Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου για την εφημερίδα «Η Δημοκρατική της Ρόδου»

 

  1. Κύριε Κόνσολα, διανύουμε μια περίοδο με έκτακτα περιστατικά όπως η επιδημία του κορωνοϊού,  ενώ προηγήθηκε και η κατάρρευση του Thomas Cook. Θεωρείτε ότι θα επηρεάσει η επιδημία του κορωνοϊού τον τουρισμό μας και σε ποιο βαθμό;

Η επιδημία του κορονοϊού, κα. Ντόκου, έχει ήδη επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα μείνει αλώβητος. Φτάνει μόνο να σας πω ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι αεροπορικές εταιρείες να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις όποιες απώλειες και κυρίως να μην υπάρξει πανικός. Γιατί με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν δικαιολογείται ο πανικός. Πιστεύω ότι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του Απριλίου οπότε και θα υπάρχει εικόνα για την εξέλιξη του ιού, που όλοι ευελπιστούμε να ακολουθήσει τάσεις ύφεσης και συρρίκνωσης με την άνοδο και των θερμοκρασιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν προορισμό είναι να υπάρχει αίσθηση ασφάλειας στον επισκέπτη. Με τα μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο Υγείας, η χώρα μας δείχνει να περιορίζει σε πολύ μικρούς αριθμούς τα κρούσματα.

 

  1. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί ακυρώσεις από κάποιες χώρες; Υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακυρώσεις από την Κίνα, όπως είναι φυσικό και κάποιες μεμονωμένες από την Ιταλία. Η Κινεζική αγορά είναι, ούτως ή άλλως, μια μικρή αγορά για τον τουρισμό μας.

Από την άλλη πλευρά, κα. Ντόκου, μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτές τις απώλειες με μια στοχευμένη καμπάνια σε ταξιδιώτες που επιλέγουν την Ασία, αλλά λόγω κορονοϊού θα επιλέξουν άλλους και πιο ασφαλείς προορισμούς. Η Ελλάδα είναι ένας από αυτούς. Μπορούμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε και το γεγονός ότι η κρουαζιέρα, λόγω του κορονοϊού αναζητά, πλέον, home ports στη Μεσόγειο.

Το αρμόδιο συντονιστικό όργανο ενημερώνει υπεύθυνα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς και επανεξετάζουμε διαρκώς την κατάσταση και τα δεδομένα για να ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες μας.

Σε δευτερογενές επίπεδο, η κυβέρνηση μελετά ήδη σενάρια και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, για την περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις.

  1. Το νέο νομοσχέδιο που φέρνετε στην Βουλή, συνδέεται με την ολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Τι θα περιλαμβάνει;

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη.

Άλλωστε, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν ο πλήρης εκσυγχρονισμός του σημερινού μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης, που θα πρέπει να είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ, η δημιουργία νέων σύγχρονων πεδίων σπουδών και ειδικοτήτων, τα αγγλόφωνα τμήματα, η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις και η δημιουργία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών είναι τα δομικά χαρακτηριστικά αυτής της μεταρρύθμισης.

Έχουμε ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας αναμένουμε την κατάθεσή του. 

 

  1. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό με την υιοθέτηση πλέον πολιτικής αποτροπής, θεωρείται ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα;

Κυρία Ντόκου, δεν μπορούμε, να χαρακτηρίζουμε, ως μεταναστευτικό ή προσφυγικό, το πρόβλημα. 

Πρόκειται για μία οργανωμένη προσπάθεια εισβολής, αποσταθεροποίησης και αμφισβήτησης της εθνικής μας υπόστασης που καθοδηγείται από την Τουρκία.

 Η Ελλάδα, όμως, δεν εκβιάζεται, έχει την ισχύ, αλλά και τον τρόπο να υπερασπιστεί τα σύνορα της, δεν πρόκειται να περάσει κανείς. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δείχνουν ήδη πόσο αποτελεσματικά είναι, δεν λειτουργούν μόνο στο πεδίο της αποτροπής αλλά και στην ανάδειξη ενός μηνύματος αποφασιστικότητας. 

Τα μέτρα αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν για όσο καιρό χρειαστεί, όσοι εισέρχονται παρανόμως στη χώρα δεν θα έχουν δικαίωμα στο άσυλο, θα κρατούνται και θα ακολουθεί η διαδικασία της απέλασης. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι δείκτες εθνικής ενότητας και ομοψυχίας είναι αυξημένοι όσο καμία άλλη φορά.

 

  1. Πως κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα που ανέκυψε στον Έβρο με το σφράγισμα των συνόρων; Είστε ικανοποιημένος από τη δήλωση του κ. Τσίπρα που αναγνώρισε ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν επιβεβλημένη κίνηση; 

Ο κ. Τσίπρας ήταν άφαντος για τρεις μέρες, μέχρι να πάρει θέση. Σύρθηκε σε αυτή τη θέση γιατί διαφορετικά θα είχε απομονωθεί, όπως απομονωμένες είναι οι μειοψηφικές απόψεις που τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των συνόρων. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι θετικό ότι συμφωνεί με το κλείσιμο και την υπεράσπιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας. Είναι μια πρόοδος αν σκεφτούμε ότι πριν 3-4 χρόνια θεωρούσε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα με τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας.

  1. Αναλάβατε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, στο νησί μας, ουσιαστικά βάζει στην τελική ευθεία αυτή την προσπάθεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι;

Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη και προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και ακόμα πιο σημαντικό ότι η Υπουργός Πολιτισμού, κα. Μενδώνη, από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τη σημασία αυτής της κίνησης και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία για την προετοιμασία αυτής της προσπάθειας.

Αποδεικνύεται ότι όταν λειτουργεί κανείς συγκροτημένα και με σχέδιο, υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Ακόμα, όμως, πιο σημαντικό, κα. Ντόκου, είναι ότι στη νέα αυτή προγραμματική σύμβαση ενώνουν τις δυνάμεις τους το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. 

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται η εκπόνηση master plan για τη Μεσαιωνική Πόλη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις και τα έργα της προγραμματικής σύμβασης θα προέλθουν από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, αλλά και από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.