Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου για την εφημερίδα Kontra News

 

Μάνου Κόνσολα

Υφυπουργού Τουρισμού

Βουλευτή Δωδεκανήσου

Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

  1. Το πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει τον τουριστικό κλάδο και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία;

Τα μέτρα στήριξης, κα. Λιάκου, δεν αποτελούν μια στατική διαδικασία, επικαιροποιούνται διαρκώς. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους στον τομέα του τουρισμού. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτό το δύσκολο χειμώνα.

Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ήδη αποφέρει 1,2 δις ευρώ σε επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης, αλλά και σε εποχικές επιχειρήσεις, υπάρχει αναστολή οφειλών μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς και νέες ρυθμίσεις οφειλών. Παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα Συν-Εργασία με το Κράτος να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων. Έχουν παραταθεί τα επιδόματα εργασίας, ενώ δόθηκε ειδικό επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους που δεν καλύπτονταν από κάποιο άλλο επίδομα και πολλά άλλα. 

 

  1. Εκτιμάτε ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει από το νέο έτος ή θα χαθεί το πρώτο εξάμηνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό;

Από την αρχή αυτής της κρίσης έχω επιλέξει να μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, αυτό θα κάνω και τώρα.

Ακόμα και αν έρθει το εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες, δεν θα υπάρχει κατάσταση ανοσίας και επιστροφής στην κανονικότητα μέσα στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τουρισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο.  Το 2021 θα είναι και αυτή μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ήδη οι εκτιμήσεις για το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών για το 2021 δείχνουν ότι αυτό κυμαίνεται στο 60% του 2019.

 

  1. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε άναρχα και γι΄ αυτό εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα. Τι έχετε να απαντήσετε;

Κυρία Λιάκου, έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση που αδικεί την προσπάθεια που έγινε και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάποιοι – εντελώς άκριτα – στοχοποιούν τον τουρισμό.

Θα μιλήσω με στοιχεία και θα αναφερθώ στην άριστη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που οφείλεται σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό, στον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων στα ξενοδοχεία και την άψογη διαχείρισή τους και στην απόλυτη ικανοποίηση του 80% των επισκεπτών μας από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας, αρκεί να δούμε χώρες όπως το Βέλγιο που δεν συνδέονται με τον τουρισμό και καταγράφουν το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;

 

  1. Τα Δωδεκάνησα πλήττονται περισσότερο από τα άλλα νησιά και εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Πιστεύετε ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα hot spot από τα ακριτικά νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος;

Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να μετατρέψει τα πέντε (5) νησιά του Αιγαίου σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων δεν ήταν απλά λανθασμένη, ήταν εγκληματική. Φόρτωσε στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες ένα τεράστιο βάρος, τη στιγμή που μπορούσαν να υπάρξουν άλλες λύσεις. 

Η κατάσταση έχει αλλάξει όμως. Η αποσυμφόρηση των νησιών προχωρά μεθοδικά και με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Τον Ιανουάριο παρέμεναν σε αυτά τα νησιά 42.000, σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί, είναι 17.000. Μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 58%. Η φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει φέρει, επίσης, αποτέλεσμα αφού οι ροές μειώθηκαν κατά 97%, το 2019 είχαν έρθει στα νησιά 36.931 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το 2020 μόνο 1.205.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, τα πέντε νησιά του Αιγαίου αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο να προωθούμε την τουριστική τους ταυτότητα.

 

  1. Τι προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τη νέα σεζόν; 

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας που θέλει να αποτελεί τουριστικό προορισμό είναι η υγειονομική ασφάλεια. Ευχής έργο θα ήταν να υπήρχαν ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα τεστ, τα ταξίδια και τον τουρισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως – πέραν του ότι κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς – είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υιοθετήσει ενιαίους κανόνες για τον τουρισμό αφού υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι χώρες που αποτελούν τουριστικό προορισμό ακολουθούν κοντόφθαλμη πολιτική, δεν αντιλαμβάνονται ότι η εγγύηση της ασφάλειας είναι αυτή που θα κρατήσει ζωντανό τον τουρισμό.

Το πιο ισχυρό μήνυμα, το καλύτερο brand που μπορεί να προβάλλει η Ελλάδα προς τους επισκέπτες της είναι ότι αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό και ότι όλοι μπορούν να έχουν τη βεβαιότητα ότι έρχονται σε έναν ασφαλή, υγειονομικά προορισμό.

Είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας, να ταυτιστεί με το brand ενός ασφαλούς προορισμού, με το μήνυμα Ελλάδα: οι ασφαλέστερες διακοπές.

Αυτή η ιδέα, πέρα από την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πρέπει να συνδεθεί με Rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα, με την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων βασισμένοι στην εμπειρία που αποκτήσαμε και ενισχύοντας, ακόμα περισσότερο, τις δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές.

Η Ελλάδα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι είναι ασφαλής χώρα πριν μπει κάποιος στη χώρα, και το μήνυμα αυτό ενισχύεται με την είσοδο και την παραμονή του. Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ιδέας για το σχεδιασμό πακέτων ασφαλών διακοπών, προώθησης ασφαλών προορισμών.

Με αυτό τον τρόπο κανείς δεν θα ενοχοποιεί τον τουρισμό, αντίθετα, θα αποτελούμε μια χώρα-πρότυπο. Όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, αυτοί που ταξιδεύουν θα αναζητούν την ασφάλεια και η εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού με κανόνες, είναι μια ελκυστική εικόνα.