Άμεση παρέμβαση από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Πάτμου.

Ο κ. Κόνσολας αναδεικνύει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο Υγείας Πάτμου κινδυνεύει να μείνει με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό.

Μια κατάσταση που οδήγησε και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα τρεις ειδικευμένοι γιατροί έφυγαν από το Κέντρο Υγείας Πάτμου, οι δύο με μετάθεση και απόσπαση, ενώ ο τρίτος τέθηκε σε αναστολή.

Παράλληλα, η μία από τις δύο ειδικευμένες γιατρούς (με ειδικότητα γενικής ιατρικής) φέρεται να έχει υποβάλλει παραίτηση. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μείνει μία παιδίατρος και μία αγροτική γιατρός στην Πάτμο.

Ουσιαστικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάλυψη των βαρδιών, πόσο μάλλον για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι όλα  αυτά συμβαίνουν σε ένα νησί με πάνω από 3.000 μόνιμους κατοίκους που πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο, αφού η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση είναι απόλυτα οριακή και δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης στους κατοίκους.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πλήγμα για τη διεθνή εικόνα και την τουριστική ταυτότητα του νησιού.

Ο Βουλευτής ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για να δοθεί λύση, αρχικά με τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με γιατρούς μέσα από αποσπάσεις και στη συνέχεια με την προκήρυξη νέων θέσεων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Η δουλειά του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι να κλείνει τα μάτια στα προβλήματα αλλά να τα αναδεικνύει και να απαιτεί λύσεις.

Δεν μας ταιριάζει αυτή η εικόνα, δεν αξίζει στην Πάτμο.

Ζήτησα σήμερα κιόλας να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2022

Α.Π.: 3262/15.2.2022

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Οριακή η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Πάτμο»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου αλλά και της αρμόδιας ΥΠΕ, είναι πλέον η οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χάρτη της δημόσιας υγείας στην Πάτμο.

Για την ακρίβεια, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Πάτμος βγαίνει έξω από το χάρτη της δημόσιας υγείας.

Το Κέντρο Υγείας του νησιού, η μοναδική δομή δημόσιας υγείας που υπάρχει, έχει μείνει με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς.

Το τελευταίο διάστημα τρεις γιατροί έφυγαν από το Κέντρο Υγείας Πάτμου, οι δύο με μετάθεση και απόσπαση, ενώ ο τρίτος τέθηκε σε αναστολή.

Μιλάμε για μια απόλυτα οριακή κατάσταση, που οδήγησε και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η μία από τις δύο ειδικευμένες γιατρούς (με ειδικότητα γενικής ιατρικής) φέρεται να έχει υποβάλλει παραίτηση. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μείνει μία παιδίατρος και μία αγροτική γιατρός στην Πάτμο.

Ουσιαστικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάλυψη των βαρδιών, πόσο μάλλον για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νησί με πάνω από 3.000 μόνιμους κατοίκους που πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο, αφού η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς.

Με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση είναι απόλυτα οριακή και δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης στους κατοίκους.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πλήγμα για τη διεθνή εικόνα και την τουριστική ταυτότητα του νησιού.

Άμεσα θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας και να δώσει λύση, προχωρώντας τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με γιατρούς μέσα από αποσπάσεις και με την προκήρυξη νέων θέσεων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει το οριακό σημείο στο οποίο έχει φτάσει η λειτουργία του Κ.Υ. Πάτμου και το επίπεδο της δημόσιας υγείας στο νησί και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για την ενίσχυση με γιατρούς και την κάλυψη των κενών θέσεων.

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου