Στις δυνατότητες που διανοίγονται για την ακτοπλοΐα,αλλά και για τη νησιωτική οικονομία από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί στρατηγικό στόχο με όρους μέλλοντος, ιδιαίτερα για τη νησιωτική Ελλάδα, αφού, εκτός από την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, υπάρχει και ένας άλλος στόχος: η εισαγωγή των εναλλακτικών καυσίμων και της ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και στην ανανέωση του στόλου.

Ο στρατηγικός αυτός στόχος, πέρα από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ενίσχυση των δρομολογίων, συνδέεται και με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και του κόστους μεταφοράς για τους πολίτες.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση κατά 2,8 δισεκατομμύρια  ευρώ των πόρων που κατευθύνονται στα Περιφερειακά Προγράμματα ενώ έκανε ειδική μνεία στην πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία και  χρηματοδότηση  ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ο Μάνος Κόνσολας τόνισε την αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1%, ενώ επισήμανε ότι  η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 10,6% βάσει της μεθοδολογίας της έρευνας εργατικού δυναμικού και στο  9,3% βάσει των εθνικών λογαριασμών.

Τόνισε ότι: «οι δαπάνες για την Υγεία το 2024 θα είναι αυξημένες όπως και για την παιδεία.

Οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, θα υπάρξει αύξηση των μισθών και αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ».

Παράλληλα, υπενθύμισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για 1.800 ευρώ επιπλέον μισθού για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να έρθουν στα νησιά και 1.200 ευρώ επιπλέον για τους νοσηλευτές αλλά και τις 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσα στο 2024.

«Η μηδενιστική προσέγγιση της αντιπολίτευσης απέναντι στον προϋπολογισμό, αλλά και σε πραγματικά δεδομένα που κρίνονται και έχουν αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες, δεν αποδίδει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας με ένα ορατό και μετρήσιμο έργο.

Η εντολή των πολιτών είναι η συνέχεια αυτού του έργου.

Με μεγαλύτερη δύναμη, αποφασιστικότητα και κυρίως με μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ορμή»,ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κόνσολας.