1. Πού αποδίδεται το γεγονός ότι η ΝΔ κέρδισε περίπου 12.000 περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια Δωδεκανήσου σε σχέση με τις εκλογές του 2019;

Στα Δωδεκάνησα, κ. Προβολισιάνε, κυριάρχησε το θετικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας, το μήνυμα της ασφάλειας, της σταθερότητας, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής που έχει μεγάλη σημασία σε μια περιφέρεια που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό.

Αντίθετα, αποδοκιμάστηκαν η τοξικότητα, ο διχαστικός λόγος.

Ένα ακόμα κριτήριο που μέτρησε στην κρίση των πολιτών ήταν οι θέσεις και τα πεπραγμένα των κομμάτων σε ό, τι αφορά στην άμυνα της χώρας και στο μεταναστευτικό.

Εδώ στα Δωδεκάνησα, βιώνουμε την τουρκική απειλή και επιθετικότητα και επιλογές της κυβέρνησης, όπως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η αμυντική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχουν τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, από το οποίο υπέφεραν τα νησιά μας. Δείτε μόνο και τα αποτελέσματα στα άλλα νησιά – εκτός από τα Δωδεκάνησαπου η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ανάγκασε να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Δεν θεωρώ ότι οι πολίτες είναι ανώριμοι όταν δεν μας ψηφίζουν, όπως θεωρούν κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έχουν κρίση, προφανώς, όμως,ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλήφθηκε και δεν έχει αντιληφθεί ακόμα, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι πολίτες.

2. Θεωρείτε ότι είναι εφικτός ο στόχος που έθεσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για περαιτέρω αύξηση των εκλογικών σας ποσοστών στις κάλπες της 25ης Ιουνίου;

Φυσικά και είναι εφικτός. Οι πολίτες στις 21 Μαΐου αποφάσισαν να απορρίψουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα που συνδέεται με την απλή αναλογική, έβαλαν τέλος σε αυτό το ενδεχόμενο.

Και στις 25 Ιουνίου θα στείλουν ένα ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα, κ. Προβολισιάνε. Η επιλογή των πολιτών είναι η ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.

3. Θα προτιμούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Στην πολιτική το μεγαλύτερο λάθος είναι να ετεροπροσδιορίζεται κανείς, να επιλέγει αντίπαλο. Αυτό το λάθος δεν το κάνω ποτέ, κ. Προβολισιάνο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου εμπεριέχει και το μήνυμα για το τι είδους αντιπολίτευση θέλουν οι πολίτες. Γιατί όταν η αξιωματική αντιπολίτευση καταρρέει στο 20% και το τρίτο κόμμα είναι μόλις πάνω από το 11%, αυτό κάτι λέει και για τους δύο.

Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που θα λειτουργεί συνθετικά και εποικοδομητικά και όχι με κραυγές, ύβρεις, διχαστικό λόγο και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση υποχρεώνει και την κυβέρνηση να βελτιώσει τη λειτουργία της.

4. Μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχετε αναδείξει πολλάκις τα ελλείμματα του ΕΣΥ στα Δωδεκάνησα. Πιστεύετε ότι εισακούστηκαν οι κοινοβουλευτικές σας προειδοποιήσεις; Πώς σχολιάζετε το τραγικό γεγονός ότι γυναίκα κατέληξε σε καρότσα αγροτικού στην Κω, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο;

Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή, όπως έχω πει δεν είναι ο ρόλος του χειροκροτητή, κ. Προβολισιάνε. Στη Νέα Δημοκρατία, κάθε βουλευτής έχει την ελευθερία αλλά και τη δυνατότητα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, είμαστε ένα ανοιχτό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό κόμμα, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Για το τραγικό περιστατικό στην Κω τοποθετήθηκα. Θα περίμενα, όμως, από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν αποτελεί ευκαιρία για να στηθεί ένα μικροκομματικός καυγάς καταλογισμού ευθυνών.

Υπενθυμίζω ότι τα προβλήματα στη δημόσια υγεία στα νησιά υπήρχαν και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και τώρα.

Εγώ προτιμώ αντί να εμπλέκομαι σε φτηνούς, μικροκομματικούς καυγάδες, να αναζητώ λύσεις. Μία λύση που έχω προτείνει, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, είναι μια συγκεκριμένη δέσμη κινήτρων για γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες προκειμένου να επιλέξουν να υπηρετούν στα νησιά. Πρόκειται για νέα μισθολογικά, βαθμολογικά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα.

5. Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το ΓΛΚ δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προβεί σε κοστολόγηση κομματικών προγραμμάτων. Τελικά, έγινε κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυριζόταν ο Άκης Σκέρτσος;    

Θα είναι θετικό για τη δημοκρατία, αλλά και την ποιότητα του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, κάθε προγραμματική πρόταση να συνοδεύεται από κοστολόγηση.

Ιδιαίτερα, κ. Προβολισιάνε, όταν στο πρόσφατο παρελθόν, είχαμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2015 που θα γινόταν πράξη με ένα νόμο και με ένα άρθρο…

Πιστεύω ότι όσοι δεν έχουν ακόμα ενηλικιωθεί, πολιτικά, πρέπει να το κάνουν, γιατί οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον σε ανέφικτες υποσχέσεις και παροχές.

Τα κόμματα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν στον τρόπο που μπορεί να γίνει η κοστολόγηση των προγραμμάτων τους. Υπάρχουν όργανα και θεσμοί που μπορούν να συνεισφέρουν, όχι μόνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο. Όλες οι προγραμματικές μας προτάσεις έχουν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.