Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε μια ημέρα περίοδο χάριτος . Με την κοινωνία σε απόγνωση και πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους , με την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις η υπαναχωρήσεις .
Αυτή η κυβέρνηση έχει σαν κύριο στόχο να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση .
Βάζει όμως και την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ,την εποχή της συνεννόησης και της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων .
Τη συναίνεση και τη συνεργασία την επιβάλουν οι έκτακτες συνθήκες , την επέβαλε με την ψήφο του και ο Ελληνικός λαός .
Ο Πρωθυπουργός χθες εξέπεμψε σοβαρότητα και ευθύνη .
Δεν μίλησε ως κομματικός ηγέτης .
Δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί η προσπάθεια που έχει αναλάβει είναι μια εθνική προσπάθεια .

Η Ελλάδα , από τον Απρίλιο του 2010 , βυθίζεται στη δίνη της ύφεσης δημιούργημα αποτυχημένων συνταγών και επιλογών με τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής συναίνεσης .

Αυτές οι επιλογές δεν αποδείχθηκαν απλά λανθασμένες , στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών δεν είχαν νομιμοποίηση . Γιατί δεν έδιναν προοπτική και ελπίδα , γιατί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της φτώχειας διευρυνόταν συνεχώς .
Στις 17 Ιουνίου οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή και ισχυρή εντολή . Να μείνουμε στο ευρώ , να δώσουμε τη μάχη της ανάκαμψης μέσα στην Ευρώπη .
Με τις δικές μας δυνάμεις , με τις δικές μας επιλογές .
Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση , οι προγραμματικές της δεσμεύσεις και πολύ περισσότερο , η υλοποίηση τους πρέπει να είναι ενταγμένες σε μια νέα κοινωνική συμφωνία .
Γιατί η οργή δεν υποχώρησε , είναι εκεί έξω . Έτοιμη να ξεσπάσει , να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και αστάθεια .
Οι Έλληνες πολίτες πόνεσαν , έκαναν θυσίες που κανείς άλλος ευρωπαϊκός λαός , δεν θα άντεχε να κάνει .
Μέτα από τόσες θυσίες και τόσο πόνο , έχουν δικαίωμα στην ελπίδα .
Τους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους μπορεί να τους πετύχει μόνο μια κοινωνία συνοχής .
Μετά από δυόμιση χρόνια λανθασμένων επιλογών , ατολμίας και αδράνειας , η χώρα δείχνει να αποκτά εθνικό σχέδιο .
Να αφυπνίζεται να αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία .
Οι πρώτοι μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης είναι οι πιο κρίσιμοι . Σε αυτούς θα σταλεί ένα καθαρό μήνυμα. Στις αγορές , στο εξωτερικό , στους εταίρους μας αλλά κυρίως στην Ελληνική κοινωνία που ζητά να πιστέψει σε κάτι και να δει αποτελέσματα .
Η κυβέρνηση θα τολμήσει .
Προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις . Όχι για να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο όπως εκτοξεύουν κάποιοι με απίστευτη ελαφρότητα αλλά για να ανατάξει την οικονομία .
Αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν ανάπτυξη , θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και συνακόλουθα το έλλειμμα .

Ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε καθαρά . Για αυτό και οι κορώνες του λαϊκισμού και ο καταγγελτικός λόγος συνιστούν παραφωνία .
Η συντήρηση ενός αδηφάγου δημόσιου τομέα και ζημιογόνων επιχειρήσεων , οδηγούσε σε υπερφορολόγηση των πολιτών σε οριζόντιες περικοπές .
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά . Με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις .
Για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τους πολίτες .
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας , που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη και απαξιώνεται , δεν συνιστά ούτε εκποίηση ούτε ξεπούλημα .
Το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία , αποκτά έσοδα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέσα από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν .
Προσελκύουμε επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας . Αρχίζει να κινείται και πάλι η οικονομία .
Ταυτόχρονα , προχωράμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το διοικητικό εποικοδόμημα .
Λιγότερη γραφειοκρατία που στραγγαλίζει την οικονομία και ευθύνεται για τη διαφθορά .
Λιγότερο κράτος , μέσα από συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών για να μην γίνουν απολύσεις . Γιατί αν συνεχίζαμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο , τα ελλείμματα θα διογκώνονταν και οι απολύσεις στο δημόσιο θα ήταν δύσκολο να αποφευχθούν .
Κράτος αποτελεσματικό σύγχρονο , ευέλικτο , δίκαιο . Που να εμπνέει σεβασμό και αξιοπιστία . Η καταβολή αυτών που οφείλει σε ιδιώτες και προμηθευτές αλλά και η θεσμοθέτηση του συμψηφισμού για χρέη προς το δημόσιο , είναι το πρώτο βήμα .
Ακολουθεί η φορολογική μεταρρύθμιση , η διεύρυνση της φορολογικής βάσης .
Και όταν λέμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν εννοούμε επιβολή νέων φόρων σε νέες κατηγορίες πολιτών .
Εννοούμε σύλληψη της φοροδιαφυγής . Με εκτεταμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους και συναλλαγές .
Με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα .
Σήμερα , η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί . Κάθε πολίτης , κάθε νοικοκυριό αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο φόρων και εισφορών . Για αυτό και πρέπει να διευκολυνθεί με την τμηματική καταβολή του και ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του .
Κράτος ευθύνης και δικαίου δεν σημαίνει να μοιράζεις τα δανεικά. Σημαίνει αλληλεγγύη σε αυτούς που δοκιμάζονται σκληρά .
Μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους επεκτείνουμε το χρόνο καταβολής του επιδόματος ανεργίας το οποίο θα λαμβάνουν πλέον και οι επαγγελματίες .
Η κοινωνία , οι πολίτες πρέπει να σταθούν όρθιοι .
Για να σταθεί και η χώρα όρθια .
Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των δανειοληπτών . Σε μια οικονομία με ύφεση στο 7% και για τρίτο συνεχή χρόνο , σε μια χώρα με 1 και πλέον εκατομμύριο ανέργους , η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι ο κύριος στόχος .
Οι δόσεις των δανείων των πολιτών και των ελληνικών νοικοκυριών δεν θα ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος .
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι .
Προέρχομαι από νησιωτική περιοχή . Για κάποιους τα νησιά μας θεωρούνται η ξεχασμένη Ελλάδα . Για εμάς και για όσους έρχονται κοντά μας είναι η ίδια η Ελλάδα.
Αισθάνομαι τιμή και ευθύνη που εκπροσωπώ τα Δωδεκάνησα στη Βουλή .
Ο τόπος μας προσφέρει στη διαμόρφωση του συνολικού ΑΕΠ , παράγει πλούτο μέσα από τον τουρισμό .
Ο τουρισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που δεν πρέπει ούτε να το απεμπολούμε ούτε να το υπονομεύουμε . Αυτή η κυβέρνηση μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα τριετίας , πρέπει να υλοποιήσει το μέτρο της μετάταξης των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό , στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
ʼμεσα όμως πρέπει να αποκαταστήσει και ένα λάθος, να μειώσει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης που αφορά άμεσα τον τουρισμό μας.
Τα επιχειρήματα που διαθέτουμε είναι ισχυρά και συνιστούν επίκληση του αυτονόητου. Το μέτρο όχι μόνο δεν απέδωσε εισπρακτικά αλλά ενέτεινε την φοροδιαφυγή, οδήγησε σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις, δημιούργησε νέους ανέργους και έκανε πιο ακριβό το συνολικό τουριστικό μας προϊόν.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επιβάλλεται και από τη διεθνή εμπειρία, η Γαλλία δημιούργησε 40.000 νέες θέσεις εργασίας προχωρώντας στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Παράλληλα, ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες στον τομέα του τουρισμού έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση.
Είμαι υποχρεωμένος να κάνω και μια ειδική αναφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Κάποιοι κατά το πρόσφατο παρελθόν απεργάζονταν και μεθόδευαν την κατάργησή τους.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο. Είναι αναγνώριση από την πλευρά του κράτους του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά. Για εμάς του Δωδεκανήσιους, αλλά και τους Αιγαιοπελαγίτες αποτελεί ζήτημα επιβίωσης αλλά και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Και για
μένα προσωπικά είναι η κόκκινη γραμμή. Με ότι συνεπάγεται αυτό.
Δέσμευσή μας ήταν και είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά αλλά οφείλουμε να δούμε και την έννοια της νησιωτικότητας στον πραγματικό χρόνο αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ανακήρυξη της ΑΟΖ δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο. Η νησιωτική ανάπτυξη όμως έχει κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βάλει το θέμα της ακτοπλοϊκής
σύνδεσης των νησιών και της προσβασιμότητας σε αυτά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτή την ιδιαιτερότητα που πρέπει να την καταστήσουμε αναπόσπαστο τμήμα της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ʼκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον κύριο Πρωθυπουργό να αναφέρεται στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και στη χρήση νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος.
Θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον, να αναφερθούμε διεξοδικά και αναλυτικά σε αυτή την προοπτική.
Αν υπάρχει όμως ένας πολίτης που αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες στις συναλλαγές του με το κράτος αυτός είναι ο πολίτης που ζει στα νησιά και πολλές φορές αναγκάζεται να μετακινείται στο διοικητικό κέντρο ή σε μεγαλύτερα νησιά για να εξυπηρετηθεί.
Το υπουργείο εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλει να κάνει τη μεγάλη τομή. Με τη δημιουργία one stop υπηρεσιών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη σε κάθε νησί. Ο νησιώτης να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όλες τις συναλλαγές του με το κράτος στον τόπο του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Για να αλλάξει το κλίμα, για να υποχωρήσει η ύφεση πρέπει να τονωθεί η αγορά, να υπάρξει οικονομικά δραστηριότητα. Τα 12,5 δις ευρώ του ΕΣΠΑ πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα, να διοχετευτούν στην οικονομία μέσα από έργα και ενισχύσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μαζί με τη λειτουργία του ταμείου εργοδοσίας θα δώσουν αυτό που λείπει σήμερα από την αγορά. Ζωντάνια και ρευστότητα.
Επιτρέψτε μου και μια σύντομη αλλά σημαντική αναφορά που σχετίζεται με τους πόρους του ταμείου συνοχής, με το επόμενο ΕΣΠΑ που αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Η κατανομή των πόρων , στις χώρες και στις περιφέρειες , θα γίνει με βάση τα στοιχειά της Euro stat που υπάρχουν μέχρι το 2009 .
Η Ελλάδα όμως του 2009 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2012 .
Το Α.Ε.Π έχει υποστεί μείωση κατά 30% σε αυτά τα τρία χρόνια , δεν καταγράφεται όμως στα στοιχειά Euro stat .
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να κατανεμηθούν λιγότεροι πόροι για την Ελλάδα και περιοχές , όπως το Ν. Αιγαίο, θα υποστούν μείωση που θα λειτουργήσει αρνητικά στην προοπτική εκτέλεσης έργων και δημιουργίας νέων υποδομών.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα. Χρειάζεται συνεπής , σκληρή και τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση , σε επίπεδα Ε.Ένωσης , για να αποτρέψουμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη . Και αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει συναντίληψη και μπορούμε να υιοθετήσουμε κοινή στάση .
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της το πιο δύσκολο έργο.
Η κριτική και οι πολίτικες πρακτικές που παραπέμπουν σε όρους και συνθήκες του παρελθόντος , δεν αφορούν τους πολίτες.
Η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια , οι πολίτες πρέπει να δούν φώς και ελπίδα.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει , να απαλλαγεί από πρακτικές και συμπεριφορές που υπονομεύουν τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και αλλοιώνουν αρχές και αξίες .
Αυτή η κυβέρνηση έχει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική στήριξη.
Μπορεί και πρέπει να πετύχει.
Αυτή η προσπάθεια που ξεκινά είναι υπόθεση όλων μας. Είναι εθνική υπόθεση.
Οφείλουμε να πετύχουμε ,να δώσουμε ξανά ελπίδα , πίστη , αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια στον Έλληνα πολίτη .
Με τη σοβαρότητα , την αλήθεια , την αξιοπιστία και το έργο μας , επιβάλουμε σε όλους να σέβονται την Ελλάδα.
Ο μεγαλύτερος όμως σεβασμός όλων μας πρέπει να επιδεικνύεται στον Έλληνα πολίτη που , δύο χρόνια τώρα έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες , είδε τις συνθήκες ζωής του να αλλάζουν δραματικά , βιώνει την αγωνία και την ανασφάλεια.
Με τη σκέψη και τα μάτια στραμμένα σε αυτόν τον πολίτη και ιδιαίτερα στη νέα γενιά , δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.