Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα για την εφημερίδα «Ελευθερία Λάρισας»

του

Μάνου Κόνσολα

Υφυπουργού Τουρισμού

Βουλευτή Δωδεκανήσου

Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

  1. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι αν δεν έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό, η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός θα υποστεί σημαντικό πλήγμα και κατά συνέπεια τα κυβερνητικά μέτρα δεν θα σταθούν ικανά να ανακουφίσουν τον κλάδο. Συμφωνείτε;  

 

Έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού μας. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλή βάση για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, ώστε να μην χαθεί η χρονιά. Μία ολοκληρωτική απώλεια της τουριστικής σεζόν, σημαίνει απώλεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, άμεσων εσόδων από τον τουρισμό και πάνω από 35 δισεκατομμύρια έμμεσων εσόδων.  

Η προσπάθεια μας, κύριε Ρούστα, γίνεται για να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες, να μην χαθεί η σεζόν, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την εθνική μας οικονομία, αλλά και για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αρχικά, θα ανοίξουν αγορές από χώρες που έχουν την ίδια επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας με αυτήν που παρουσιάζουμε εμείς.  Η Αυστρία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σερβία, η Τσεχία,  είναι κάποιες από αυτές τις αγορές. Σταδιακά περιμένουμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ιδιαίτερα στη Γερμανία που αποτελεί μια σημαντική αγορά για εμάς και συνεισφέρει με 3 δις ευρώ στα τουριστικά έσοδα.  Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι το 2020 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, για αυτό, παράλληλα, με την προσπάθεια επανεκκίνησης η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί.

 

  1. Υπάρχει η άποψη ότι οι Έλληνες πρέπει να στηρίξουν φέτος τον τουρισμό της πατρίδος μας. Κι εδώ, όμως, χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα. Πιστεύετε ότι αρκούν τα «πακέτα» του κοινωνικού τουρισμού;  

Ο εσωτερικός τουρισμός από μόνος του δεν αρκεί για να αναπληρώσει τις απώλειες, κύριε Ρούστα. Η κυβέρνηση, όμως, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυσή του, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων στις 250.000, που θα πάρουν ένα  e-voucher αξίας 120 ευρώ το άτομο, για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ. Δεν μπορούμε, όμως, να περιμένουμε να καλύψει ο εσωτερικός τουρισμός τις απώλειες.

 

3. Στην εποχή του κορωνοϊού, οι οδικές μετακινήσεις φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στον τομέα των μεταφορών και μάλλον θα είναι αυτές που θα δώσουν τον φετινό «τόνο» στην τρέχουσα τουριστική περίοδο. Στο ίδιο πνεύμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της παράδοσης που έχει με τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και λόγω των κοντινών αποστάσεων με αρκετές χώρες, κατήρτισε σχέδιο για να αναπτυχθεί πιο οργανωμένα ο οδικός τουρισμός. Ποια είναι τα δικά σας σχέδια στο υπουργείο για τον οδικό τουρισμό;

Ο οδικός τουρισμός μπορεί να ευνοήσει περιοχές που δεν στηρίζονται στον μαζικό τουρισμό, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες που επιθυμούν την ιδιωτικότητα. Οι κύριες αγορές στις οποίες στηρίζεται ο οδικός τουρισμός είναι οι αγορές των χωρών της Βαλκανικής, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα δεν μπορούν να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα.  Πιστεύω ότι περιοχές, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε αυτή τη συγκυρία, μπορούν να στηριχθούν στον εσωτερικό, αλλά και στον οδικό τουρισμό. 

Όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν ανοίξει τα ελληνικά χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύουν για τις οδικές πύλες εισόδου της χώρας, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού θα προβάλλει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας με το σύγχρονο οδικό δίκτυο αλλά και τους προορισμούς που συνδέονται με αυτό.

 

  1. Στη Θεσσαλία αυξάνονται οι επενδύσεις που αφορούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, στον αγροτουρισμό, περιπατητικό, θρησκευτικό τουρισμό, κ.α. Πως σκοπεύετε να στηρίξετε αυτή τη μορφή τουρισμού; 

Κομβικό σημείο, κ. Ρούστα, είναι η ενεργοποίηση ενός ολιστικού, περιφερειακού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης. Η Θεσσαλία πρέπει να προσανατολιστεί στη διαμόρφωση του δικού της αυτόνομου αναπτυξιακού προτύπου στον τομέα του τουρισμού με πολυκεντρικό χαρακτήρα. Από την ανάπτυξη του θαλάσσιου, χειμερινού και ορεινού τουρισμού μέχρι το γαστρονομικό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό.  

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο που  δημιουργεί μια οργανωτική δομή προώθησης των επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με μονάδες One stop shop για τις τουριστικές επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια. Θεσμοθετείται η δημιουργία clusters με τη συμμετοχή δημοσίων, ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών φορέων και η σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, ενώ προωθείται η διαμόρφωση στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες προκειμένου τα σχέδια αυτά να ενταχθούν στα προγράμματα του Εθνικού Σχεδιασμού για το  ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ.

 

  1. Στο υπουργείο Τουρισμού έχετε έτοιμο ένα ακόμα νομοσχέδιο, που αφορά στη  μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα γι΄αυτό;

Η νέα αυτή θεσμική παρέμβαση συνιστά ολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας, με νέες και σύγχρονες ειδικότητες που αποτυπώνουν την ανάγκη προσαρμογής του τουρισμού μας στην ψηφιακή οικονομία. Αναφέρομαι, κύριε Ρούστα, σε ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών, από την παροχή πληροφορίας έως την εμπορική και επιχειρηματική συναλλαγή και την τουριστική προβολή αλλά και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Με νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες, οι οποίες θα έχουν αντιστοίχιση στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή αντανακλά στη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης στον τουρισμό του μέλλοντος, αλλά και στη διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, δημιουργούμε ένα Ινστιτούτο αποκλειστικά προσανατολισμένο στον τομέα της έρευνας για τον τουρισμό.

 

  1. Μετά την πανδημία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο προεκλογικός σχεδιασμός και οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Γι αυτό ακούγεται έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών, οι οποίες, όμως, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα. Συμφωνείτε;

 

Η κυβέρνηση δεν στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, το αντίθετο συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή διαθέτει μεγαλύτερο κεφάλαιο εμπιστοσύνης από αυτό που είχε την επόμενη μέρα των εκλογών του Ιουλίου. Οι πολίτες δεν περιμένουν από εμάς να κάνουμε εκλογές, περιμένουν να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια σταθερή και βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. Είναι προσβολή για τους πολίτες να αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας με όρους κομματικής σκοπιμότητας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνική και κοινωνική συναίνεση  για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

 

  1. Όπως οι πρόωρες εκλογές, έτσι και ο ανασχηματισμός δεν ανακοινώνονται έγκαιρα από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Όλα όμως δείχνουν ότι σύντομα ένα από τα δύο σενάρια θα υλοποιηθεί. Τι πιστεύετε ότι θα μετρήσει περισσότερο στην κρίση του Κυρ. Μητσοτάκη;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι λαμβάνει αποφάσεις με πραγματιστικά κριτήρια και δεδομένα, είναι μακριά από επιφανειακές κινήσεις εντυπώσεων.  Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά η κίνηση αυτή δεν θα επιβληθεί στον Πρωθυπουργό από κανέναν, θα αποτελεί δική του απόφαση και θα έχει ως γνώμονα τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Οι εποχές που ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αποτελούσε κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα και άσκηση ισορροπιών έχουν περάσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, έχει δείξει ότι τον ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής, το μετρήσιμο αποτέλεσμα.