«Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προσφέρεται για αποπροσανατολισμό. Ο διχαστικός λόγος, η οξύτητα και η ρητορική που αποκτά τοξική διάσταση και χαρακτηριστικά, απωθεί τους πολίτες. Άλλωστε, η χώρα πλήρωσε ακριβά αυτές τις πρακτικές, στο πρόσφατο παρελθόν», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ανέφερε ότι το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018, ενώ η Ελλάδα κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 168,9% του ΑΕΠ, ενώ το 2023 θα πέσει κάτω από το 160%, τονίζοντας ότι όπως έγινε και στους άλλους τρεις προϋπολογισμούς, που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έτσι και στον προϋπολογισμό του 2023 υπάρχουν μειώσεις φόρων, όπως:

– Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους.
– Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
– Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
– Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως:

1ον: Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,5%. Για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια,
αυξάνονται οι συντάξεις.
2ον: Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η τρίτη που γίνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
3ον: Η συνέχιση της επιδότησης για τους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος.
4ον: Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
5ον: Η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και οικονομικές ενισχύσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.
6ον: Η ενεργοποίηση χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
7ον: Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019, αναδεικνύοντας, όμως, ταυτόχρονα, και ένα ουσιαστικό ζήτημα, όπως αυτό της θεσμοθέτησης νέων κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να καλύψουν θέσεις στα νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να μην αποβαίνουν άκαρπες οι προκηρύξεις, αλλά και για αυξηθεί ο δείκτης στελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά και στην ελληνική περιφέρεια.
Χρειάζεται, όμως, διυπουργική συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού τα κίνητρα δεν μπορούν να είναι μόνο βαθμολογικά ή θεσμικά. Πρέπει να είναι κίνητρα μισθολογικά και φορολογικά», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει στην καθιέρωση, σε μόνιμη βάση, ειδικών μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και να επιβάλλει μειωμένους συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά, από το 2025.
Όπως ανέφερε: «Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής οικονομίας, η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας μπορεί να αποτελέσει προϊόν διεκδίκησης και συζήτησης με τους εταίρους μας για να προχωρήσει ενδεχομένως και πιο σύντομα από το 2025».