Συνέντευξη στην Άννα Αυγούλη για την Εφημερίδα «Σταθμός» της Κω

 

Ερ: Κύριε Κόνσολα, θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τον κρατικό προϋπολογισμό 2022, του οποίου θα είστε ο ειδικός εισηγητής.  Πρώτα απ’ όλα πείτε μου, ποιες οι βασικές του διαφορές σε σχέση με το τρέχον έτος;

 

Μ.Κ.:  Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε αυτόν αλλά και στους δύο προηγούμενους προϋπολογισμούς που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που κατέθετε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μείωση των φόρων.

Εδώ και τρία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μειώνει φόρους, ακόμα και μέσα στην πανδημία. Σημειώνω τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% από το 22% που ήταν για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2022 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 22% (τον παραλάβαμε στο 28%), επεκτείνεται η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 μονάδες, μειώνεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και πολλά άλλα.

 

 

 

 

Ερ: Μπορείτε να μου δώσετε πιο απτά στοιχεία, δηλαδή, δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την οικονομική ενίσχυση των μη εχόντων;

 

Μ.Κ.: Ευχαρίστως, κα. Αυγούλη να σας δώσω τα πιο βασικά στοιχεία.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022 σε σχέση και με τον τελευταίο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φτάνουν το 6,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 5 δις 257 εκατ. ευρώ το 2022.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις (από τα 29,477 δις. ευρώ στα 29,793 δις. ευρώ) και αύξηση της δαπάνης για τα οικογενειακά επιδόματα (από τα 1,087 δις. ευρώ στα 1,102 δισ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων).

Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι το 30% σχεδόν των προσλήψεων που θα κάνει το Δημόσιο, θα γίνουν στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι δαπάνες για την Παιδεία ανέρχονται σε 5,8 δις ευρώ, αυξημένες κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ ενώ αυξημένες είναι και οι δαπάνες στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δις ευρώ.

 

Ερ: Ας έρθουμε στο «καυτό» θέμα της Υγείας. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές, ως πρόεδρός της, προτείνατε κάποια κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα νησιά. Πείτε μου ποια είναι αυτά, εάν πιστεύετε ότι αυτά θα λύσουν το πρόβλημα και βέβαια, ποια η θέση του υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη;

 

Μ.Κ.: Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τα κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να  υπηρετήσουν στα νησιά. Όσοι μιλούν για δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά και το δημοσιονομικό κόστος από τις αεροδιακομιδές. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το κόστος για μια αεροδιακομιδή από ένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με C-130, υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Κατέθεσα έξι (6) προτάσεις που συνιστούν ουσιαστικά κίνητρα για να υπηρετήσουν γιατροί σε  ακριτικά νησιά και δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών όπως:

1ον: Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή  να προσμετράται διπλή.

2ον: Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που  θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

3ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

4ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε  νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο,  εκτός επετηρίδας.

5ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες  περιοχές.

6ον: Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό  επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

Ο Υπουργός Υγείας θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για να απαντήσει πάνω σε αυτές τις προτάσεις.

 

Ερ: Σημαντική όμως ήταν και η πρωτοβουλία που αναλάβατε για το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας. Η Κως, η Κάλυμνος και η Λέρος υπέφεραν από τις πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι. Είχατε θέσει και από το παρελθόν το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και φέρατε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, που είστε Πρόεδρος, τους επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Υπάρχει θετική εξέλιξη;

 

Μ.Κ: Δεν υπάρχει απλά θετική εξέλιξη, κα. Αυγούλη, αλλά προχωρά ένα από τα μεγαλύτερα έργα: η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με το ηπειρωτικό δίκτυο, που θα έχει τεράστια οφέλη για όλους. Είναι ένα έργο συνολικού κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2027 και προβλέπει τη διασύνδεση της Κω και της Ρόδου με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω Κορίνθου.

Θα υπάρχουν τρία βασικά οφέλη μέσα από αυτό το έργο:

1ον: Μειώνεται το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά και αυτό θα έχει αντανάκλαση  και στις χρεώσεις για τους καταναλωτές.

2ον: Κλείνουν οι ακριβοί και παλιάς τεχνολογίας σταθμοί στα νησιά που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

3ον: Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών. Τα πολύωρα μπλακ-άουτ θα είναι πλέον παρελθόν.

 

Ερ: Θέλω να επανέλθουμε στο θέμα Υγεία. Όπως γνωρίζετε, υπουργοί Υγείας και Δυπεράρχες, έρχονται κατά καιρούς στην Κω. «Φως» όμως, δεν έχουμε δει. Το νοσοκομείο μας «βογκάει», το ΙΚΑ, εκτός όλων των άλλων, μένει και χωρίς διευθυντή, το Κ.Υ. στην Αντιμάχεια παραμένει υποβαθμισμένο. Η κατάσταση δεν αντέχεται. Κι όμως, τίποτα δεν έχει γίνει. Πώς το σχολιάζετε;

 

Μ.Κ.: Νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει και ενιαία στρατηγική από τους τοπικούς φορείς. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο που αφορά στη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στην Κω.

Έχω προτείνει τη μοναδική λύση που υπάρχει, τη μοναδική προοπτική που υπάρχει για να γίνει αυτό το έργο, που είναι η ένταξη του στα έργα μέσω ΣΔΙΤ.

Όσα δικαστικά μέγαρα κατασκευάζονται στην Ελλάδα, γίνονται μέσω ΣΔΙΤ. Αν βρούμε και διαθέσουμε χώρο, το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εντάξουν το έργο στα ΣΔΙΤ.

Το έχω προτείνει επανειλημμένως και περιμένω αυτή η πρόταση να στηριχθεί από τους τοπικούς φορείς. Γιατί δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να γίνει δικαστικό μέγαρο στην Κω.

Για το νοσοκομείο της Κω, το ΙΚΑ, και το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας έχω θέσει τα ζητήματα

 

Ερ: Τι ακριβώς εννοείτε λέγοντας ότι, χρειάζεται να υπάρχει και ενιαία στρατηγική από τους τοπικούς φορείς;

 

Μ.Κ.: Ενιαία στρατηγική κα Αυγούλη εννοώ, το να υπάρχει θέση και πρόταση από την τοπική διακυβέρνηση και από τους εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συνολικά, για το ζήτημα της υγείας στην Κω. Τον τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στη χώρα. Αποσπασματικές πολιτικές και χωρίς να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και του σήμερα, δεν πάμε στο αύριο.

 

Ερ: Απάντηση με πολλά «μηνύματα». Κύριε Κόνσολα, ας πάμε στο επίσης μέγα θέμα του ΕΚΑΒ. Πρόβλημα, τεράστιο πρόβλημα. Έλλειψη οχημάτων, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη στέγης… Αυτοί οι λιγοστοί άνθρωποι, δίνουν το όλον τους για τους συνανθρώπους τους. Θέλω την άποψή σας.

 

Μ.Κ.: Έδωσα μάχη για να δημιουργηθούν τομείς του ΕΚΑΒ Κω, Κάλυμνο και Λέρο το 2014.

Και τότε υπήρχαν αντιδράσεις και αντιστάσεις αλλά το καταφέραμε.

Σήμερα, ακόμη συνεχίζω να δίνω μάχη και να αναδεικνύω την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών του ΕΚΑΒ στα νησιά μας γιατί πράγματι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

 

Ερ: Πριν αλλάξουμε θέμα, δεν είναι δυνατόν να μην σας ρωτήσω και για το νέο νοσοκομείο. Ακούμε πολλά και διάφορα. Ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες;

Μ.Κ.: Όπως θα έχετε αντιληφθεί, έχω θέσει ως προτεραιότητα με τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες μου την ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του υπάρχοντος νοσοκομείου, που ίσως είναι το πιο υποστελεχωμένο στην περιφέρεια μας.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνησή μας θα κάνει τη διαφορά, ενισχύοντας το νοσοκομείο της Κω με γιατρούς και προχωρώντας και στην αλλαγή και επικαιροποίηση του οργανισμού του.

Δεν μηδενίζω καμία προσπάθεια. Για το ζήτημα της κατασκευής νέου νοσοκομείου δεν έχω πληροφόρηση, έχω αναφέρει ποια είναι τα προαπαιτούμενα (χώρος, μελέτες, ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα).

 

Ερ: Θέλω να έρθουμε στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της παραχώρησης στην αυτοδιοίκηση των Δωδεκανήσων δημοσίων ακινήτων. Οι παρεμβάσεις σας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό, είναι συνεχείς. Αποτέλεσμα όμως, τουλάχιστον όσον αφορά στην Κω, όπως λ.χ. για τα 70 στρέμματα στο Ναυτικό Όμιλο και το κτίριο της πρώην 80 ΑΔΤΕ, δεν έχουμε. Υπάρχει κάτι νεότερο;

 

Μ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, ο νόμος για το Υπερταμείο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση και που δεν είχε διανοηθεί να φέρει και πολύ περισσότερο να αποδεχθεί καμία άλλη κυβέρνηση παρά τις πιέσεις των δανειστών, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία έχει εκχωρηθεί στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, θυγατρική του οποίου είναι η ΕΤΑΔ.

Εγώ προτιμώ να είμαι ειλικρινής και όχι να χαϊδεύω αυτιά.

Πολύ δύσκολα παραχωρούνται πλέον ακίνητα χωρίς αντίτιμο, χωρίς να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο φορέα, μαζί με το αντίτιμο και κάποιο επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του ακινήτου.

Το δικό μου επιχείρημα είναι ότι για τα ακίνητα που το Υπερταμείο ή η ΕΤΑΔ δεν έχουν σχέδιο αξιοποίησης και δεν έχουν κάνει τίποτα ως σήμερα, τότε θα πρέπει να εξετάζονται οι συγκροτημένες προτάσεις, που κατατίθενται από την αυτοδιοίκηση.

 

Ερ: Κύριε Κόνσολα σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να κάνετε τον επίλογο της συζήτησής μας.

Μ.Κ.: Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη.

Κυρίως με υγεία για όλους αφού δεν έχουν κλείσει ακόμα οι «λογαριασμοί» μας με την πανδημία. Δεν θέλω ούτε μπορώ να κάνω νουθεσίες στους συμπατριώτες μου, θα πω μόνο ότι οφείλουμε να ακούμε τους επιστήμονες και τους γιατρούς. Το εμβόλιο, είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε μαζί με την αίσθηση προσωπικής ευθύνης που πρέπει να έχει ο καθένας μας.

 

 Το link της Συνέντευξης: https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/9513-gia-to-zitima-tis-ygeias-stin-ko-xreiazetai-na-yparxei-kai-eniaia-stratigiki-apo-tous-topikoys-foreis?fbclid=IwAR2zktYr0ugRorjdqqcCER1Wt7V7BDYBK0etJut9APxERjOekP1n_nbViA0