Μια νέα και σημαντική πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία προτείνει χρηματοδοτικό και εγγυοδοτικό πρόγραμμα εξόφλησης των επιταγών που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η κυβέρνηση ορθά, έχει προχωρήσει στην αναστολή πληρωμής των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τους κομιστές αυτών των επιταγών.
Η έλλειψη, όμως, ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και η αδυναμία εξόφλησης επιταγών είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση, αλλά και για τους κομιστές των επιταγών που θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι πρόβλημα.
Ο κ. Κόνσολας προτείνει:
1ον: Χρηματοδοτικό πρόγραμμα στα πρότυπα της επιστρεπτέας προκαταβολής για την εξόφληση των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους.
2ον: Εγγυοδοτικό πρόγραμμα για την εξόφληση αυτών των επιταγών από τις τράπεζες, με το 80% να τελεί υπό την εγγύηση του δημοσίου.
Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, θα ανοίξει η αγορά χωρίς αρνητικούς και ανεπιθύμητους κραδασμούς και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης με την πρόταση του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Αθήνα, 12 Απριλίου 2021
Α.Π.: 5896/12/4/21
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Χρηματοδοτικό και εγγυοδοτικό πρόγραμμα εξόφλησης των επιταγών που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους»
Κύριε Υπουργέ,
Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και επιπτώσεις στην αγορά.
Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία της οικονομίας αλλά και την εμπορική και τραπεζική πίστη, συνδέεται με τις επιταγές.
Η κυβέρνηση ορθά έχει προχωρήσει στην αναστολή πληρωμής των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τους κομιστές αυτών των επιταγών.
Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μεταχρονολογημένων επιταγών, που η εξόφλησή τους έχει ανασταλεί προσωρινά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση και την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και η αδυναμία εξόφλησης επιταγών είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση, αλλά και για τους κομιστές των επιταγών που θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι πρόβλημα.
Απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις και ουσιαστικά μέτρα και μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
– Χρηματοδοτικό και εγγυοδοτικό πρόγραμμα για την εξόφληση των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.
– Μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα στα πρότυπα της επιστρεπτέας προκαταβολής για την εξόφληση των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους.
– Εναλλακτικά, μπορεί να υπάρξει εγγυοδοτικό πρόγραμμα για την εξόφληση αυτών των επιταγών από τις τράπεζες, με το 80% να τελεί υπό την εγγύηση του δημοσίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή την πρόταση. Κυρίως, όμως, οφείλει να διαμορφώσει εγκαίρως ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επιταγών, που έχει ανασταλεί η εξόφλησή τους, χωρίς να προκληθούν αρνητικοί κραδασμοί στην λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο την πρόταση για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού και εγγυοδοτικού προγράμματος για την εξόφληση των επιταγών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και τελούν σε αναστολή;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου