Ουσιαστικό αποτέλεσμα είχε η παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα για την επέκταση του αεροδιαδρόμου και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Αστυπάλαιας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στις αρχές Ιουνίου, προτείνοντας να εκπονηθεί μελέτη για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα προσέγγισης μεγαλύτερων αεροπλάνων και πτήσεων charter, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε έγγραφη απάντησή της, ενημέρωσε τον Μάνο Κόνσολα ότι προκρίνει ως καλύτερη επιλογή την ταυτόχρονη επέκτασή του διαδρόμου προς βορρά και νότο, ώστε να αυξηθεί ο διάδρομος κατά περίπου 200 μέτρα.

Ενημερώνει, μάλιστα, ότι προκειμένου να επεκταθεί ο διάδρομος, απαιτούνται συγκεκριμένα έργα αλλά και προπαρασκευαστικές μελέτες, όπως:

α. Πολύ υψηλά επιχώματα και ειδική θεμελίωση στο τμήμα που θα επεκταθεί στη θάλασσα, καθώς και καθαρισμός των επιφανειών από εμπόδια σύμφωνα με την ΕASA και τον ICAO και εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του έργου επέκτασης στο περιβάλλον.

β. Ειδικές γεωτεχνικές, περιβαλλοντικές, ακτομηχανικές, υδραυλικές μελέτες, καθώς και μελέτες υψηλών επιχωμάτων και επέκτασης διαδρόμου με θεμελίωση στη θάλασσα, με ειδική τεχνογνωσία τόσο όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα όσο και στο εκτιμώμενο κόστος για τη μελέτη κατασκευής. Οι απαιτούμενες μελέτες θα ανατεθούν σε Πανεπιστημιακό ή κατάλληλο Ιδιωτικό Φορέα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τον Δήμο σε ό, τι αφορά στη δυνατότητα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας.

«Η επέκταση του διαδρόμου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Θα δώσει τη δυνατότητα να έρχονται στην Αστυπάλαια μεγαλύτερα αεροπλάνα αλλά και πτήσεις charter, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ταυτότητα του νησιού, ως τουριστικού προορισμού», επισημαίνει με δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας που είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.