Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη προϋποθέτει την ύπαρξη και λειτουργία υποδομών.
Η Κάσος διαθέτει 950 μόνιμους κατοίκους, που την θερινή περίοδο πολλαπλασιάζονται. Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο να εξυπηρετηθούν στην εξόφληση λογαριασμών αλλά και στην αγορά των εμπορικών προϊόντων της εταιρείας (κινητή τηλεφωνία, διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίας, τηλεοπτική πλατφόρμα).
Η απόφαση αυτή, αγνοεί τα εθνικά και κοινωνικά κριτήρια που επιβάλλουν τη διατήρηση διοικητικών υποδομών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πολιτών στα ακριτικά νησιά.
Δημιουργεί επίσης κοινωνικά προβλήματα, αφού η μοναδική υπάλληλος, που απασχολούνταν στο γραφείο του ΟΤΕ στην Κάσο και διέμενε μόνιμα στο νησί με την οικογένειά της, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.
Είναι επίσης σαφές ότι δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση και στις συναλλαγές των κατοίκων και επισκεπτών της Κάσου με τον ΟΤΕ Α.Ε που είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν είτε στην Κάρπαθο είτε σε άλλο νησί, μετακινήσεις που λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας, καθίστανται δυσχερείς και πολυδάπανες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Εάν στις προθέσεις του είναι να υλοποιήσει πολιτικές, μέτρα αλλά και να θεσπίσει κίνητρα για την παραμονή διοικητικών δομών και υπηρεσιών στην Κάσο και στα ακριτικά νησιά, όπως τα γραφεία του ΟΤΕ.
2. Ποια μέριμνα θα ληφθεί για τους εργαζόμενους, σε υποδομές που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις οικογενειακές τους εστίες και από τον τόπο καταγωγής τους.
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Ν. Κόνσολας
Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ