«Ένα νησί, όπως η Κάρπαθος, δεν μπορεί να αποτελεί απαγορευτικό προορισμό αλλά και τόπο διαμονής για τους νεφροπαθείς», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Υγείας ζητά τη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση είναι επιβεβλημένη,  αφού αυτή τη στιγμή περίπου 25 κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, που χρήζουν αιμοκάθαρσης, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα δύο αυτά νησιά (μαζί με τις οικογένειες τους) αφού δεν υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο για τους ίδιους λόγους να επισκεφθούν τα νησιά τους την θερινή περίοδο ενώ όσοι άλλοι από τους κατοίκους αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα υγείας στο μέλλον θα πρέπει και αυτοί να μεταναστεύσουν.

Το ίδιο ισχύει και για επισκέπτες που είναι νεφροπαθείς και χρήζουν αιμοκάθαρσης. Για αυτούς είναι απαγορευτικός ως προορισμός η Κάρπαθος, αφού δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στο νοσοκομείο.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι ο τουρισμός υγείας, στον οποίο θέλει να επενδύσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, προϋποθέτει τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, διαφορετικά θα αποτελέσει γράμμα κενό περιεχομένου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

10.04.2023, ΕΡΩΤΗΣΗ_Στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Καρπάθου