Με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας,  θέτει το ζήτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες της Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής, έχει χορηγηθεί προκαταβολή αποζημίωσης μόνο για το ζωικό κεφάλαιο σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, με  δεδομένο ότι έχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα ο κ. Κόνσολας ζητά:

1ον: Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου που υπέστη ζημιές το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πυρκαγιές.

2ον: Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για  τον πάγιο εξοπλισμό των αγροτών και τα αποθηκευμένα προϊόντα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ζήτημα κομβικής σημασίας αφού ο πάγιος εξοπλισμός συνδέεται με τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, οι σχετικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο.

3ον: Να προγραμματιστούν οι αυτοψίες για τα πυρηνόκαρπα δέντρα όπως οι ελιές, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με την καταβολή αποζημιώσεων και τη φύτευση νέων δέντρων.

Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Κόνσολας εκτιμά ότι θα πρέπει να καλυφθούν εισοδηματικά οι συγκεκριμένοι αγρότες, μέχρι να καταφέρουν να έχουν ξανά παραγωγή από αυτές τις καλλιέργειες.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας του κ. Κόνσολα.

28.11.2023, ΕΡΩΤΗΣΗ_Καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Ρόδου που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές