Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις δομές δημόσιας υγείας στην Πάτμο.

Η πρωτοβουλία και οι προτάσεις του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κινούνται σε τρεις άξονες:

1ον: Στην ανάπτυξη Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πάτμο που θα καλύπτει και τις ανάγκες των άλλων νησιών προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

2ον: Στην ένταξη στην επόμενη προκήρυξη της κάλυψης των θέσεων παθολόγου, ακτινολόγου, βιοπαθολόγου, νοσηλευτών και οδηγών ασθενοφόρου.

3ον: Στην ένταξη του χαρακτηρισμού ως άγονων των θέσεων που περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων αγροτικών ιατρών στο Κ.Υ. Πάτμου.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει:

«Πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών και νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, είναι εύλογο το αίτημα για την ανάπτυξη Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στο νησί, που θα εξυπηρετεί και τα άλλα νησιά στην περιοχή.

Υπενθυμίζω ότι οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

Στην Πάτμο, η λειτουργία της Κινητής Ομάδας Υγείας θα δώσει πολύτιμη βοήθεια στον τομέα της πρόληψης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Υγείας.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Α.Π.: 9057/16/9/2021

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση με προσωπικό του Κ.Υ. Πάτμου και ανάπτυξη Κινητής Ομάδας Υγείας στο  νησί»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Γνωρίζετε το μέγεθος της υποστελέχωσης στις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, όταν έχει ως σημείο αναφοράς νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Πάτμος.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού αποτελεί τη μοναδική δημόσια δομή υγείας που παρέχει υπηρεσίες, όχι μόνο στους επισκέπτες του νησιού και τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους κατοίκους όμορων νησιών.

Αυτή τη στιγμή, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις και ανάγκες, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πρέπει να καλυφθούν στην επόμενη προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για το ΕΣΥ.

 

Στην προκήρυξη θα πρέπει να ενταχθούν οι εξής θέσεις:

– Ιατρού Παθολόγου

– Ιατρού Ακτινολόγου

– Ιατρού Βιοπαθολόγου

Απαιτείται, επίσης, η πρόσληψη δύο νοσηλευτών αλλά και οδηγών ασθενοφόρων προκειμένου να καλύπτονται οι βάρδιες.

Διαχρονικά, επίσης, προκύπτει δυστοκία στην κάλυψη των κενών θέσεων αγροτικών ιατρών. Επαναφέρω παλαιότερη πρόταση που είχα καταθέσει από τις 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενταχθούν στο χαρακτηρισμό  ως άγονων των θέσεων που προκηρύσσονται για την κάλυψη των θέσεων των αγροτικών γιατρών στο Κέντρο Υγείας Πάτμου.

Ένα σημαντικό, όμως, κενό που υπάρχει στον τομέα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την ανάπτυξη στην Πάτμο Κινητής Ομάδας Υγείας του του Εθνικού́ Οργανισμού́ Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να καλύπτει και τις ανάγκες των όμορων νησιών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πάτμου;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ανάπτυξη στην Πάτμο Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ που θα καλύπτει και τις ανάγκες των άλλων νησιών;

 

 

  1. Με δεδομένη τη δυστοκία στην κάλυψη των κενών θέσεων αγροτικών ιατρών, προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει την ένταξη στο χαρακτηρισμό ως άγονων των θέσεων που περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων αγροτικών ιατρών στο Κ.Υ Πάτμου;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου