Όσοι υποτιμούν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, ας ρίξουν μια ματιά στο τι συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης και μάλιστα ηγέτιδες δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Σε αυτές τις χώρες, η πολιτική αστάθεια δημιουργεί συνθήκες ακυβερνησίας και οι συνθήκες αυτές έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία αυτών των χωρών.

Η σημασία της πολιτικής σταθερότητας αγγίζει την οικονομία και την κοινωνία, αφορά, όμως, και στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.

Σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο με δυνάμεις που έχουν στόχο την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και την αμφισβήτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συνόρων, η Ελλάδα πρέπει να έχει γερό τιμόνι.

Μια ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση που μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις κρίσεις, να αποδεικνύει ότι επενδύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, στη διαμόρφωση συμμαχιών αλλά και στην οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα.

Όλα τα παραπάνω, κάποιοι τα προσπερνούν με μεγάλη ευκολία, όταν δεν τα δαιμονοποιούν, καθοδηγούμενοι από ξεπερασμένες ιδεοληψίες από την ίδια τη ζωή και την πραγματικότητα.  

Μέχρι πρόσφατα, η Ευρώπη είχε εντός εισαγωγικών αναθέσει την αμυντική της πολιτική στις ΗΠΑ.

Οι συνθήκες, όμως, έχουν αλλάξει.

Η στρατηγική σχέση και η αμυντική συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ δεν θα διαταραχθούν ποτέ, γιατί αποτελούν το θεμέλιο του δυτικού συστήματος ασφαλείας.

Η Ευρώπη, όμως, θα πρέπει, όχι απλά να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά να δημιουργήσει ένα δικό της Αμυντικό Βραχίονα που θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα Νέο Δόγμα Ευρωπαϊκής Άμυνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να υπερασπίζεται τις χώρες-μέλη της που απειλούνται από τρίτες χώρες και κατά κύριο λόγο να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό έδαφος.

Γιατί ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Πολωνία, αλλά είναι και το Αιγαίο και το Καστελλόριζο και ο νοών νοείτω.

Όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός: «για να  παραμείνει η Ευρώπη πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα».

Προϋπόθεση, όμως, για αυτό, είναι να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και οι δυνάμεις που την εγγυώνται.

Γιατί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Αμυντικού Μηχανισμού δεν είναι το μοναδικό διακύβευμα.

Πρέπει :

1ον: Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

2ον: Να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν τις πρόσθετες αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της Ε.Ε

3ον: Οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της Ε.Ε.να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους.

4ον: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να μην πωλεί όπλα σε χώρες που απειλούν μέλη της Ε.Ε…

Είναι σαφές ποια πολιτική δύναμη μπορεί να τα υπερασπιστεί και να τα προωθήσει όλα αυτά, διεκδικώντας, προτείνοντας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες αλλά κυρίως διαθέτοντας και την αξιοπιστία.

Είναι η Νέα Δημοκρατία.