«Όχι μόνο δεν θα ληφθεί καμία απόφαση από την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για λειτουργικό υποβιβασμό ολιγοθέσιων σχολείων στα Δωδεκάνησα, αλλά υπάρχει και η δέσμευση για τη διατήρηση της λειτουργικότητας των υφιστάμενων σχολικών μονάδων στα Δωδεκάνησα ως έχουν και για το σχολικό έτος 2024-2025», αναφέρει σε έγγραφη απάντησή της προς τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Ζωή Μακρή.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε αναδείξει το ζήτημα στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια κριτήρια για τα ολιγοθέσια σχολεία στα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Είχε επισημάνει ότι η υποβάθμιση των ολιγοθέσιων σχολείων στα νησιά, θα αποτελέσει υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι η μετατροπή ενός τριθέσιου δημοτικού σχολείου σε διθέσιο σημαίνει:

– την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να διδάσκουν διαφορετικές τάξεις και περισσότερα μαθήματα, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της προσοχής που χρειάζεται να δείχνουν απέναντι σε κάθε μαθητή.

– προβλήματα στο χρονικό όριο κάλυψης της διδακτέας ύλης.

– περιορισμό των άλλων εκπαιδευτικών δράσεων και δραστηριοτήτων.

– μείωση του αριθμού των δασκάλων.

Μάλιστα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε αναφερθεί και στον υπαρκτό κίνδυνο, αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει πολλούς γονείς που θέλουν να παιδιά τους να έχουν ισότιμες ευκαιρίες μόρφωσης,  να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτά και ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι  θα μετέφεραν  τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία (αν βρίσκονται σε μεγαλύτερο νησί) ή ακόμα χειρότερα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το νησί τους.

Σύμφωνα, πλέον, και με την επίσημη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στα ολιγοθέσια σχολεία της Δωδεκανήσου τη νέα σχολική χρονιά.