Δύο σημαντικές προτάσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόνσολας προτείνει:

1ον: Την αλλαγή της ΚΥΑ με την οποία θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων, με τη μορφή άμεσης έκτακτης επιδότησης, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία και τρένα, αφού όπως επισημαίνει, προϋπόθεση για να ενταχθούν ως δικαιούχοι στο συγκεκριμένο μέτρο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ήταν να έχει προηγηθεί η έκδοση ηλεκτρονικού αναγνωριστικού σήματος τουριστικών λεωφορείων.

Πολλοί, όμως, ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, είτε αγνοούσαν την συγκεκριμένη υποχρέωση, είτε δεν πρόλαβαν να εκδώσουν το σχετικό αναγνωριστικό σήμα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αυτό προβλέπονταν (δηλαδή μέχρι τις 29.12.2020) και με δεδομένες τις δυσκολίες ενημέρωσης, λειτουργίας αλλά και μετακίνησης  το συγκεκριμένο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραταθεί η  προθεσμία για την έκδοση ηλεκτρονικού σήματος για τα τουριστικά λεωφορεία, τονίζοντας ότι ανάλογες διευκολύνσεις παρείχε το Υπουργείο Μεταφορών και για τους ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ.

2ον: Την επικαιροποίηση και τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά λεωφορεία, σε ό, τι έχει σχέση με το δείκτη πληρότητας.

Τονίζει ότι πέρυσι είχε τεθεί όριο πληρότητας 65% στα τουριστικά λεωφορεία. Με δεδομένο, όμως, ότι φέτος υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμών και διενέργειας self test, αλλά και ένα πλαίσιο ελέγχου για όλους όσοΙ εισέρχονται στη χώρα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το αρνητικό μοριακό τεστ, θα πρέπει να τροποποιηθεί το όριο πληρότητας για τα τουριστικά λεωφορεία αφού στις αεροπορικές συγκοινωνίες δεν υπάρχει όριο ενώ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το όριο ήταν στο 80%.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 28 Απριλίου 2021

Α.Π.: 6347/28-4-2021

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Τουρισμού

 

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων αποτελούν μια κατηγορία πολιτών που έχει πληγεί καίρια η οικονομική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πριν από 20 περίπου ημέρες υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων, με τη μορφή άμεσης έκτακτης επιδότησης, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών  οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία και τρένα.

Προϋπόθεση για να ενταχθούν ως δικαιούχοι στο συγκεκριμένο μέτρο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων είναι να έχει προηγηθεί η έκδοση ηλεκτρονικού αναγνωριστικού σήματος τουριστικών λεωφορείων.

Είναι δεδομένο ότι πολλοί ιδιοκτήτες είτε αγνοούσαν την συγκεκριμένη υποχρέωση είτε δεν πρόλαβαν να εκδώσουν το σχετικό αναγνωριστικό σήμα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αυτό προβλέπονταν (δηλαδή μέχρι τις 29.12.2020).

Στα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογιστεί η δυσκολία ενημέρωσης, λειτουργίας αλλά και μετακίνησης των πολιτών το συγκεκριμένο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Είναι εύλογο το αίτημα να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο να παραταθεί η  προθεσμία για την έκδοση ηλεκτρονικού σήματος για τα τουριστικά λεωφορεία. Ανάλογη διευκόλυνση παρείχε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για τους ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να προχωρήσει στην επικαιροποίηση και τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά λεωφορεία. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε τεθεί όριο πληρότητας 65% στα τουριστικά λεωφορεία.

Με δεδομένο ότι φέτος υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμών και διενέργειας self test, αλλά και ένα πλαίσιο ελέγχου για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το αρνητικό μοριακό τεστ, θα πρέπει να τροποποιηθεί το όριο πληρότητας με δεδομένο ότι στις αεροπορικές συγκοινωνίες δεν υπάρχει όριο ενώ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το όριο ήταν στο 80%.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να εκδώσει απόφαση παράτασης για την έκδοση ηλεκτρονικού σήματος για τα τουριστικά λεωφορεία με δεδομένες και τις συνθήκες που υπήρχαν και δεν επέτρεψαν σε πολλούς ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων να ανταποκριθούν και στη συνέχεια να τροποποιηθεί και η σχετική ΚΥΑ για να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης.
  2. Εάν το Υπουργείο εξετάζει την τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ό, τι σχετίζεται με τον δείκτη πληρότητας των τουριστικών λεωφορείων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου