Άρθρο Μάνου Κόνσολα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι του τουρισμού πρέπει να δουν την αλήθεια και την πραγματικότητα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Από την πρώτη στιγμή διατύπωσα, με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, την άποψη ότι ο τουρισμός θα περάσει τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ.

Σήμερα, είναι δεδομένο ότι έχουμε χάσει οριστικά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά και τον Ιούνιο.

Κανείς δεν ξέρει αν θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, όχι τόσο στην Ελλάδα, αλλά, κυρίως, στις άλλες χώρες από τις οποίες προέρχεται το τουριστικό ρεύμα.

Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν ακόμα την πανδημία. Αυτές οι χώρες αποτελούν τις κύριες τουριστικές αγορές για εμάς, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση μόνο ευοίωνη δεν είναι.

Ακόμα, όμως, και αν επανέλθει – κάποια στιγμή τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο – η κανονικότητα σε αυτές τις χώρες και επανέλθει η τάση για ταξίδια και διακοπές, πιθανότατα η Ελλάδα θα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για όσους ταξιδέψουν για τον πολύ απλό λόγο ότι είχε την μικρότερη έκθεση στον κορωνοϊό και τον αντιμετώπισε αποτελεσματικά.

Σε αυτή την περίπτωση, τίθεται το ερώτημα της υγειονομικής ασφάλειας για τη χώρα μας, για τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους επισκέπτες μας.

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα πέντε (5) άμεσα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Ποια είναι αυτά:

1ον: Μέτρα υγειονομικής θωράκισης στις εισόδους της χώρας. Αυτό προϋποθέτει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει όποιος ταξιδεύει στο εξωτερικό (π.χ. πιστοποιητικό ότι δε νοσεί ή έλεγχος με fast check). Επιβάλλει, όμως, και τη λήψη δικών μας μέτρων σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χερσαία σύνορα, αλλά και σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με ελέγχους και πιστοποιημένα rapid test.

2ον: Ενεργοποίηση του κουπονιού πίστωσης (Credit Voucher – CV) με το οποίο όσοι έχουν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα και φοβούνται ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν σε άλλο χρονικό σημείο τις διακοπές τους,  μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα έχουμε ακυρώσεις, θα κερδίσουμε χρόνο και δεν θα υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό από την απαίτηση άμεσης επιστροφής χρημάτων.

3ον: Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πρέπει να εκπαιδευτούν σε συνθήκες crisis management σε όλα τα επίπεδα και αυτό ήδη αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι σε μια τουριστική δομή πρέπει να γνωρίζουν τα πρωτόκολλα τήρησης και αντιμετώπισης των κανόνων προστασίας από τον ιό και να τα εφαρμόζουν στην πράξη. Είναι επιβεβλημένη, πλέον η ανάγκη, όλα τα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας να λειτουργούν μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

4ον: Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Πέρα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τα προβλήματα που θα ανακύψουν μετά τον Ιούνιο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, όπως το πρόγραμμα των 200 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και τα 100 δις ευρώ από το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των ανέργων.

5ον: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού με μέτρα που θα βοηθήσουν τον τουρισμό μας να έχει την καλύτερη θέση και τις μεγαλύτερες προοπτικές στην κούρσα επανεκκίνησης που θα ξεκινήσει. Αναφέρομαι στη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση, που θα αποτελέσει οξυγόνο και συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας σε αυτή τη συγκυρία.

 

Δείτε την αναδημοσίευση του άρθρου στο tourismtoday.gr εδώ:
https://bit.ly/3een3lT