Τα θέματα της ελληνικής ακτοπλοΐας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις μεταφορές στα νησιά και τον ελληνικό τουρισμό, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο Υπουργείο Ναυτιλίας ανάμεσα στο Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Σε ό, τι αφορά στην ακτοπλοΐα:

Συζητήθηκε το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας με νέα, σύγχρονα πλοία που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και η τιμή των εισιτηρίων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Στυλιανίδης, ανέφερε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ θα στηριχθεί η ναυπήγηση νέων πλοίων, ενώ θα δημιουργηθούν και υποδομές στα λιμάνια της χώρας για την τροφοδοσία πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα.

Ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του κ.Κόνσολα να συζητηθούν τα προβλήματα και οι προοπτικές της ακτοπλοΐας, σε ειδική θεματική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών,στην οποία θα κληθούν τοπικοί φορείς και αυτοδιοικητικοί των νησιών.

Σε ό, τι αφορά στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, έγινε ειδική αναφορά:

Στην υλοποίηση του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη Σχολή Δυτών Καλύμνου και τη λειτουργία της,

Η Ομάδα Εργασίας κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην περίοδο λειτουργίας της Σχολής, στα κριτήρια εισαγωγής και αποφοίτησης, στη στελέχωση της Σχολής με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, στο πρόγραμμα διδασκαλίας, στη χρηματοδότηση  και  στην εργασιακή απασχόληση των αποφοίτων της Σχολής.