Μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει από τον Ιανουάριο για τη μετατροπή του Κ.Υ. Αντιμάχειας σε εμβολιαστικό κέντρο για να αποσυμφορηθούν τα άλλα δύο εμβολιαστικά κέντρα και ιδιαίτερα το νοσοκομείο, αλλά και για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι δύο μεγάλων δημοτικών ενοτήτων του νησιού.

Παράλληλα, ενισχύει αυτή την πρόταση με ένα νέο στοιχείο, αφού προτείνει να λειτουργήσει το Κ.Υ. Αντιμάχειας παράλληλα και μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ως μονάδα αντιμετώπισης και νοσηλείας covid-19 ασθενών, κάτι που θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κω που αποτελεί έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς.

Άλλωστε το Κ.Υ. Αντιμάχειας διαθέτει 4 θαλάμους νοσηλείας με 7 κλίνες, αλλά και μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.

Η πρόταση του κ. Κόνσολα, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με προσωπικό, αφού σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί , υπάρχει η  δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι τις 31/7/2021, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για δύο έτη και δυνατότητα παράτασης, για τις ανάγκες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Στόχος μου ήταν και είναι η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις. Αν περιμένουμε τη δημιουργία και ψήφιση οργανισμού του Κ.Υ. Αντιμάχειας με θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, θα απαιτηθεί χρόνος.

Αντίθετα, η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου αλλά και η πρόταση να γίνει το Κ.Υ. Αντιμάχειας μονάδα αντιμετώπισης και νοσηλείας περιστατικών covid-19 και όχι μόνο, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν άμεσες προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που μπορούν να παραταθούν. Είναι μια πρόταση που δίνει ελπίδα και διέξοδο».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2021

Α.Π.: 5121/17/03/21

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία νέου εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Αντιμάχειας Κω και ενίσχυση με προσωπικό»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω, παραμένει ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό και είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, στερείται οργανισμού προκειμένου να λειτουργήσει.

Το πολιτικό σύστημα, διαχρονικά, έχει επιδείξει ατολμία και χαμηλά αντανακλαστικά απέναντι σε αυτό το ζήτημα, τη στιγμή που η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας κόστισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το νοσοκομείο, πολλές από τις ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας φροντίδα υγείας θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο Κ.Υ. Αντιμάχειας.

Αντί για αυτό, σήμερα, συνωστίζονται περιστατικά στο νοσοκομείο της Κω που είναι υποστελεχωμένο, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται και εμβολιασμοί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δημιουργία οργανισμού που θα προβλέπει θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το Κ.Υ. Αντιμάχειας, είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για τη λειτουργία του.

Αυτό απαιτεί χρόνο. Υπάρχει, όμως, μια εναλλακτική λύση, ένα πρώτο βήμα που μπορεί και πρέπει να γίνει για τη λειτουργία του.

Αναφέρομαι στην τοποθέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου:

1ον: Να λειτουργήσει το Κ.Υ. Αντιμάχειας ως εμβολιαστικό κέντρο (μία πρόταση που έχω καταθέσει στο διοικητή της 2ης ΥΠΕ από τον Ιανουάριο) για να αποσυμφορηθούν τα άλλα δύο εμβολιαστικά κέντρα και ιδιαίτερα το νοσοκομείο αλλά και για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι δύο μεγάλων δημοτικών ενοτήτων του νησιού.

2ον: Να λειτουργήσει το Κ.Υ. Αντιμάχειας παράλληλα και μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών ως μονάδα αντιμετώπισης και νοσηλείας covid-19 ασθενών, κάτι που θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κω που αποτελεί έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς. Το Κ.Υ. Αντιμάχειας διαθέτει 4 θαλάμους νοσηλείας με 7 κλίνες, καθώς και μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.

Η λειτουργία που προτείνεται, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με προσωπικό άμεσα αφού σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί, υπάρχει η  δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι τις 31/7/2021 με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για δύο έτη και δυνατότητα παράτασης, για τις ανάγκες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

Στην περιοχή, άλλωστε, βρίσκονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 40 χιλιάδων κλινών, και η λειτουργία του Κ.Υ. Αντιμάχειας ως μιας πλήρους στελεχωμένης μονάδας αντιμετώπισης και νοσηλείας περιστατικών covid-19, θα συμβάλλει στην υγειονομική θωράκιση του νησιού, αλλά και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση για την αξιοποίηση του Κ.Υ. Αντιμάχειας ως εμβολιαστικού κέντρου με την παράλληλη ενίσχυση του με προσωπικό για να αντιμετωπιστούν περιστατικά διαχείρισης και νοσηλείας περιστατικών covid-19, αλλά για την παροχή υπηρεσιών που θα αποσυμφορήσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου του νησιού.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου