Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, δεν αποτελούν ένα ασαφές μήνυμα ή μία ήπια αντιμετώπιση του καθεστώτος Ερντογάν, αντίθετα και το μήνυμα είναι σαφές αλλά και η αντιμετώπιση είναι σκληρή και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ στον κ. Ερντογάν είναι ότι υπάρχουν όρια εντός των οποίων οφείλει να κινείται κανείς εάν θέλει να αποτελεί μέρος του δυτικού συστήματος ασφαλείας. Η Τουρκία με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά και με την προσπάθεια να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού Ισλάμ, έχει κινηθεί, εδώ και καιρό, εκτός των ορίων του δυτικού συστήματος ασφαλείας.

Οι κυρώσεις που επέβαλε το State Department, πλήττουν καίρια την τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν αποτελούν κυρώσεις-χάδι, όπως κάποιοι νομίζουν.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και o περιορισμός στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο και τα στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας SSB, είναι το λιγότερο.

Το πιο ουσιαστικό μέτρο, αυτό που θα έχει σημαντικές συσπάσεις  στην Άγκυρα, είναι η ουσιαστική απαγόρευση εξαγωγών πολεμικού υλικού, που συνδέεται ευθέως με την διακοπή εφοδιασμού της Τουρκίας με υλικό, αναλώσιμα και ανταλλακτικά αμερικανικής τεχνολογίας για τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί.

Είναι γνωστό ότι στα οπλικά συστήματα που εξάγει η Τουρκία, η κατασκευή και η λειτουργία τους στηρίζεται σε υποσυστήματα αμερικανικής τεχνολογίας και προέλευσης.

Η εξέλιξη αυτή, αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη. Γιατί η φωνή των ΗΠΑ ακούγεται δυνατά εκεί που οι άλλοι σιωπούν.

Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού τα συμφέροντα των δύο χωρών συμπίπτουν στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας – Αμερικής έχει ως πεδίο εφαρμογής τον τομέα  ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας  μας,  με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας μας έδειξαν τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταδείξουμε σε όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και στις χώρες που συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τον πυρήνα του προβλήματος: ότι η Τουρκία με τον τρόπο που κινείται συνιστά απειλή για το δυτικό σύστημα ασφαλείας, για τους ίδιους και τις κοινωνίες τους.

Γιατί η αγορά και ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, απειλεί την αμυντική δομή του ΝΑΤΟ.

 

Το άρθρο: https://www.greekschannel.com/gr/stratigiki-epilogi-h-enisxysi-twn-sxesewn-elladas-hpa/