Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από την πρωτοβουλία του Προέδρου της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής κ. Μάνου Κόνσολα, να αναδειχθεί και να συζητηθεί το θέμα της ενεργειακής μετάβασης των νησιών στην Υποεπιτροπή  με την παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο κ. Ευστράτιος (Στράτος) Χαρχαλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, ο κ. Κωνσταντίνος Σινάνης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, ο κ. Ιωάννης Προυσαλίδης, Καθηγητής Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), Διευθυντής Τομέα Ναυτικής Μηχανολογίας, ο κ. Ιωάννης Καλδέλλης, Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εσωτερικός Σύμβουλος DIGI REGIO, ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) και ο κ. Δημήτριος Συξέρης, Πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

 Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι το ζήτημα  της ενεργειακής μετάβασης των νησιών απέκτησε νέα οπτική μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία  ενός νέου ειδικού ταμείου για την απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες.

Οι πόροι αυτού του Ταμείου, που εκτιμώνται σε 1,6 δις ευρώ, θα διατεθούν για έργα και δράσεις που σχετίζονται με με τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και για την ανάπτυξη  ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας όπως και για την κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.

Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει τα νησιά του Αιγαίου στις Περιφέρειες που θα υποστηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ενώ η ένταξη της πρωτοβουλίας GrecoIslands του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα Εδαφικά Σχέδια δίνει τη δυνατότητα στα μικρά νησιά να αναπτύξουν τον οικολογικό τουρισμό και την κυκλική οικονομία.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής κ. Μάνος Κόνσολας , μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν:

-Επιχειρηματικές προτάσεις στα νησιά με σημείο αναφοράς την καινοτομία, την μείωση του ενεργειακού κόστους στις τουριστικές εγκαταστάσεις με την υιοθέτηση πράσινων μορφών ενέργειας αλλά και την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

-Υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, να στηριχθεί η κυκλική γεωργία, να αναπτυχθούν νέες ψηφιακές υποδομές.

-Υποδομές ηλεκτροκίνησης, ποδηλατόδρομοι αλλά και  έργα αφαλάτωσης και διαχείρισης αποβλήτων με ΑΠΕ.

Παράλληλα ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στο τεράστιο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο, συνολικού κόστους 2 δις ευρώ που θα έχει ολοκληρωθεί το 2029.

Το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου και μέσω αυτών με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης τα νησιά Κάσος, Χάλκη, Κάλυμνος, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί, Πάτμος, Αρκιοί, Μαράθι και Σύμη.