Συνέντευξη στον Στάθη Πίτση για το «Βήμα της Κω»

του

Μάνου Κόνσολα

Υφυπουργού Τουρισμού

Βουλευτή Δωδεκανήσου

Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

 1. Κύριε Κόνσολα, πώς κρίνετε μέχρι τώρα το έργο της Κυβέρνησης της ΝΔ; Θεωρείτε ότι έχετε δρομολογήσει τις δεσμεύσεις σας απέναντι στους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν;

Στις δημοσκοπήσεις, κ. Πίτση, αποτυπώνεται η θετική αποτίμηση των πολιτών στο έργο της κυβέρνησης και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι πολίτες συντάσσονται, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αλλάξει πλέον η ψυχολογία στην αγορά και στην οικονομία. Υπάρχει ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας το οποίο οφείλουμε να ενισχύουμε διαρκώς με έργα και πράξεις. Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, προχωράμε σε ένα νέο κύμα μείωσης φόρων, γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ελαφρύνσεις, ζωτικό χώρο. Η πολιτική της υπερφορολόγησης τελείωσε στις 7 Ιουλίου με την ψήφο των πολιτών.

 

 1. Πώς κρίνετε τη σεζόν που μας πέρασε αλλά και τι περιμένετε από τη νέα σεζόν;

Υπήρξε μια σταθεροποίηση και άνοδος σε κάποιες περιπτώσεις. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός δεν είναι ένα σταθερό μέγεθος, οι επιδόσεις του εξαρτώνται από την ανταγωνιστικότητα, τις υπηρεσίες, τη δυνατότητα να προσφέρεις νέα πράγματα, νέες παραστάσεις στους επισκέπτες. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, κ. Πίτση, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, να διαφοροποιήσουμε το τουριστικού μας προϊόν με νέες μορφές τουρισμού που σπάνε το φράγμα της εποχικότητας, να προσελκύσουμε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Η προτεραιότητά μας στη νέα τουριστική σεζόν είναι να κρατήσουμε ψηλά τον τουρισμό μας, για αυτό, άλλωστε, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής ξεκινά τον Ιανουάριο, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά.

 

 1. Παρά το νέο ρεκόρ αφίξεων που σημείωσε φέτος η Κως, υπήρχαν πολλά παράπονα από τους επιχειρηματίες, για μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, λόγω της χαμηλής ποιότητας πελατών που έρχονται. Αυτό απ’ ό,τι φαίνεται, αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ετών. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό και να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος;

Κύριε Πίτση, αυτό μπορεί να αλλάξει με τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και με τη στροφή στην ποιότητα. Το παραπάνω  σημαίνει ότι οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην Κω σε επίπεδο τουριστικών υποδομών, πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Έχω έχω καταθέσει εδώ και πέντε χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η Κως μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας, να προσελκύσει με αυτό τον τρόπο επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ενισχύσει επενδυτικές και επιχειρηματικές προσπάθειες στον τομέα του τουρισμού υγείας, με αιχμή του δόρατος χωρικές συγκεντρώσεις.

Σε αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με καταλύματα και άλλες εγκαταστάσεις γύρω από τον τουρισμό υγείας. Μπορεί να υπάρξει στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής, παράλληλα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού.

Θεωρώ, επίσης, ότι η βελτίωση των υποδομών του νησιού, σε ό, τι αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις και το οδικό δίκτυο, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

 1. Χρόνια τώρα μιλάμε για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις τουριστικές περιοχές το all inclusive. Υπάρχει τελικά λύση για την αντιμετώπισή του και αν ναι ποια;

Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να μετεξελίξουμε το προϊόν που λέγεται all inclusive, να το κάνουμε περισσότερο ελκυστικό, να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με clusters συνεργασιών ανάμεσα σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις (όπως οι επιχειρήσεις εστίασης), ακόμα και με μια βεντάλια υπηρεσιών όπως οι επισκέψεις σε μουσεία ή η διασύνδεσή του και με τον πολιτισμό. Κατά βάση, όμως, κ. Πίτση, πρέπει να αναπτύξουμε νέες μορφές τουρισμού, να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες στην τουριστική αγορά.

 1. Υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω και τον ιατρικό τουρισμό στο νησί μας;

Πιστεύω στη συνεργασία και στη συνεννόηση, κ. Πίτση. Μαζί με το Δήμο και την Περιφέρεια μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Υπάρχουν ιδέες και προτάσεις που παίρνουν το δρόμο τους για να γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και είμαι έτοιμος, ως Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, να στηρίξω την Κω σε αυτή την προσπάθεια, η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή.

 

 1. Ο τουρισμός της χώρας μας, αλλά και του νησιού μας, υπέστη βαρύ πλήγμα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Έχετε δρομολογήσει κάποια μέτρα “ανακούφισης” όσων επλήγησαν;

Τα πρώτα μέτρα, κ. Πίτση, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και περιλαμβάνουν αναστολή για έξι (6) μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ, απαλλαγή από το φόρο διαμονής και επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις. Αυτά είναι μέτρα που αφορούν στις επιχειρήσεις και εδώ είμαστε για να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους στήριξης αν χρειαστεί. 

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους, περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας – από 100 σε 80 – και την επέκταση του συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τις επόμενες μέρες ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων για τη στήριξη των εργαζομένων, που αφορά στην επιχορήγηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι το ύψος των 500 ευρώ για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την χρεοκοπία της Thomas Cook.

 

 1. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις κρατήσεις της νέας χρονιάς, δείχνουν ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα, ίσως και καλύτερα από πέρυσι. Ωστόσο τίθεται θέμα με την επάρκεια αεροσκαφών. Πιστεύετε ότι τελικά θα βρεθεί λύση και θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των επισκεπτών; Έχουν γίνει κάποιες σχετικές ενέργειες;

Αυτή τη στιγμή, έχουμε επικεντρωθεί στις κινήσεις που γίνονται για να καλυφθεί το κενό στο πτητικό έργο της Thomas Cook. Ήδη ένα μεγάλο μέρος του έχει καλυφθεί από άλλες εταιρείες, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες για να συνδέσουν ελληνικούς προορισμούς με νέα δρομολόγια ή και να εντάξουν για πρώτη φορά στις πτήσεις τους ελληνικούς προορισμούς.

Το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί ήδη ένα πρόγραμμα προβολής με συγκεκριμένες δράσεις το οποίο θα κορυφωθεί μετά τον Ιανουάριο, ενώ πραγματοποιούνται και επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών.

 

 1. Ποια η προσέγγιση του Υπουργείου ως προς το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων;

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις και να βάλουμε κανόνες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα στις εταιρείες και στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ΑΑΔΕ, σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους.

Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ενώ από τη στιγμή που παρέχονται υπηρεσίες διαμονής, θα πρέπει να τηρούνται οι όροι ασφάλειας, όπως γίνεται σε όλα τα τουριστικά καταλύματα.

 

 1. Ήσασταν κατά της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης. Υπάρχει σκέψη να καταργηθεί ή ακόμα και να υπάρχουν κάποιες περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις;

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, αλλά και η μείωση στην προκαταβολή φόρου. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ότι, μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα υπάρχει ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο της τάξεως του 11%, για να είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας. Το τέλος διαμονής θα επανεξεταστεί, ενώ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, θα υπάρξει και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας της οικονομίας που στοχοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπερφορολογήθηκε, κύριε Πίτση. Εμείς κινούμαστε σε διαφορετική κατεύθυνση, μειώνουμε τους φόρους.

 

 1. Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστή δομή 2.000+ στην Κω. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την απόφαση; Δεν θεωρείτε ότι μπορεί να πλήξει την τουριστική εικόνα της Κω;

Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέστησε την Κω στόχο. Αυτό προσπαθούμε να αμβλύνουμε, κ. Πίτση. Το κλειστό κέντρο κράτησης λειτουργεί αποτρεπτικά, όποιος έρχεται, πλέον, και δεν έχει το προφίλ του πρόσφυγα, θα κρατείται και αν υπάρξει απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου, θα επιστρέφει στην Τουρκία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το κέντρο κράτησης θα είναι μια μόνιμη δομή, ο στόχος είναι η επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων και η μείωση του πληθυσμού του.

 

 1. Κατηγορούσατε την προηγούμενη Κυβέρνηση για το θέμα του μεταναστευτικού. Βλέπουμε όμως, ότι 5 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησής σας, δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στην Κω. Οι ροές συνεχίζονται, το hot spot έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις «αντοχές» του, ενώ η αποσυμφόρηση προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Εσείς είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα ενέργειας που έχουν γίνει την αντιμετώπισή του;

Κύριε Πίτση, δεν θα σταματήσω να λέω ότι ήταν λάθος η επιλογή της Κω ως χώρου εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Αυτό το λάθος πασχίζουμε να διορθώσουμε, αλλά για να δούμε αποτελέσματα στην αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, χρειάζεται χρόνος. Ήδη η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και το πλαίσιο για το άσυλο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, είναι ο μόνος τρόπος για να γίνονται επαναπροωθήσεις, γιατί τα τέσσερα (4) προηγούμενα χρόνια έγιναν μόνο 1.600 επαναπροωθήσεις, όχι από την Κω, αλλά από το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Στο εξής, θα γίνονται επαναπροωθήσεις και απελάσεις για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

 

 1. Η Κως βρίσκεται αρκετά πίσω στο θέμα αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν από τον σεισμό του 2017. Υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά στις αποκαταστάσεις των αρχαιολογικών χώρων, που πλήττει και την τουριστική εικόνα της Κω;

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της επικείμενης συνάντησής μου με την Υπουργό Πολιτισμού, κα.Μενδώνη. Η Πολιτεία εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω και οφείλει να επιστρέψει ένα μέρος τους με τη μορφή έργων συντήρησης και αποκατάστασης.

 

 1. Το θέμα του νέου νοσοκομείου στην Κω έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Υπάρχει περίπτωση τελικά να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να αποκτήσει η Κως, ένα νοσοκομείο αντάξιο της ιστορίας της;  

Η δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κω είναι μια προοπτική που αποτελεί κοινό πεδίο συνεργασίας και διεκδίκησης, κ. Πίτση. Θα πρέπει να διερευνηθούν όλοι οι δίαυλοι χρηματοδότησης του έργου, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έως τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), σε μία προσπάθεια σύνδεσης του συγκεκριμένου έργου με την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.