Τον προβληματισμό του για την υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου Ρόδου αλλά και την έλλειψη μηχανικών, εξέφρασε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει ως άμεση προτεραιότητα την αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογίου.

«Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις, αφού υπάρχει υποστελέχωση του Κτηματολογίου Ρόδου.  Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων, πρέπει να αναζητηθούν βέλτιστες λύσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην αποσυμφόρηση του Κτηματολογίου Ρόδου από τις χιλιάδες πράξεις που εκκρεμούν.

Με πρότασή του προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος, ο Μάνος Κόνσολας προτείνει τη συνδρομή ιδιωτών δικηγόρων αλλά και μηχανικών.

Μάλιστα, επαναφέροντας πρότασή του, που είχε κατατεθεί προ διετίας, ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι μπορεί  να επιλεγεί η λύση μιας προγραμματικής σύμβασης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μέσα από την οποία θα ενισχυθούν, προσωρινά, οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στο Κτηματολόγιο της Ρόδου υπηρετούν 15 άτομα εκ των οποίων οι δύο συνταξιοδοτούνται.

Παράλληλα, υπάρχει ένας μόνο μηχανικός που και αυτός σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης-πρότασης του κ. Κόνσολα.

 

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2023

Α.Π.: 57/13-7-2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Ρεαλιστικές λύσεις για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κτηματολογίου στη Ρόδο»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε και ανέκυψαν κατά το παρελθόν στη λειτουργία του Κτηματολογίου στη Ρόδο, έχουν συσσωρεύσει ένα τεράστιο όγκο εκκρεμών ζητημάτων και πράξεων αλλά και ορθής απεικόνισης των  ιδιοκτησιών των πολιτών στους δασικούς χάρτες.

Η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού επιτείνει το πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή, στο Κτηματολόγιο της Ρόδου υπηρετούν 15 άτομα εκ των οποίων οι δύο συνταξιοδοτούνται.

Παράλληλα, υπάρχει ένας μόνο μηχανικός που και αυτός σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί.

Καθίσταται συνεπώς άμεση προτεραιότητα η αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Όλοι γνωρίζουμε τη χρονοβόρα διαδικασία των προσλήψεων, αλλά και την αβέβαιη έκβασή της, αφού απαιτείται χρόνος.

Προσλήψεις προσωπικού που είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να γίνουν, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που καταδεικνύουν την υποστελέχωση του Κτηματολογίου Ρόδου.

Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων, πρέπει να αναζητηθούν βέλτιστες λύσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην αποσυμφόρηση του Κτηματολογίου Ρόδου από τις χιλιάδες πράξεις που εκκρεμούν.

Επαναφέρω μια παλαιότερη πρότασή μου, που είχε κατατεθεί προ διετίας, για τη συνδρομή ιδιωτών δικηγόρων αλλά και μηχανικών.

Μπορεί να επιλεγεί η λύση μιας προγραμματικής σύμβασης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μέσα από την οποία θα ενισχυθούν, προσωρινά, οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

 

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ενίσχυση του Κτηματολογίου Ρόδου με προσωπικό;
  2. Στο μεσοδιάστημα και προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, προτίθενται τα δύο Υπουργεία να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως η πρόταση που περιέχεται στην παρούσα ερώτηση;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου