Το τελευταίο δεκαήμερο χάθηκαν 600.000 κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ καταγράφηκε πτώση κατά 30 τοις εκατό του θαλάσσιου τουρισμού το μήνα αυτό.

Στα Δωδεκάνησα ο ρυθμός μείωσης των κρατήσεων αγγίζει το 30 τοις εκατό.

Αναρωτιέμαι, θα μιλήσει κανείς για τον τουρισμό στον οποίο στηρίζεται η τοπική μας οικονομία;

Θα απευθυνθεί κανείς στους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό;

Θα αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι ο τουρισμός δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής;

Για κάποιους η προεκλογική περίοδος και οι κομματικές σκοπιμότητες είναι υπεράνω όλων των άλλων.

Για μας, η αναγκαιότητα να σταθεί στα πόδια της και να ζήσει η τοπική μας οικονομία είναι η μοναδική προτεραιότητα.

Αυτήν την ώρα δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε πρακτικές που δυσφημούν τη χώρα και απωθούν τους επισκέπτες μας. Θυμούνται όλοι την περυσινή αναστάτωση σε λιμάνια και αεροδρόμια με τις απεργίες των οδηγών ταξί.

Σήμερα, προβάλλει ως αναγκαιότητα η συναίνεση, η στήριξη της μοναδικής παραγωγικής δύναμης που διαθέτει η χώρα μας και δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

Είναι η ώρα να ξαναδούμε την ιδέα ενός Τοπικού Συμφώνου Συνεννόησης και Συνεργασίας για τον Τουρισμό μας.

Με τη συμμετοχή όλων. Κομμάτων, Αυτοδιοίκησης, Παραγωγικών Φορέων.

Η Δωδεκάνησος σήμερα διεκδικεί :

  • Υπουργείο Τουρισμού που θα μπορεί να παρέμβει θεσμικά με οριζόντιες πολιτικές. Να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού και να προχωρήσει σε αλλαγές του χωροταξικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νησιού.
  • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, μέσω της μετάταξης όλου του τουριστικού πακέτου στον κατώτερο συντελεστή Φ.Π.Α.
  • Μία νέα στρατηγική προσέγγιση για τις αερομεταφορές, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια.
  • Ενίσχυση των επενδύσεων και των υποδομών στον τομέα του τουρισμού μέσα από διορθωτικές κινήσεις επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ αλλά και από τα Περιφερειακά Διαρθρωτικά Ταμεία.
  • Μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και οδηγεί σε περικοπές μισθών, κόστος που πλήττει εξ ίσου επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
  • Αυτόνομο και Αυτοδύναμο Φορέα Προβολής και Προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα ενίσχυση και επέκταση των δραστηριοτήτων του ΠΡΟΤΟΥΡ.
  • Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Όπως η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την έδρα των Ναυτιλιακών Σπουδών, έτσι και η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα πρέπει να αποτελούν την έδρα μιας αναβαθμισμένης τουριστικής εκπαίδευσης.

Τα 7 παραπάνω σημεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός διευρυμένου τοπικού συμφώνου, γιατί η τουριστική ανάπτυξη προσέφερε πλούτο και εργασία στον τόπο μας και η τουριστική ανάπτυξη θα είναι αυτή που θα μας πάει σε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο.

Επιβάλλονται πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση με την συμμέτοχη όλων και χωρίς αποκλεισμούς.