Το ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ στην Πλατεία Φώκιαλη στη Ρόδο για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας: «η κοινή λογική επιτάσσει την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου για να στεγάζονται υπηρεσίες και να μην αναγκάζονται φορείς του δημοσίου να νοικιάζουν κτίρια από ιδιώτες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αναφέρει ότι από το 2017 υπήρχαν ακίνητα του κλάδου «Κύριας Σύνταξης» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που περιήλθαν αυτοδικαίως στον ΕΦΚΑ, όπως το οικόπεδο στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου, αλλά και ιδιόκτητο κτίριο στην Πλατεία Φώκιαλη.

Το τελευταίο, παλαιότερα, είχε κριθεί ακατάλληλο αφού θα έπρεπε να προηγηθούν εργασίες για την ανακατασκευή και διαμόρφωση του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, το κόστος ανακατασκευής θα ήταν μικρότερο, συγκριτικά με το κόστος που καταβάλλει επί σειρά ετών το ΙΚΑ και μετέπειτα ο ΕΦΚΑ για να στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στα οποία καταβάλλει ενοίκιο.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να προχωρήσει η μελέτη για την ανακατασκευή και διαμόρφωση του ιδιόκτητου κτιρίου στην Πλατεία Φώκιαλη στη Ρόδο, προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και αποπεράτωσης του έργου.

Παράλληλα, απηύθυνε ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας για το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου του ΙΚΑ στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2021

Α.Π.: 5542/31/3/21

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κοινή λογική επιτάσσει την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου για να στεγάζονται υπηρεσίες και να μην αναγκάζονται φορείς του δημοσίου να νοικιάζουν κτίρια από ιδιώτες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη Ρόδο, ο ΕΦΚΑ έχει τη δυνατότητα να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο.

Από το 2017 υπήρχαν ακίνητα του κλάδου «Κύριας Σύνταξης» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που περιήλθαν αυτοδικαίως στον ΕΦΚΑ, όπως το οικόπεδο στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου αλλά και ιδιόκτητο κτίριο στην Πλατεία Φώκιαλη.

Το τελευταίο, παλαιότερα, είχε κριθεί ακατάλληλο αφού θα έπρεπε να προηγηθούν εργασίες για την ανακατασκευή και διαμόρφωση του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κόστος ανακατασκευής θα ήταν μικρότερο, συγκριτικά με το κόστος που καταβάλλει επί σειρά ετών το ΙΚΑ και μετέπειτα ο ΕΦΚΑ για να στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στα οποία καταβάλλει ενοίκιο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την εκπόνηση μελέτης ανακατασκευής και διαμόρφωσης του ιδιόκτητου κτιρίου στην Πλατεία Φώκιαλη στη Ρόδο για να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών για την ανακατασκευή και την αποπεράτωση του έργου και πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί;
  3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΕΦΚΑ στη θέση Επτά Βαγιές στο δρόμο Ρόδου-Λίνδου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου