Μια συνολική πρόταση πέντε (5) σημείων για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης και ασφάλειας του πολίτη στα Δωδεκάνησα, κατέθεσε ο Βουλευτής Μάνος Κόνσολας με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τονίζει ότι τόσο η Α΄, όσο και η Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου έχουν κενά που αγγίζουν συνολικά το 20% σε σχέση με την οργανική τους δύναμη.

Συγκεκριμένα στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση η οργανική δύναμη είναι 466 άτομα και υπηρετούν 424, ενώ στην Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση υπηρετούν 236, ενώ η οργανική δύναμη είναι 331.

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες αστυνόμευσης ενώ με δεδομένο ότι πρόκειται για τουριστικές περιοχές, πολλοί αστυνομικοί απασχολούνται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια που αποτελούν πύλες εισόδου και είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια και το διαβατηριακό έλεγχο.   Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία στην Α΄ και τη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου συμμετέχει στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει:

1ον: Την άμεση ενίσχυση των δύο αστυνομικών διευθύνσεων στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

2ον: Την ίδρυση αυτόνομης Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης στη Ρόδο με 24ωρη κάλυψη των αναγκών από 4 περιπολικά ανά βάρδια.

3ον: Την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στη Ρόδο που θα επιφορτιστούν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ρόδου και του διαβατηριακού ελέγχου.

4ον: Την λειτουργία αστυνομικού σταθμού στο Πυλί στην Κω, που έχει δημιουργηθεί το hot spot για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

5ον: Μελέτη για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Α΄ και στη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με αύξηση της οργανικής δύναμης του προσωπικού, κάτω από το βάρος των νέων  αναγκών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης – πρότασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

7.11.2023, ΕΡΩΤΗΣΗ_Ενίσχυση με προσωπικό και νέες υπηρεσίες των αυξημένων αναγκών στην Α΄και Β΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου