριο όχι μόνο ελευθερίας αλλά και ασφάλειας.

5. Πως σχολιάζετε τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τον ρόλο του πρώην υπουργού Νίκου Παππά κατά την διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τους πιο πρόσφατους ισχυρισμούς του που  αναφέρονται σε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ προς γνωστή εφημερίδα;

Ο κ. Καλογρίτσας επιβεβαιώνει ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε θέσει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τα όσα λέει ή δεν λέει ο κ. Καλογρίτσας είναι αντικείμενο διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τη Βουλή. Το σημαντικό είναι ότι εκθέτει τονΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κ. Καλογρίτσας δεν εμφανίστηκε μόνος του, κάποιοι τον επέλεξαν.

Η τότε κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας αλλά και όσοι βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης, αντί να αφήσουν το ΕΣΡ να κάνει όλες τις σχετικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, είχαν, όπως όλα δείχνουν, άλλες επιδιώξεις.

Εύχομαι αυτό να γίνει μάθημα για τα όρια που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στην επιχειρηματική τάξη. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, ανυποχώρητα,  στην αυτονομία της πολιτικής.