Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, αλλά και με παρέμβαση του στο Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Στάσση, προχωρά σε μία σημαντική πρόταση για την αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Αστυπάλαια.

Ο κ. Κόνσολας ζητά τη συνδρομή του Υπουργείου και της ΔΕΗ, για την αγορά του κτιρίου από το Δήμο, ενώ ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να χρηματοδοτηθεί το έργο της κατασκευής του πολυχώρου πολιτισμού και συνεδριακού κέντρου με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής , μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι η Αστυπάλαια μετά την πράσινη επένδυση της εταιρείας Volkswagen, έχει θέσει ως στόχο να μετατραπεί στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία.

Σε αυτά τα πλαίσια η κατασκευή ενός πολυχώρου πολιτισμού με όρους και κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, υπηρετεί αυτή την ιδέα και προσδίδει προστιθέμενη αξία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο νησί.

Τονίζει ότι τo εγχείρημα αξίζει να στηριχθεί και από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού ο στόχος της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε ένα νησί πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ενεργειακής αυτονομίας με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μας αφορά όλους.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα με δύο τρόπους:

1ον) Να συνδράμει στην προσπάθεια για την αγορά του κτιρίου από το Δήμο , ο οποίος έχει ήδη έτοιμη έκθεση εκτίμησης της αξίας του από ανεξάρτητο εκτιμητή-μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ.

2ον) Να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του πολυχώρου πολιτισμού και συνεδριακού κέντρου με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής , μέσα από το Πράσινο Ταμείο», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας που ενημέρωσε σχετικά και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ.

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2022

ΑΠ3518/25/01/2021

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ : « Αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Αστυπάλαια , στα πλαίσια της προσπάθειας μετατροπής του νησιού σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης».

 

Κύριε Υπουργέ,

Στη θέση Πλατύς Γιαλός στην Αστυπάλαια βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, σε οικόπεδο που ανήκει στην εταιρεία.

Το κτίριο αυτό είναι εγκαταλελειμμένο και ανενεργό εδώ και χρόνια και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Όπως γνωρίζετε , η Αστυπάλαια μετά την πράσινη επένδυση της εταιρείας Volkswagen έχει θέσει ως στόχο να μετατραπεί στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία.

Σε αυτά τα πλαίσια η κατασκευή ενός πολυχώρου πολιτισμού με όρους και κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, υπηρετεί αυτή την ιδέα και προσδίδει προστιθέμενη αξία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο νησί.

Για να προχωρήσει αυτό το έργο, ο Δήμος έχει τη βούληση να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου από την ΔΕΗ Α.Ε. Η λύση της αγοράς κρίνεται η πλέον ορθή αντί της μακροχρόνιας παραχώρησης αφού ο Δήμος θα διαθέσει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να κατασκευαστεί το πολυδύναμο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΔΕΗ.

Το εγχείρημα αξίζει να στηριχθεί και από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφού ο στόχος της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε ένα νησί πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ενεργειακής αυτονομίας με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μας αφορά όλους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα με δύο τρόπους:

1ον) Να συνδράμει στην προσπάθεια για την αγορά του κτιρίου από το Δήμο , ο οποίος έχει ήδη έτοιμη έκθεση εκτίμησης της αξίας του από ανεξάρτητο εκτιμητή-μηχανικό, μέλος του ΤΕΕ.

2ον) Να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του πολυχώρου πολιτισμού και συνεδριακού κέντρου με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής , μέσα από το Πράσινο Ταμείο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να συνδράμει θετικά στην προσπάθεια αγοράς του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της ΔΕΗ από το Δήμο Αστυπάλαιας.

2.Προτίθεται το Υπουργείο, με δεδομένη την προσπάθεια που γίνεται για να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε ένα νησί με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του πολυχώρου πολιτισμού, μέσα από το Πράσινο Ταμείο;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου