Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην ειδική θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί, προανήγγειλε πρωτοβουλία και κατάθεση πρότασης προς το Υπουργείο Υγείας για τη θεσμοθέτηση ρήτρας νησιωτικότητας στις προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Στον προγραμματισμό, δηλαδή, κάθε φορά των προκηρύξεων και των προσλήψεων, να προτάσσονται κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε και είχε διακομματική αποδοχή για τη θέσπιση έξι (6) νέων  βαθμολογικών, μισθολογικών και φορολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κως, η οποία έγινε αποδεκτή και από τον Υπουργό Υγείας και θα την συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Η πρόταση περιλαμβάνει:

1ον: Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή  να προσμετράται διπλή.

2ον: Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που  θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

3ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

4ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε  νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο,  εκτός επετηρίδας.

5ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες  περιοχές.

6ον: Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό  επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

Ο Μάνος Κόνσολας χαρακτήρισε διακομματική και διαχρονική ντροπή την αδυναμία λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, επισημαίνοντας ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία το 2021 και υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχε καταθέσει τότε για τη μετατροπή του Κ.Υ. Αντιμάχειας σε εμβολιαστικό κέντρο με παράλληλη λειτουργία ως μονάδα αντιμετώπισης και νοσηλείας covid-19 ασθενών.

Τότε, υπήρχε η δυνατότητα άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με προσωπικό, αφού σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί, μπορούσε να προσληφθεί, κατ΄ εξαίρεση, επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι τις 31/7/2021, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για δύο έτη και δυνατότητα παράτασης, για τις ανάγκες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως είπε ο κ. Κόνσολας.

«Ουσιαστικά θα ήταν το πρώτο βήμα για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, να αποσυμφορήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά, δυστυχώς, η πρόταση μου δεν στηρίχθηκε από κανένα», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου νοσοκομείου στην Κω, ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι: «προοπτική δημιουργίας νέου νοσοκομείου απαιτεί ένα πλαίσιο ευθύνης και σοβαρότητας.

Το πλαίσιο αυτό συνδέεται με προϋποθέσεις όπως η υλοποίηση και έγκριση  των μελετών, η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας».