Στη Βουλή, με κατάθεση ερώτησης, φέρνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας, το θέμα της δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου.

«Είναι θέμα τιμής και συνέπειας για όλους μας, αλλά και για την κυβέρνηση. Το οφείλουμε στους ασθενείς και στις οικογένειες τους»,

επισημαίνει ο κ.Κόνσολας, που από κοινού με τον αείμνηστο Δημήτρη Κρεμαστινό είχαν αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες, στο πρόσφατο παρελθόν, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

O Μάνος Κόνσολας, επισημαίνει ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής, συνιστούν ισχυρή νομιμοποιητική βάση για την αναγκαιότητα λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Αναφέρει ότι το 2019 εξετάστηκαν στην ογκολογική κλινική του νοσοκομείου 2.278 ασθενείς και έγιναν 2.100 χημειοθεραπείες.

Ο δυνητικός αριθμός όσων θα εξυπηρετούνται είναι πολύ μεγαλύτερος αφού σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών από τη Ρόδο και τα άλλα νησιά αναγκάζεται να μεταβεί για ακτινοθεραπείες σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.

Η μελέτη για το κτίριο που θα δημιουργεί το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα είναι έτοιμη, το κτίριο έκτασης 1.300 τ.μ. θα  ανεγερθεί δίπλα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.Το συνολικό κόστος του έργου κατασκευής του κτιρίου, μαζί με τον εξοπλισμό, ανέρχεται σε 7,5 εκ.ευρώ.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ζήτημα προώθησης των μελετών εφαρμογής για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.

 

 

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2021

4583/26.2.2021

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το νοσοκομείο Ρόδου αποτελεί ένα νοσοκομείο υπερτοπικής εμβέλειας. Καλύπτει τις ανάγκες μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής, αλλά και τις ανάγκες που δημιουργούνται εκ των πραγμάτων σε ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Πέρα από τον χαρακτηρισμό του ως Περιφερειακού Νοσοκομείου – που είναι αναγκαίος και θα αποτελεί προϋπόθεση για ένα νέο οργανόγραμμα με περισσότερες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών – είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη και ισχυρή νομιμοποιητική βάση.

Η μελέτη που έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας προβλέπει την κατασκευή κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργήσει το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, στο χώρο που γειτνιάζει με το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ρόδου.

Πρόκειται για διώροφο κτίριο έκτασης 1.300 τ.μ. με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής τα 5 εκ.ευρώ. Παράλληλα, ο εξοπλισμός του, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2,5 εκ.ευρώ.

Τα οφέλη,όμως, θα είναι πολλαπλασιαστικά αφού αυτή τη στιγμή, ασθενείς από τη Ρόδο και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα ή στην Κρήτη για ακτινοθεραπείες με ό,τι αυτό σημαίνει για την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, καθώς και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τη λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, αφού το 2019 εξετάστηκαν 2.278 ασθενείς και έγιναν 2.100 χημειοθεραπείες. Ο αριθμός των δυνητικά εξυπηρετούμενων ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος και επιβάλλει τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με τις μελέτες εφαρμογής για τη χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείου της Ρόδου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου